Futbols
2023. gada 15. decembris, 00:08

Pirmo reizi Anglijas premjerlīgas spēli tiesās sieviete

Jauns.lv

Nākamnedēļ “Fulham” un “Burnley” spēlē 40 gadus vecā Rebeka Velša iekļūs futbola vēsturē, kļūstot par pirmo sievieti, kura tiesā Anglijas premjerlīgas spēli.

Viņa sāka tiesāt futbola spēles 2010. gadā, un šā gada janvārī kļuva par pirmo sievieti, kas tiesāja Anglijas otrās spēcīgākās līgas — Anglijas čempionāta — spēli starp “Birmingham City” un “Preston North End”.

Decembrī gaidāms vēl viens vēsturisks notikums Anglijas futbolā, kad 26. decembrī “Sheffield United” un “Luton” spēlē ar svilpi darbosies melnādains tiesnesis Sems Elisons. Pēdējais premjerlīgas melnādainais tiesnesis Jūraia Rennijs devās pensijā 2009. gadā, bet pēdējais līgas tiesnesis, kurš nav baltādainais, Džarnails Singhs beidza profesionālo karjeru 2010. gadā. Bijušais ugunsdzēsējs Elisons sāka tiesāt zemākajās līgās 2020. gadā, bet šogad tika līdz Anglijas čempionātam.

Rebeka un Sems ir “divi īstas kvalitātes tiesneši”, intervijā BBC paziņoja Anglijas futbola tiesnešu organizācijas vadītājs Hovards Vebs. “Viņi ir pelnījuši savu iespēju”.

Jūlijā Anglijas Futbola asociācija iepazīstināja ar plānu līdz 2026. gadam piesaistīt par 50 procentiem vairāk tiesnešus no “vēsturiski nepietiekami pārstāvētajām” kopienām. Pašlaik tikai 8 procenti tiesnešu ir melnādainie vai aziāti, bet profesionālā līmenī to īpatsvars ir vēl niecīgāks — 3 procenti.