foto: ZUMAPRESS.com
Kur likt Balceru, un par ko sāp galva Vītoliņam?
Latvijas izlasi pirms pasaules čempionāta kā pēdējais papildināja Rūdolfs Balcers, kurš šosezon zaudēja vietu NHL, bet valstsvienībā tiek gaidīts kā uzbrukuma līderis.
Hokejs
2023. gada 11. maijs, 15:31

Kur likt Balceru, un par ko sāp galva Vītoliņam?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases galvenajam trenerim Harijam Vītoliņām pāris dienās jāatrod vieta pirmajā maiņā Rūdolfam Balceram, bet kopējās komandas sastāva aprises bija nojaušamas jau labu laiku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vītoliņa izvēlētajā sastāvā dalībai pasaules čempionātā lielu pārsteigumu nav, un tādi nemaz īsti nevarēja būt. Par kādu malā palikušo vai neuzaicināto runas būs vienmēr, un tādas ir arī tagad.

Piemēram, par AHL spēlējošo uzbrucēju Eduardu Tralmaku, kurš aizvadīja otro pilno sezonu Providensas “Bruins” komandā. “Kāpēc jūs domājat, ka AHL ir labāka līga par Eiropas valstu spēcīgākajiem čempionātiem? Es tur esmu spēlējis, es zinu,” Harijs Vītoliņš spriež, ka AHL pieraksts vēl nedod nekādas priekšrocības. Tralmaka gadījumā skaidrojums vienkāršs – viņam līdz šim nav bijusi iespēja pārstāvēt izlasi, un pēdējā brīdī ielikt sastāvā šādu spēlētāju būtu nepamatots risks. Tā arī ir galvenā atšķirība no Rūdolfa Balcera, kurš izlasē bijis vairākos turnīros. Statistikas ziņā starp Balcera un Tralmaka pienesumu savām komandām aizvadītajā sezonā bija ļoti maza atšķirība. Starp citu, AHL vēl pērn pārstāvēja arī Haralds Egle, kurš bija starp Vītoliņa pēdējiem atskaitītajiem spēlētājiem.

Izlases sastāva kontūras bija nojaušamas jau labu laiku iepriekš, un kaut ko varēja pamainīt tikai kādi negaidīti atteikumi vai, piemēram, Tedora Bļugera pievienošanās no NHL. Tādu īsti nebija, un Vītoliņa galvā sastāva aprises noteikti nav radušās pēdējā brīdī. Trenerim patīk pārbaudītas vērtības, un tāpēc arī debitantu vai jaunu uzvārdu  ir stipri maz. Precīzāk – tikai viens. Deviņpadsmit gadus veco Danu Ločmeli uzskata par vienu no talantīgākajiem Latvijas hokeja jauniešiem. Pirmais pasaules čempionāts būs arī Tomam Andersonam, taču viņš izlasē jau pierakstījies Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet pirmo spēli sarkanbaltsarkanajā kreklā aizvadījis pirms deviņiem gadiem.

Tikai divas dienas pirms pasaules čempionāta Rīgā ieradās Rūdolfs Balcers, no kura uzbrukumā tiek gaidīta pirmās vijoles loma. Vītoliņš par to, kurā maiņā un kā vietā spēlēs Balcers, runā izvairīgi. Pārbaudes spēlēs un pēdējos treniņos kā pirmā maiņa tika iespēlēta Toms Andersons – Rodrigo Ābols – Kaspars Daugaviņš. Visticamāk, ka Balceram vieta tiek gatavota tieši pirmajā maiņā debitanta Andersona pozīcijā. Pirms gada pasaules čempionātā Somijā Balcers ar Ābolu bija vienā maiņā, bet otrā malā bija Ronalds Ķēniņš. Vietu improvizācijai var atrast, un tiek baumots, ka Rūdolfam pirmajā mačā varētu būt vieta trešajā virknējumā. Redzēsim! Vitoliņš pārbaudes spēlēs uzticējās vieniem un tiem pašiem virknējumiem, un droši vien lielas sastāva pārbīdes līdz pirmajai spēlei nav gaidāmas.

Par tādu kā neaizskaramu maiņu pagaidām šķiet izveidojies otrais trijnieks Dzierkals – Džeriņš – Rihards Bukarts, kuri šādā virknējumā itin veiksmīgi kopā spēlēja arī pirms gada. Šonedēļ treniņos kā trešā maiņa tika iespēlēti Roberts Bukarts – Smirnovs – Indrašis, kā ceturtie Krastenbergs – jaunais talants Ločmelis – Ķēniņš.

Tiesa, ceturtdienas atklātajā treniņā, kurā piedalījās arī Balcers, pirmā un otrā maiņa palika nemainīgas, Rūdolfs tika iespēlēts kopā ar Ķēniņu un Ločmeli, bet blakus Robertam Bukartam un Indrašim bija Oskars Batņa. Līdz arī to Latvijas izlases rezultatīvākais hokejists Pekinas olimpiskajās spēlēs Krastenbergs un Šveices čempions Smirnovs vismaz treniņā bija ārpus četriem virknējumiem. Redzēsim, ko sagaidīsim pret Kanādu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt vairākuma virknējumi vedina uz domām, ka spēlēsim ar vienu aizsargu (tā arī bija pārbaudes spēlēs) - vienā versijā topošo Floridas "pantēru" Uvi Jānis Balinski, otrā - izveicīgo Jāni Jaku. Balinska brigādē brāļi Bukarti, Dzierkals un vietām mainījās Indrašis ar Balceru. Nav gan izslēgts, ka beigās vieta uz ledus atrodas viņiem abiem. Tikmēr Jaka brigādē - pimais trijnieks un cīnītājs vārtu priekšā - Ķēniņš.

Nelielas, bet savā ziņā patīkamas galvassāpes Vītoliņam sagādā vārtsargu izvēle. Šobrīd ir visai grūti prognozēt, kurš no mūsu trio stāsies vārtos pirmajā spēlē. Šveicē spēlējošais Punnenovs ir pārbaudīta vērtība, Zviedrijas “Allsvenskan” čempions Gudļevskis un šosezon NHL pieredzi ieguvušais Artūrs Šilovs Rīgā ieradušies dažas dienas pirms turnīra. Vārtsarga izvēle faktiski būs Artūra Irbes pārziņā. Par pirmo spēli patiešām ir jautājums – kurš? –, taču par turnīru kopumā var nojaust, ka pirmā numura vieta pienākas Šilovam. Šajā sezonā labākajam Latvijas hokeja vārtsargam.

Pirmajai spēlei pret Kanādu Vītoliņš pieteiks 7 aizsargus, 13 uzbrucējus un 3 vārtsargus. Tātad divu spēlētāju uzvārdi turnīra sākumā paliks ārpus pieteikuma. Teorētiski vēl varam cerēt uz Bļugera un Kristiāna Rubīna ierašanos, praktiski šāda iespējamība ir visai maza.

Latvijas izlase pasaules čempionātu sāks piektdienas vakarā ar spēli pret Kanādu. Ļoti iespējams, ka šī būs vienīgā mūsu komandas izpārdotā spēle šajā pasaules čempionātā, uz pārējām dārgās biļetes vēl pieejamas lielākā vai mazākā daudzumā.