foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: pirmo reizi futbola vēsturē parādīta baltā kartīte. Noteikti pelnīti, bet daudzi tāpat nav sajūsmā
Katarīna Kamposa iegājusi futbola vēsturē, kā pirmā tiesnese, kas parādījusi balto kartīti.
Futbols
2023. gada 25. janvāris, 11:08

VIDEO: pirmo reizi futbola vēsturē parādīta baltā kartīte. Noteikti pelnīti, bet daudzi tāpat nav sajūsmā

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē Portugāles sieviešu futbola čempionāta spēlē starp nesamierināmajiem sāncenšiem ikvienās sacensībās Lisabonas “Benfica” un Lisabonas “Sporting” mača tiesnese Katarīna Kamposa nolēma parādīt balto kartīti un līdzjutēji notikušo uztvēra ar aplausiem.

Mūsdienu futbola cienītāji jau pilnībā ir pieraduši pie dzeltenajām un sarkanajām kartītēm, kas kļuvušas par neatņemamu spēles sastāvdaļu. Kartītes futbolā parādījās, sākot ar 1970. gada Pasaules kausa finālturnīru Meksikā, un mūsdienās spēle bez tām nebūtu iedomājama. Pēdējos gados futbols cenšas kaut nedaudz modernizēties, iet līdzi laikam, ko apliecina VAR sistēmas ieviešana vairumā augstākās raudzes sacensību, tomēr kādreizējais Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidents Mišels Platinī savulaik nāca klajā ar aicinājumu ieviest vēl trešo kartīti – balto.

Viņa sākotnējā versija bija balto kartīti pielīdzināt hokeja noraidījumam, teiksim, uz desmit minūtēm. Šī ideja joprojām ik pa laikam tiek apspēlēta, tomēr tā prasītu visai pamatīgu tiesnešu pārkvalifikāciju, jo ne vienmēr būtu tik vienkārši izšķirojams, par ko būtu jārāda dzeltenā, par ko sarkanā, bet par ko baltā kartīte. Līdz ar to šī inovācijas ideja pagaidām tālāk par UEFA un Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) gaiteņiem, kā arī interneta forumiem īsti nav tikusi, tomēr baltā kartīte ir kļuvusi par realitāti. Tiesa, ar pavisam citu nozīmi.

FIFA aktīvi strādā arī pie spēles reputācijas un godīgu principu celšanas, bet baltā kartīte no šīs sezonas Portugālē eksperimentālā kārtā ir ieviesta kā žests, tiesneša pateicība komandām par godīgas spēles (“fair play”) principu ievērošanu.

Tad nu šajā mačā pirmā puslaika izskaņā kādai no spēlētājām uz rezervistu soliņa kļuva slikti un tiesnese Katarīna Kamposa zibenīgi palīgā pasauca abu komandu ārstus, kas futbolistei arī sniedza medicīnisko palīdzību. Tad nu kā pateicību par operatīvo rīcību tiesnese abu komandu ārstiem (arī tās komandas, kuras spēlētājs nejutās labi) parādīja balto kartīti, kas izraisīja aplausu jūru skatītāju tribīnēs.

Ideja noteikti laba, bet, vai šis gadījums ir bijis piemērots, jo ārstu pienākums ir palīdzēt cilvēkiem, bet viens no viņiem arī saņem atalgojumu par to, ka palīdz savas komandas spēlētājām. Līdz ar to sociālajos tīklos viedokļi dalās: vieni uzskata, ka tas tiešām varētu celt sporta veida reputāciju un tēlu, bet citiem šķiet, ka tas ir tikai vēl viens bezjēdzīgs veids, lai aizvestu pēc iespējas tālāk pamatlietas – pašas spēles, jo nekādu iespaidu uz maču gaitu tas īsti neatstāj.

Pašā spēlē Portugāles čempionāta līdervienība un pēdējo divu sezonu čempiones “Benfica” izcīnīja graujošu uzvaru ar 5:0 pret komandu, kas pēdējās divās sezonās izcīnīja otro vietu čempionātu. Lisabonas lielklubu dāmu mačs kļuva par visu laiku visvairāk apmeklēto sieviešu futbola spēli Portugālē, jo derbiju klātienē noraudzījās 15 032 skatītāju.