foto: imago/Nordphoto/Scanpix
Basketbola tiesnesis bārdas dēļ paliek bez sapņu darba
Benjaminam Bārtam bārda maksājusi darbu ULEB Eirolīgā.
Basketbols
2022. gada 3. maijs, 13:56

Basketbola tiesnesis bārdas dēļ paliek bez sapņu darba

Jauns.lv

Vācu basketbola tiesnesis Benjamins Bārts palicis bez iespējas strādāt Eiropas spēcīgākajā klubu basketbola turnīrā ULEB Eirolīgā, jo atteicies mainīt savu ārieni pēc līgas pieprasījuma, vēsta Basketnews.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ULEB Eirolīga ir neapšaubāmi spēcīgākais klubu basketbola turnīrs Eiropā. Šajā līgā spēlē Vecā kontinenta vadošie un bagātākie klubi, spēlētājiem, no kuriem liela daļa ir izmēģinājusi savu veiksmi arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) laukumos vai arī ir pasaules spēcīgākās basketbola līgas klubu redzeslokā.

Arī basketbola tiesnešu vidū šīs sacensības kotējas visaugstāk un tās apkalpo vadošie arbitri. Tas viss, neraugoties uz ULEB organizācijas konfliktu ar Starptautisko basketbola federāciju (FIBA), kas paredz, ka FIBA sacensībās (ieskaitot olimpiskās spēles, Pasaules kausus, kontinentu čempionātus) ULEB tiesneši netiek aicināti.

No Latvijas basketbola tiesnešiem šādā līmenī šajā sezonā tiesā Oļegs Latiševs un Kristaps Konstantinovs, bet iepriekš darbojies arī Ingus Baumanis.

Par spēli ULEB Eirolīgā mača tieneši aptuveni 2000 eiro (tāpat pilnībā tiek segti viņu transporta, dzīvošanas un ēdināšanas izdevumi), tikmēr līmeni zemākajā ULEB Eirokausā atalgojums ir aptuveni uz pusi mazāks. FIBA sacensībās atalgojums ir krietni mazāks nekā ULEB Eirolīgā.

Viens no Vācijas vadošajiem basketbola tiesnešiem 43 gadus vecais Benjamins Bārts izdevumam “Frankfurter Allgemeine Zeitung” parādījis pagājušā gada rudenī notikušu saraksti, kas viņam maksājusi vietu ULEB Eirolīgā.

“Ričards Stoukss (Eirolīgas Tiesnešu nodaļas direktors) paskaidroja man, ka treneriem un sporta direktoriem nepatīkot bārdas un viņi varētu par to sūdzēties,” stāsta Bārts, kurš vairākkārt ignorējis aicinājumu nodzīt bārdu.

“Es nesaprotu, kāpēc kaut kas tāds notiek. Kāda starpība, vai es noskujos vai neskujos. Tā ir diskriminācija. Lai kā es vēlētos tiesāt Eirolīgu, es to nevaru pieņemt,” tā Minhenē dzīvojošais tiesnesis skaidro iemeslu, kāpēc viņš vairs netiesā Eiropas spēcīgāko basketbola līgu.

Bārts saistībā ar notikušo sazinājies ar juristiem un draudējis Eirolīgai izteikties publiski par notikuši. Pēc basketbola tiesneša vārdiem viņš vairāk neraizējas par sevi, bet gan to, lai nākotnē nekas tāds vairāk neatkārtotos.

Eirolīgas turnīra rīkotāji saziņā ar DPA norādīja, ka dažāda veida prasības attiecībā uz sejas apmatojumu vai citām redzamām ķermeņa daļām ir ierastas sportā. Tomēr šādas prasības ir novecojušas un nav saskaņā ar Eirolīgas vērtībām.

"Rekomendācija Bārta kungam par to, ka nevajadzētu strādāt ar bārdu, bija kļūda. 2022.gada aprīlī mēs viņam atvainojāmies. Jebkāda veida diskriminācija izskata dēļ nav pieņemama un tāpēc nedrīkst ierobežot strādāšanu jebkurā nozarē, tajā skaitā augstākā līmeņa basketbola tiesāšanā," norādījusi Eirolīga.

Bārtam tagad ir ļauts strādāt Eirolīgas mačos, taču viņam vairs nav vēlmes to darīt. "Redzēsim, vai organizācija patiešām mainīsies. Svarīgi, lai sabiedrība par to zinātu," laikrakstam teica Bārts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās