foto: action press/ Vida Press
Divkosība Krievijas gaumē: Ukrainā sākta antikrievu histērija, un nejauksim sportu ar politiku
Sportistus noteikti nevajadzētu iejaukt politiskajās spēlēs, tomēr gadījumos, kad runa par valsts drošību, derētu paskatīties uz visu mazliet plašāk. (Attēlā: Marija Lasickene un Jaroslava Magučiha Tokijā).
Citi sporta veidi
2022. gada 26. janvāris, 17:20

Divkosība Krievijas gaumē: Ukrainā sākta antikrievu histērija, un nejauksim sportu ar politiku

Jauns.lv

Tieši Krievijas priekštece Padomju Savienība uzskatāma par vienu no spilgtākajiem sporta izmantotājiem savu politisko vēstījumu nodošanā un varenības izrādīšanā. Visai lielā mērā šo īpašību mantojusi arī Krievija, kas slavena ar valsts atbalstītajām dopinga shēmām, dzenoties pēc medaļām, un dažām profesionālajām sporta līgām, kurās dalībnieku sastāvi un finansējuma avoti ir visai apšaubāmi. Tomēr tagad Krievijas presē lasāms, ka ukraiņiem nevajadzētu jaukt sportu ar politiku.

Kremļa idejas un politisko virzienu pilnībā atbalstošais izdevums Life.ru pat izceļ jēdzienu Antikrievijas histērija, raksturojot Ukrainā notiekošo. Tieši šādi vairāki Krievijas mediji pauž “savu viedokli” par Ukrainas Jaunatnes un sporta ministrijas lēmumu saviem sportistiem aizliegt sniegt intervijas krievu valodā, kā arī komunicēt un pozēt bildēm kopā ar Krievijas pārstāvjiem un atrasties pie Krievijas karoga.

Vairumam pasaules šis lēmums šķiet gana saprotams, redzot militāro saspīlējumu pie Ukrainas robežas un Krievijas kārtējo agresijas vilni, kas radījis paniku ne vien Austrumeiropā, bet visā NATO kopumā.

Krievijas prese rāda apbrīnojamu aklumu, izceļot faktus, ka Ukrainā taču gandrīz katrs runā krieviski, daudzi atlēti ir ar krievu saknēm un  arī tautības ziņā tā ir izteikti otra izplatītākā valstī, turklāt vairāku sporta veidu izlasēs tā ir būtībā oficiālā valoda. Daudzi vienā valodā runājošie sportisti ir sadraudzējušies savā starpā. Tikmēr fakts, ka Krievija apdraud Ukrainas drošību, netiek ņemts vērā. Ukrainas politiķi taču tikai un vienīgi izrāda savus politiskos untumus.

Krievijas medijus ļoti sadusmojis Ukrainas Jaunatnes un Sporta ministra Vadima Gutcaita minētais piemērs par pieredzēto provokāciju Tokijas olimpiskajās spēlēs, kad ukraiņu augstlēcēja Jaroslava Magučiha pēc sacensībām, kurās izcīnīja bronzu, pozēja pie karogiem kopā ar čempioni Mariju Lasickeni no Krievijas. Kas gan tas par karogu? Norāda Krievijas mediji, jo dopinga pārkāpumu dēļ viņu valsts nedrīkstēja startēt zem sava. Šeit gan jāpiebilst, ka nav jābūt lielam karogu un simbolikas pazinējam, lai saprastu, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja krietni pažēloja Krievijas Olimpiskās komitejas pārstāvjus pirms Pekinas, jo ekipējumā un karogā valsts piederība bija lieliski saskatāma un atpazīstama.

Krievija prezentējusi pretrunīgos tērpus Tokijas olimpiskajām spēlēm

Maskavā viesnīcas “Kosmos” telpās ir prezentēti uzņēmuma “Zasport” sagatavotie Krievijas Olimpiskās komitejas komandas sportistiem paredzētie tērpi Tokijas olimpiskajām spēlēm. Neraugoties ...

gallery icon

Jebkurā gadījumā sportistus nevajadzētu izmantot un iesaistīt politisko lēmumu un nostājas demonstrēšanā, tomēr, atceroties 2014. gada Soču olimpiskās spēles, kad īsi pēc tām Krievijas armija iebruka Ukrainā, gluži neviļus ukraiņu vēlme distancēties visiem līdzekļiem no agresīvās kaimiņvalsts rādās gana saprotama.