Cīņas Latvijas spēcīgāko vīru vidū! Kāpēc otrs būtu nepatiesi jānomelno?
WPC – WPO Latvija prezidents Raivo Čiapas (pa kreisi) kopā ar vienu vadošajiem Latvijas powerliftinga sportistiem Ivaru Cīruli.
Fitness
2015. gada 8. jūlijs, 14:28

Cīņas Latvijas spēcīgāko vīru vidū! Kāpēc otrs būtu nepatiesi jānomelno?

Jauns.lv

Jau desmit gadu Latvijā atzīto sporta federāciju pārstāvis LPF (Latvijas powerliftinga federācija) kā organizācija un tās ģenerālsekretārs Rinalds Dīmiņš, bieži vien arī SP sporta klubu biedri visiem spēkiem cenšas nomelnot un diskreditēt WPC powerliftinga pārstāvjus Latvijā, rakstot dažādus nekorektus rakstus un ceļot neslavu mūsu organizācijai.

Uzreiz varu pateikt visiem lasītājiem, ka mēs nepiekopsim oponentu metodes.

Mēs pastāstīsim par sevi, veiksim situācijas analīzi un uzdosim dažus jautājumus gan lasītājiem, gan mūsu LPF.

Sporta biedrība WPC –WPO Latvija juridiski kā sporta biedrība Latvijas UR ir piereģistrēta 2007. gada 11. janvārī. Kaut gan aktīvu darbību mēs jau uzsakām 2005. gadā, kad devāmies uz Pasaules WPC čempionātu Somijā.

Mūsu biedrība ir apvienojusi sevī Latvijas powerliftinga sporta entuziastus un sava amata meistarus. Sportistus un trenerus ar 20 un vairāk gadu stāžu sportā. Interešu grupā ir iekļāvušies gan juridiskas, gan fiziskas personas un kopskaitā Latvijā mūsu rindās ir aptuveni 500 sportistu un pusotra desmita juridisku personu.  Dalībnieku vecums no 7 līdz 78 gadiem.

Mūsu organizācija un tanī esošās juridiskās un fiziskās personas katru gadu rīko ne mazāk kā desmit dažāda mēroga turnīrus Latvijā. Katru gadu WPC Latvijas powerliftinga izlase piedalās WPC Eiropas un WPC Pasaules čempionātos. Iesaistoties starptautiskajā WPC un citu alternatīvo federāciju darbībā, esam panākuši, ka mūsu sportisti piedalās Pasaules slavenākajos komercturnīros “Bitva Čempionav”, “Olympia” un citos.

Laika no 2005. gada līdz 2015. gada 1. jūlijam mēs esam organizējuši trīs WPC augstākās klases starptautiska mēroga turnīrus. Latvijas WPC powerliftinga komanda ir kļuvusi par TOP 6 komandu pasaulē.

2008. gads Jūnijā WPC Eiropas čempionāts powerliftingā un svara stieņa spiešanā guļus. Norises vieta Talsi. Piedalījās 12 valstis 229 dalībnieki. WPC starptautiskas federācijas prezidenta novērtējums: Turnīrs noorganizēts teicami.

2011. gada Novembris WPC Pasaules čempionāts powerliftingā un svara stieņa spiešanā guļus.

30. jubilejas čempionāts Norises vieta Rīga, Rīgas Olimpiskais Sporta Centrs. Piedalījās 30 valstis 612 dalībnieki WPC starptautiskās federācijas prezidenta novērtējums: Turnīrs noorganizēts teicami. Atzīts par visu laiku labāk noorganizēto turnīru WPC federācijas vēsturē

2015. gada Jūnijs WPC Eiropas čempionāts powerliftingā, svara stieņa spiešanā guļus un vilcē. Norises vieta Rīga, Rīgas Olimpiskais Sporta Centrs. Piedalījās 31 valsts 534 dalībnieki. WPC starptautiskās federācijas prezidenta novērtējums: Turnīrs noorganizēts teicami.

Šo desmit gadu laikā mēs ar savu titānisko darbu un saviem privātajiem un sponsoru līdzekļiem esam ieguvuši atpazīstamību visā pasaulē. Gribu uzsvērt – par saviem un mūsu sponsoru līdzekļiem! Mēs neesam saņēmuši nevienu santīmu ne no Latvijas valsts, ne no Latvijas Olimpiskās komitejas, ne no Latvijas atzīto sporta federāciju pārvaldes. Nevienu valsts budžeta santīmu neesam saņēmuši, kur nu vēl iztērējuši. Tieši otrādi.

Laikā no 2005. gada līdz 2015. gada 1. jūnijam esam ar starptautisku sporta pasākumu organizēšanu Latvijas budžetam piesaistījuši aptuveni miljonu eiro.  Šo gadu laikā tikai Rīgas Olimpiskais Sporta Centrs no mums par telpu īri šiem pasākumiem ir saņēmis 20 tūkstošus eiro samaksu. Visas Eiropas sportisti apbrīno mūsu zemi un cilvēkus, viņu laipnību un viesmīlību un katrā turnīrā mēs cenšamies radīt maksimāli draudzīgu vidi, un līdz šim mums tas ir izdevies. Laikam jau pietiks sevi slavināt un pievērsīsimies jautājumiem, kas ir saistīti ar sportistiem, dopinga lietošanu un to, kura nu ir tā īstā federācija un kura nav.

LPF mūs apsaukā par tablešu rijējiem, visiem cenšas ieskaidrot, ka mēs neesam cienīgi saukties par Eiropas vai pasaules čempioniem u.t.t., visus pārmetumus grūti ir pat uzreiz atcerēties.

Domāju, ka lasītājiem būs interesanta nākamā sadaļa, kurā mēs atgriezīsimies vēsturē un mēģināsim izsekot notikumu gaitai

2005. gads WPC powerliftinga komanda slaidā solī WPC Pasaules čempionātā Somijā tiek pārstāvēta no LPF. Latvijas Powerliftinga Federācija maksā gada maksu 250 $ uz ASV un ir oficiālais WPC pārstāvis Latvijā. Maza piebilde (dalības maksu gan sametas Latvijas atlēti, kuri startē šajā federācijā, LPF ir tikai juridiska persona kas pārskaita naudu).

Jautājums:

Vai līdz 2006. gadam LPF šo tablešu ēdāju WPC powerliftinga federāciju turēja savā paspārnē lai tur startējošo sportistu sasniegumus varētu nodot Sporta Federāciju Pārvaldes ikgadējā atskaitē, uzdodot tos par IPF versijas sasniegumiem?

Jautājums:

Vai tiesa, ka LPF federācijas ģenerālsekretārs Rinalds Dīmiņš kādā no IPF federācijas turnīriem ir izteicies, ka kontrolējis WPC un GPC federācijas ar nolūku, lai tās neattīstītos un netraucētu IPF federācijas izaugsmei?

Jautājums:

Vai šinī laikā LPF federācijas ģenerālsekretāru Rinaldu Dīmiņu un Latvijas antidopinga laboratoriju neuztrauca fakts, ka WPC un GPC starptautiskā federācija nav WADA antidopinga komisijas biedri, un atlēti brīvi varēja startēt jebkurā versijā.

Nesen Delfi.lv vietnē tika publicēts LPF pasūtījuma raksts par to, ka WPC nedrīkst saukt sacensības, kas notika Rīgas Olimpiskajā Sporta centrā par Eiropas čempionātu.

Pievērsiet uzmanību visiem mūsu rakstiem presē, internetā un sacensību baneriem.

Visur un vienmēr ir rakstīts: ( WPC Eiropas čempionāts), nevis Eiropas čempionāts powerliftingā. Mēs uzsveram savu piederību WPC starptautiskajai federācijai un cilvēks. kurš māk lasīt, arī saskatīs to, kas ir uzrakstīts.

Nākamais apgalvojums. WPC versijas sportisti neievēro anti opinga kodeksu, nav WADA biedri.

Lūdzam nejaukt cilvēkiem galvu pasniedzot nepatiesu informāciju. WPC starptautiskā federācija nav WADA biedrs un nekad nav uzņēmies nekāda veida saistības ar šo organizāciju. Turklāt iestāšanās WADA ir pilnīgi brīvprātīga. Tad kāpēc WPC ir jāievēro kaut kādi normatīvie akti, kuri uz mums neattiecas.

Domāju ka šis citāts no DELFI visiem dod izsmeļošu atbildi!

,,Situācija tāda, ka šī organizācija nav starptautiski atzīta, nav parakstījusi WADA Antidopinga kodeksu, līdz ar to mēs nedrīkstam tur veikt dopinga pārbaudes,"

skaidro Latvijas Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska. Sākotnēji bijusi doma veikt negaidītu vizīti šajā sacensībās, taču Latvijas dopinga apkarotāji pēc ilgām diskusijām atteikušies no šīs idejas. Kā skaidro Kozlovska, juridiski bija nianses, cik lielas ir WADA dotās pilnvaras, lai šādās sacensībās ķertu aizliegto preparātu lietotājus. Turklāt pēc dopinga pārbaudēm, ja tās būtu pozitīvas, visticamāk, sekotu ilgi juridiski strīdi, kas izmaksātu vēl dārgāk un, iespējams, strīdus jautājumos nāktos zaudēt.

Nākamais apgalvojums. WPC sportisti ir tablešu ēdāji. Piebildīšu, ka šis izteiciens ir nepieklājīgs un nekorekts. Vai cienītais žurnālists ir kādam skatījies mutē vai tabletītes saskaitījis? WPC Eiropas čempionātā startēja vairāk ka 500 sportisti no 31 Eiropas valsts, vai tiešām jūs domājat, ka katrs no viņiem ir briesmonis ar tabletēm piebāztu pilnu muti. Visi šie sportisti dziļi sirdī mīl šo sporta veidu, un tas ir viens no veidiem kā ceļot pa pasauli. Visi šie sportisti lielākoties ir vecumā virs 40 gadiem, bērni, jaunieši, juniori un open vecuma grupas sportisti ir krietni mazākā sastāvā. Visi uz sacensībām brauc par saviem privātajiem līdzekļiem un sponsoru doto naudiņu. Nevienam par izcīnītu zeltu, sudrabu vai bronzu mājās nespīd tūkstošiem eiro lielas prēmijas no valsts budžeta.

Lai sportists lietotu farmakoloģiskos preparātus, kas dotu viņam iespēju izturēt lielāku slodzi sagatavošanās procesā un līdz ar to sacensībās sasniegt labāku rezultātu ir nepieciešami finansiāli līdzekļi. Tie ir no 1000 līdz 5000 eiro mēnesī.  Vai jūs domājat, ka visi šie sportisti ir garīgi slimi un šādus līdzekļus tērē tikai medaļas un kausa dēļ kas labākajā gadījuma maksā 200 eiro?

Varu personīgi apgalvot 90% no sportistiem, kas ieradās Rīgā bija krājuši pusgadu un vairāk naudiņu, lai varētu atbraukt uz mūsu skaisto valsti un piedalītos šajos sporta svētkos, mums jau ir izveidojušās veselas sportiskas ģimenes, kurās sporto visi, ieskaitot bērnus.

Protams, cilvēkam, kas par mums neko nezina un negrib zināt ir grūti objektīvi spriest, bet varu pateikt tikai vienu. Neviens no mūsu WPC federācijā startējošajiem sportistiem neslimo ar tādu naida izpausmi pret IPF federāciju, kā viņi pret mums.

Kas jums neļauj mierīgi dzīvot un darīt savu darbu, attīstīt IPF federāciju, organizēt pasākumus un galu galā būt laimīgiem?

LPF federācijā diskvalificēto sportistu starts WPC Eiropas čempionātā nebija provokācija, nebija mēģinājums kādam parādīt mūsu vienaldzību pret Latvijas antidopinga kantori vai Latvijas sportu kopumā. Kā jau minēju, mums nav nekādu saistību ne ar LPF, ne ar Latvijas antidopinga komisiju, un šī iemesla dēļ, mēs neredzējām šķēršļus šo sportistu startam WPC Eiropas čempionātā. Ja godīgi, mēs pat lāgā nezinājām, kurš ir LPF diskvalificēts, kurš nav. Jebkurā gadījumā mums nav neviens saistošs normatīvais akts, kurš liktu mums par pienākumu liegt šiem sportistiem startēt mūsu federācijas rīkotajos sporta pasākumos. Neskatoties uz gadījumu, ar diskvalificētajiem sportistiem sporta biedrība WPC –WPO Latvija publiski paziņo, ka nekad nav popularizējusi farmakaloģisko preparātu lietošanu sportistu vidū. Ārkārtīgi negatīvi attiecas pret šo preparātu lietošanu pusaudžu un jauniešu vidū.

P.S

WPC starptautiskās powerliftinga federācijas ietvaros darbojas vēl viena amatieru powerliftinga divīzija AWPC. Šīs divīzijas AWPC Pasaules čempionātu mēs plānojam organizēt 2017. gadā Rīgā. AWPC divīzijā ir paredzēta dopinga kontrole un mēs neizbēgami griezīsimies pēc palīdzības Latvijas antidopinga komisijā, turklāt par visām dopinga provēm maksāsim mēs paši, protams, pirms tam noslēdzot līgumu par pakalpojuma saņemšanu šī konkrētā turnīra ietvaros.


WPC – WPO Latvija prezidents Raivo Čiapas / Publicitātes foto