foto: REUTERS/SCANPIX
Nāvessods vai pašnāvība? Afgāņu volejbolistes nāve rada virkni jautājumu
Attēlam tikai ilustratīva nozīme.
Citi sporta veidi
2021. gada 25. oktobris, 15:57

Nāvessods vai pašnāvība? Afgāņu volejbolistes nāve rada virkni jautājumu

Jauns.lv

Afganistānas jaunatnes volejbola izlases dalībniecei un Kabulas pašvaldības komandas spēlētājai Mahdžabinai Hakimi “Taliban” kaujinieki esot nocirtuši galvu, izrādot aizliegumu sievietēm sportot, vēsta izdevums “Persian Times”.

Kā “Persian Times” atklājis viens no sportistes treneriem, kurš gan neatklāja savu vārdu, meitenei oktobra sākumā Kabulā esot nocirsta galva. Tas esot ticis turēts noslēpumā, bet Mahdžabinas Hakimi ģimene esot iebiedēta, tāpēc nevēlas par to runāt.

Starptautiskā Volejbola federācija (FIVB) steidzami meklē apstiprinājumu šai izskanējušai informācijai. “FIVB ir šokēti par medijos izskanējušo Mahdžabinas Hakimi nāvi. Mēs esam saņēmuši ļoti pretrunīgu informāciju par viņas nāvi. Tāpēc mēs steidzami cenšamies noskaidrot patiesos nāves cēloņus,” FIVB pārstāvji atklāja izdevumam “Inisdethegames”.

Jau ziņots, ka daudzas afgāņu sportistes bailēs par savu dzīvību ir pametušas valsti pēc tam, kad talibi pārņēma kontroli Afganistānā un ASV militārie spēki to pameta. Pēc neoficiālas informācijas, tikai divām Afganistānas jaunatnes volejbola izlases dalībniecēm izdevies pamest valsti. Kā intervijā norāda treneris, sportistes ir ļoti smagā situācijā – viņas ir izmisumā un nepārtrauktās bailēs par savu dzīvību. “Ikviena sportiste ir spiesta slēpties un dzīvots nezināmās vietās.”

Talibi apskata, ko aiz sevis Kabulas lidostā atstājuši ASV karavīri

ASV karaspēkam 31. augustā pilnībā pametot Afganistānu, Kabulas Hamida Karzaja starptautiskajā lidostā atstāts militārais ekipējums, tostarp helikopteri un autotransports, raksta ...

gallery icon
17

Cita versija par Mahdžabinas Hakimi nāvi vēsta, ka meitene mirusi pat augusta sākumā, vēl pirms talibi bija pārņēmuši kontroli Afganistānā. Kā Krievijas medijam Sports.ru esot pavēstījis kāds mirušās volejbolistes radinieks, viņu nemaz nevarēja nogalināt talibi: “Mahdžabinas mira 6. augustā (deviņas dienas pirms talibi ieguva kontroli Afganistānā) un viņas līķis tika atrasts līgavaiņa vannas istabā viņa mājās Kabulā. Viņš apgalvo, ka Mahdžabina izdarījusi pašnāvību, tomēr mūsu ģimene nav pārliecināta, ka līgavaiņa radi stāsta patiesību,” vēsta Sports.ru.

Internetā atrodama arī notikušā atmaskošana, kas balstās uz to, ka Hakimi pirms vairākiem gadiem vēl nemaz neesot bijusi tuvumā nacionālajām izlasēm un patiesībā no viņas tuvinieku ierakstiem noprotams, ka sievietei bijuši jau 25 gadi. Tāpat noprotams, ka volejboliste pēdējos gadus ir strādājusi iekšlietu sistēmā. Hakimi ģimenes sociālo tīklu ieraksti liek domāt, ka meitene drīzāk varētu būt mirusi augustā, bet nāves cēloņi joprojām paliek neskaidri.

Afganistānas sieviešu futbola izlases treniņš Portugālē

Afganistānas sieviešu futbola izlase aizvada treniņu Portguālē septembra beigās.

gallery icon
20

Iepriekšējā "Taliban" režīma laikā līdz 2001. gadam sievietēm netika atļauts piedalīties sporta pasākumos.

Kā Kabulā paiet pirmās dienas pilnīgā talibu kontrolē

gallery icon
14