foto: REUTERS/SCANPIX
Kādas mazas salas sportisti tikai tagad atgriezušies no Tokijas olimpiskajām spēlēm un dodas divu nedēļu pašizolācijā
Kuka Salu delegācija olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.
Citi sporta veidi
2021. gada 19. oktobris, 16:33

Kādas mazas salas sportisti tikai tagad atgriezušies no Tokijas olimpiskajām spēlēm un dodas divu nedēļu pašizolācijā

Jauns.lv

Visa pasaule jūlija beigās un augusta sākumā sekoja līdzi notikumiem Tokijas olimpiskajās spēlēs, kur mūs ar zelta medaļu iepriecināja 3x3 basketbolisti – Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš. Daudzi olimpieši jau sākuši gatavoties 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, savukārt Kuka Salu pārstāvji tikai tagad ir pārradušies mājās.

Pasaules lielākajā sporta forumā Kuka Salas, kas atrodas Klusā okeāna dienvidu daļā un aizņem 15 nelielas salas un atolus, pārstāvēja seši sportisti. Nav maz, ņemot vērā, ka salu valstī, kas ir Jaunzēlandes atkarīgā teritorija, mīt nepilni 18 000 iedzīvotāju. Pie medaļām neviens no seksteta netika, bet viņi kļuva par neapšaubāmiem čempioniem mājupceļa ilguma ziņā.

Uz Tokiju Kuka Salu pārstāvji devās pirms 13 nedēļām, bet mājupceļu uzsāka, gluži kā liela daļa sportistu un viņu pavadošā sastāva – augusta otrajā nedēļā. Mājupceļā viņiem bija plānots piestāt Kraistčērčas pilsētā Jaunzēlandē. Kā zināms, Jaunzēlande un Austrālija rūpīgi pieiet jaunā koronavīrusa pandēmijas apkarošanai, tāpēc ieviesušas ļoti bargus noteikumus. Kukieši Kraistčērčā bija spiesti izciest divu nedēļu mājsēdi.

Pēc tam Kuka Salu pārstāvji devās uz Jaunzēlandes Ziemeļu salas lielāko pilsētu Oklendu, no kurienes bija plānots doties mājup, tomēr plānus vēlreiz izjauca drakoniskie Covid-19 apkarošanas pasākumi, jo pilsētā tika izsludināts stingras karantīnas režīms divu mēnešu garumā. Tā nu arī divus mēnešus kukieši bija spiesti pavadīt Oklendā.

Neraugoties uz saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, ierobežojumi Jaunzēlandē ir mazliet atviegloti, kas ļāva Kuka Salu pārstāvjiem pamest Ziemeļu salu un doties uz savām mājām, kur gan būs vēl divas nedēļas jāpavada pašizolācijā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Kuka Salu sportiste Džeina Nikolsa nav spējusi savaldīt savu kanoe laivu slaloma sacensībās.

“Dažas dienās bija vieglāk, bet citās bija grūti būt vienam,” par piedzīvoto stāsta Kuka Salu Olimpiskās komitejas prezidents Hjū Greiems: “Tāpat vēlos pateikties dažādām institūcijām, kas palīdzēja mums esot iesprostotiem Jaunzēlandē.”

Tāpat Greiems piebilda, ka atlikušās divas nedēļas ir nieks, salīdzinot ar iepriekš piedzīvoto, turklāt īpašas emocijas raisīs fakts, ka šis divas nedēļas tiks pavadītas jau uz savas zemes.

Kuka Salas olimpiskajā saimē ir no 1988. gada Seulas olimpiskajām spēlēm. Šajā laikā gan viņiem tikt pie olimpiskās medaļas vēl nav izdevies. Lielākā olimpiskā delegācija kukiešiem bija 2016. gadā Riodežaneiro, kad sacensībās piedalījās deviņi sportisti. Tokijā Kuka Salu sportisti startēja kanoe sprintā, kanoe slalomā, peldēšanā, smaiļošanā un vieglatlētikā.