U-20 basketbola izlase ar Šmitu priekšgalā sasniedz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu
Rolands Šmits (13. numurs) ir galvenais Latvijas U-20 basketbola izlases balsts gan izšķirošajā spēlē pret Beļģiju, gan visā čempionātā kopumā.
Basketbols
2015. gada 15. jūlijs, 19:24

U-20 basketbola izlase ar Šmitu priekšgalā sasniedz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu

Jauns.lv

Uzvaru izšķirošajā cīņā par Itālijā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu trešdien izcīnīja Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlase.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvieši otrā posma trešajā un noslēdzošajā mačā ar 75:66 (14:16, 14:27, 18:11, 29:12) pārspēja Beļģijas vienaudžus.

Pirmais spēles ceturksnis aizritēja līdzīgā cīņā un nevienai no komandām neizdevās izcīnīt nozīmīgu pārsvaru. Tomēr otrās ceturtdaļas sākumā jau aktīvāk sāka spēlēt beļģi, kuri puslaika pārtraukumā gāja ar 15 punktu pārsvaru (43:28).

Pēc atpūtas Latvijas izlase jau ar jauniem spēkiem devās cīņā un trešā ceturkšņa vidū pietuvojās līdz sešu punktu atstatumam (40:46), bet ceturtdaļa noslēdzās ar beļģu astoņu punktu handikapu (54:46).

Savukārt ceturtais spēles nogrieznis jau aizritēja Latvijas zīmē. Neilgā laika posmā latvieši spēja panākt savus pretiniekus un jau ceturtdaļas vidū nodrošināt sešu punktu pārsvaru (64:58). Atlikušajā mača gaitā beļģi nespēja atgūt pārsvaru un uzvaru ar 75:66 izcīnīja Latvija.

Rezultatīvākais spēlētājs Latvijas komandā šajā cīņā bija Rolands Šmits, kuram 26 punkti, kamēr 12 punktus guva Kristaps Gludītis. Tikmēr beļģiem rezultatīvākais bija Emanuels Lekomte, kuram 17 punkti.

E grupā pēc līdzi ņemtajiem rezultātiem no pirmā posma apakšgrupām līdere ar četriem panākumiem četrās spēlēs ir Serbija, trīs uzvaras ir Francijai. Divus panākumus tikmēr iekrājusi Beļģija un Latvija, bet pa vienai uzvarai ir Izraēlas un Itālijas kontā.

Ceturtdaļfinālā Latvijas jaunie basketbolisti piektdien plkst.22 tiksies ar Turcijas vienaudžiem, kuri otrā posma F apakšgrupā piecās cīņās cieta tikai vienu zaudējumu. Plānots, ka ceturtdaļfināla spēli pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls un kā arī "www.ltv.lv".

Jau vēstīts, ka B apakšgrupas pirmās kārtas mačā Latvijas jaunie basketbolisti ar 61:50 pieveica Grieķiju, bet pēc tam ar 56:69 piekāpās Serbijas vienaudžiem. Savukārt piektdien trešajā mačā latvieši ar 84:64 pārliecinoši pieveica Bulgāriju, priekšlaicīgi sasniedzot otro posmu un nodrošinot vietas saglabāšanu Eiropas čempionāta elites divīzijā. Tomēr pēdējā spēlē tika piedzīvots dramatisks zaudējums ar 67:70 Izraēlas valstsvienībai.

Savukārt otro posmu Latvija iesāka ar zaudējumu 50:57 Francijai, bet otrdien ar 82:51 pamanījās sagraut mājinieci Itāliju.

Tikmēr Beļģija šo turnīru iesāka ar uzvaru pār Bosniju un Hercegovinu (59:51), bet pēc tam ar 66:60 pieveica arī Itāliju un ar 50:72 piekāpās Francijai, kā arī ar 85:68 pārspēja Horvātiju.

Savukārt otrā posma cīņās beļģi vispirms ar 79:68 pārspēja Izraēlu, bet pēc tam ar 74:76 piekāpās Serbijai.

Pirmajā posmā 20 komandas bija sadalītas četrās grupās. Pēc tam katras grupas trīs labākās komandas, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, turpinās cīņu otrajā posmā un vēlāk cīnīsies arī izslēgšanas spēlēs. Savukārt ceturtās un piektās vietas ieguvēji sacentīsies par 13.vietu, kas vienīgā nodrošinās tiesības arī nākamsezon spēlēt augstākajā divīzijā.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz 19.jūlijam. Tā kā nākamajā gadā U-20 čempionāta dalībnieku skaits atkal tiks samazināts no 20 līdz 16, vietu labāko sabiedrībā zaudēs uzreiz septiņas komandas, kas nozīmēja, ka iekļūt apakšgrupas pirmajā trijniekā bija ļoti svarīgi.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, tikai vienā no tām izcīnot uzvaru.

Pirmajā pārbaudes spēlē Latvija ar 46:76 kapitulēja Lietuvas studentu izlasei, bet pēc tam ar 50:63 piekāpās arī vienaudžiem no Lietuvas. Savukārt pēc tam U-20 izlase ar 95:43 sagrāva Gruzijas vienaudžus. Pagājušās nedēļas sākumā Latvijas basketbolisti divreiz piekāpās Igaunijas studentu izlasei. Vispirms tā piedzīvoja neveiksmi ar 74:76, izšķirošo grozu ielaižot divas sekundes pirms pamatlaika beigām, bet dienu vēlāk zaudēja ar 68:71. Pārbaudes spēļu ciklu Latvija noslēdza ar zaudējumu 54:80 Lietuvai.

Latvijas izlases sastāvā viskuplāk ir pārstāvēts "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) klubs "Jelgava" - valstsvienībā ir iekļauti Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs, kā arī Dāvis Geks, kurš jūnija sākumā piedalījās Itālijas pilsētā Trevīzo notikušajā prestižajā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pirmsdrafta treniņnometnē "adidas Eurocamp".

Bez "Jelgavas" basketbolistiem LBL šajā sezonā spēlēja arī "Jūrmala"/"Fēnikss" pārstāvis Roberts Pāže, kā arī "Latvijas Universitātes" spēlētāji Linards Jaunzems un Jānis Engers.

Tāpat Latvijas izlasi pārstāv Spānijas augstākās līgas (ACB) rūdījumu guvušais Rolands Šmits, kurš spēlē uz otro līgu izkritušajā Fuenlavradas "Montakit" vienībā. Kā Geks, tā arī Šmits šovasar piedalījās "adidas Eurocamp" treniņnometnē.

Sastāvā, neskatoties uz ziemas sākumā veiktu pleca operāciju, ir arī Spānijas kluba Vitorijas "Laboral Kutxa" sistēmā spēlējošais Rinalds Mālmanis. Tāpat Eiropas komandu sistēmās spēlē arī Ivars Rihards Žvīgurs, kurš pārstāv franču vienību Šalonas pie Sonas "Elan", bet no čehu Prāgas "Sparta" Latvijas valstsvienībā ir divi spēlētāji Kristaps Gludītis un Ervīns Mežnieks.

Tikmēr no Ziemeļamerikas devies palīgā izlasei ir Nacionālās junioru koledžu sporta asociācijas (NJCAA) Dienvidilinoisas universitātes spēlētājs Rūdolfs Strādnieks.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji bija arī Kristaps Porziņģis, tomēr viņš pēc izvēlēšanās NBA draftā nevar palīdzēt valstsvienībai. Tāpat traumu dēļ Latvijas U-20 izlasei nepalīdz Anžejs Pasečniks un Klāvs Čavars. Pēc pusgadu ilgas rehabilitācijas patālu no labākās formas ir vēl viens garā gala spēlētājs Mālmanis.

1995.gadā dzimušie basketbolisti pirms četriem gadiem U-16 čempionātā ieņēma sesto vietu, turklāt arī toreiz spēlēja bez Porziņģa un Pasečnika, bet aizpērn U-18 čempionātā Latvijā izcīnīja ceturto vietu. Abos šajos turnīros Latviju pārstāvēja Pļavnieks, Geks, Žvīgurs, Šmits un Gludītis. Šiem pieciem spēlētājiem, kā arī Engeram un Pāžem ir arī pērnā gada U-20 čempionāta pieredze. Kontinenta čempionātā debiju piedzīvo tikai uzbrucējs Jaunzems.

Pēdējos četrus čempionātus Latvijas U-20 izlase ir aizvadījusi ar mainīgām sekmēm. Pirms četriem gadiem tika izcīnīta astotā vieta, bet nākamajā gadā jau iespēts par divām pozīcijām vairāk. Savukārt aizpērn izcīnītā sudraba medaļa mijās ar pagājušā gadā ieņemto pieticīgo 16.vietu.

Latvijas U-20 vīriešu izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Roberts Pāže ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Dāvis Geks, Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs (visi - "Jelgava"), Ivars Rihards Žvīgurs (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Kristaps Gludītis, Ervīns Mežnieks (abi - Prāgas "Sparta", Čehija), Linards Jaunzems, Jānis Engers (abi - "Latvijas Universitāte"), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas universitāte, NJCAA, ASV), Rinalds Mālmanis (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

LETA / Foto: fiba.com