Citi sporta veidi
2021. gada 2. augusts, 21:23

Kā klājas brīvprātīgajiem olimpiskajās spēlēs? Atklāj latvietes Baiba un Līga

Jauns.lv

Šajās olimpiskajās spēlēs Tokijā kā brīvprātīgās piedalās arī Baiba un Līga. Viņas rūpējas par paukotāju tehnisko nodrošinājumu, vēsta raidījums “Bez Tabu”.

Brīvprātīgajām pēc ierašanās Tokijā trīs dienas nācies pavadīt karantīnā viesnīcas numuriņā.

Kā stāsta brīvprātīgā Līga, trīs pašizolācijas dienas viesnīcas numuriņā esot bijušas nogurdinošas. “Katru dienu brokastīs bija baltmaizes sendvičs, banāns un suliņa. Trešajā dienā es to tiešām negribēju ēst, un es biju laimīga, ka es no Latvijas biju paņēmusi līdzi roltonus.”

Lai kļūtu par brīvprātīgo olimpiskajās spēlēs, jāpiesakās vairākus gadus iepriekš. Tad notiek rūpīga  kandidātu atlase.

No Latvijas šīm spēlēm bija vairāki pieteikumi, taču, visticamāk, organizatori apstiprinājuši tikai Līgu un Baibu.

“Covid-19 dēļ Japāna pateica, ka viņi neņems ārvalstu brīvprātīgos, izņemot tos, kam ir kaut kādas specifiskas zināšanas kādā konkrētā sporta veidā, kur viņiem pašiem pietrūkst cilvēku,” stāsta Baiba. “Manā gadījumā tā ir paukošana. Tā kā man ir vairāk nekā piecu gadu pieredze, strādājot starptautiskās sacensībās, tad arī šajā gadījumā es tiku.”

Kā stāsta Līga, viņa jau kādus divus trīs gadus ir pārņemta ar olimpiskajām spēlēm. “Ar plānošanu, ar apmācībām, ar valodu kursiem, arī eksāmeniem. Tas nav gluži tik vienkārši,” atzīst Līga, kura jau otro reizi olimpiskajās spēlēs piedalās kā brīvprātīgā.

Brīvprātīgajiem jāsedz ceļa izdevumiem līdz spēļu norises vietai. Japāņi šogad nolēmuši segt viesnīcas izdevumus, kā arī apmaksāt ēdināšanu. Katram brīvprātīgajam tiek piešķirts apģērbs.

Abas brīvprātīgās atzīst, ka šī ir vienreizēja pieredze, kā arī iespēja iegūt kontaktus visapkārt pasaulei.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.