foto: AP/Scanpix
"Riga" un RFS uzvar arī atbildes mačos un iesoļo UEFA Konferences līgas trešajā kārtā
RFS futbolisti priecājas par panākumu Ungārijā.
Futbols
2021. gada 29. jūlijs, 23:19

"Riga" un RFS uzvar arī atbildes mačos un iesoļo UEFA Konferences līgas trešajā kārtā

Jauns.lv / LETA

Latvijas čempionvienība futbolā FC "Riga" ceturtdien sasniedza UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešo kārtu.

"Riga" otrās kārtas atbildes spēlē Skopjē ar rezultātu 1:0 (0:0) pieveica Ziemeļmaķedonijas komandu Tetovas "Škendija", divu maču summā uzvarot ar 3:0.

Uzvarētāji nākamajā duelī tiksies ar Paolas "Hibernians" no Maltas.

Kvalifikācijas trešo kārtu ceturtdien sasniedza arī otra galvaspilsētas komanda RFS.

Gluži kā pirmajā spēlē Rīgā, tā arī atbildes mačā jau pirmajās minūtēs bīstams moments bija Veslijam Natā. Otrā laukuma galā vārtsargs Ivans Brkičs pirmo reizi spēlē pa īstam iesaistījās 11.minūtē, kad tvēra pretinieka sisto bumbu.

Arī otrā puslaika sākumā rīdziniekiem bija labs vārtu gūšanas moments. Lai gan bumba atsitās pret pretinieku aizsarga roku, tiesneši to nenovērtēja kā noteikumu pārkāpumu soda laukumā.

Spēles 52.minūtē "Riga" komandu vadībā izvirzīja Mikaēls Soisalo. Jurijs Vakulko ar piespēli atrada soda laukumā somu futbolistu, kurš netraucēts panāca 1:0. Apmēram 13 minūtes pirms pamatlaika beigām iespēja izcelties bija arī Vakulko, taču viņa sistā bumba lidoja garām vārtiem.

Pretinieki arī otrajā puslaikā pārbaudīja Brkiča modrību, taču vārtsargs spēlēja droši un brīžiem uzsmaidīja arī veiksme.

Pirmajā abu komandu cīņā Rīgā rīdzinieki bija pārāki ar 2:0.

Latvijas čempione "Riga" Čempionu līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā ar 1:2 zaudēja Zviedrijas klubam "Malmo" un pārcēlās uz Čempionu zaru Konferences līgā. Tikmēr Ziemeļmaķedonijas klubs Tetovas "Škendija" pirmajā kārtā zaudēja abās spēlēs pret Murska Sobotas "Mura" no Slovēnijas ar kopīgo rezultātu 0:6.

Kopš šīs spēles ziemeļmaķedonieši mačus nav aizvadījuši, bet "Riga" Latvijas meistarsacīkstēs viesos ar 1:0 apspēlēja "Metta" komandu.

"Riga" šobrīd Latvijas čempionātā ar 41 punktu 19 spēlēs ieņem otro vietu, taču pēc zaudētajiem punktiem ir vien trešā. "Škendija" čempionātu pabeidza maija vidū ar uzvaru, 33 spēlēs izcīnot 75 punktus. Kopš tā laika pārbaudes spēlēs vienreiz zaudēts, pēdējās trijās cīņās pirms Eiropas kausiem uzvarot.

Latvijas vicečempione futbolā RFS komanda ceturtdien sasniedza UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešo kārtu.

Tikmēr RFS otrās kārtas atbildes spēlē Ungārijas pilsētā Felčutā ar rezultātu 2:0 (0:0) pārspēja "Puskas Akademia" un divu maču summā guva virsroku ar 5:0.

Nākamajā kārtā galvaspilsētas klubam pretī stāsies pazīstamā Beļģijas komanda "Gent".

Kvalifikācijas nākamo posmu sasniegusi arī valsts čempione "Riga".

Pirmajā puslaikā bumbu vairāk kontrolēja mājinieki, tomēr vienīgo sitienu vārtos izdarīja RFS. Rīdzinieki pirmajā spēles daļā vairākas minūtes spēlēja desmit futbolistu sastāvā, jo Robertam Savaļniekam pēc sejas traumas gūšanas vajadzēja nomainīt kreklu.

Vadībā viesi izvirzījās 53.minūtē, kad Emersons Santana atrada soda laukuma vidū Darko Lemajiču, serbam bumbu vārtos raidot no tuvas distances. Pēc 16.minūtēs Tomāšs Šimkovičs piespēlēja no malas, bumbu ar galvu vārtos sitot Emersonam - 2:0.

RFS pirmajā kvalifikācijas kārtā divu spēļu summā ar 6:5 pieveica Fēru salu "Klaksvik". Savukārt Felčutas "Puskas Akademia" ar 3:1 apspēlēja Turku "Inter" no Somijas.

Pirmajā dueļa cīņā Latvijā RFS svinēja uzvaru ar 3:0.

Kopš savstarpējās spēles Ungārijas komanda gatavojusies atbildes cīņai ar rīdziniekiem, bet RFS svētdien Latvijas čempionātā viesos ar 2:1 pārspēja Jūrmalas "Spartaku".

Latvijas čempionātā RFS ar 43 punktiem 17 dueļos ieņem pirmo vietu. Tikmēr "Puskas Akademia" Ungārijas čempionātā, kas beidzās maijā, ar 58 punktiem 33 spēlēs finišēja otrajā vietā, kopš tā laika visās četrās pārbaudes spēlēs pirms Konferences līgas kvalifikācijas uzvarot.

RFS divās iepriekšējās sezonās apstājās Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā. Pirms diviem gadiem ar 3:4 tika zaudēts Ļubļanas "Olimpija", bet pirms gada ar 0:1 - Belgradas "Partizan".

Vēl mazāka Eiropas kausu pieredze ir ungāriem, kuri iepriekšējā gadā Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas vienīgajā mačā viesos ar 0:3 piekāpās Stokholmas "Hammarby".

Tāpat arī Visu trīs Latvijas spēlētāju komandas UEFA Konferences līgas otrās kvalifikācijas kārtas atbildes spēlēs ceturtdien guva uzvaras. 

Raivja Jurkovska pārstāvētā Īrijas "Dundalk" viesos ar 2:1 (1:1) pārspēja Tallinas "Levadia".

Mača 17.minūtē rezultātu atklāja "Levadia" pussargs Ernests Agjiri, bet 44.minūtē atbildes vārtus guva Īrijas komandas uzbrucējs Deivids Makmilans.

Otrajā puslaikā vārti netika gūti, bet kompensācijas laika otrajā minūtē vārtus guva "Dundalk" pussargs Viljams Pačings.

Jurkovskis spēli sāka pamatsastāvā. 58.spēles minūtē viņš saņēma dzelteno kartīti.

Abu komandu pirmajā cīņā rezultāts bija neizšķirts 2:2. Nākamajā kārtā uzvarētāji tiksies ar Arnemas "Vitesse" no Nīderlandes.

Latvijas izlases pussarga Jāņa Ikaunieka pārstāvētā Kuopio KuPS no Somijas UEFA Konferences līgas otrās kvalifikācijas kārtas atbildes spēlē pārspēja Poltavas "Vorskla" no Ukrainas.

Spēle Poltavā beidzās ar rezultātu 3:2 (0:0, 2:2, 1:0) KuPS labā. Tā kā pirmajā abu komandu mačā tika fiksēts neizšķirts 2:2, summā ar 5:4 uzvarēja Ikaunieka pārstāvētais klubs,  kurš trešajā kārtā pretī var saņemt Kazahstānas vienību "Astana" vai Saloniku "Aris" no Grieķijas. Pirmajā mačā Kazahstānas klubs savā laukumā uzvarēja ar 2:0.

Pirmajā puslaikā abas komandas rādīja līdzīgu sniegumu, gandrīz vienādu laiku kontrolējot bumbu, tomēr vārti netika gūti.

Spēles 49.minūtē precīzs bija "Vorskla" pussargs Olivers Tills, bet jau pēc nepilnas minūtes atbildes vārtus guva KuPS pussargs Žordāns Sebans, bet 63.minūtē Ukrainas kluba pārsvaru atjaunoja Oleksandrs Skļars.

Kompensācijas laika 3.minūtē Urho Nisile izlīdzināja rezultātu. 

Papildlaika 95.minūtē sarkano kartīti saņēma "Vorskla" aizsargs Bogdans Kušnirenko, bet pēc piecām minūtēm Rangels guva KuPS trešo vārtus.

Ikaunieks laukumā pavadīja visu spēles pamatlaiku un kompensācijas laiku, bet papildlaikā viņa vietā laukumā nāca Makdonalds Ngva Niba.

Polijas Superkausa ieguvēja Čenstohovas "Rakow" ar Vladislavu Gutkovski ierindā savā laukumā ar 1:0  (0:0, 0:0, 0:0, 4:3) pēcspēles sitienos uzvarēja Marijampoles "Sūduva".

"Rakow" pirmajā puslaikā bija aktīvāka, tomēr vārtu guvumā tas nerealizējās. Arī otrajā puslaikā un papildlaikā vārtus neviena komanda neguva. 

Pēcspēles sitienos precīzs bija "Rakow" uzbrucējs Ivi, Jakubs Araks, aizsargs Frans Tudors un Marko Poletanovičs, bet Lietuvas kluba rindās precīzus pēcspēles sitienus izpildīja pussargs Nikolass Gorobsovs, uzbrucējs Aleksandrs Makss, uzbrucējs Ksavjers Ausmendi Aruabarens, bet aizsargs Nikolass Taravels un uzbrucējs Aleksandros Gargalacidis netrāpīja vārtos. 

Gutkovskis spēli sāka pamatsastāvā, bet 46.minūtē viņu nomainīja Sebastjans Musjoliks.

Pirmajā abu komandu spēlē Lietuvā rezultāts bija bezvārtu neizšķirts.

Pāra dueļa uzvarētājs trešajā kārtā spēlēs ar Kazaņas "Rubin" no Krievijas.

Tikmēr pussargs Andrejs Cigaņiks laukumā pavadīja visas 90 minūtes spēlē, kurā viņa pārstāvētā Slovākijas komanda Dunajskas Stredas DAC 1904 mājās ar 0:2 (0:1) zaudēja Serbijas klubam Belgradas "Partizan", divu maču summā piekāpjoties ar 0:3.

Trešās kārtas cīņas notiks 5. un 12.augustā.

Otro kārtu ceturtdien nepārvarēja "Liepāja", kas mājās zaudēja pēcspēles sitienu sērijā Sofijas CSKA, summā atzīstot pretinieku pārākumu ar 0:1. "Valmiera" izstājās jau pirmajā kārtā, pret Lietuvas vienību Marijampoles "Sūduva" divu maču summā piekāpjoties ar 1:2.

"Play-off" jeb ceturtās kārtas izloze notiks 2.augustā, bet pašas šīs kārtas spēles - 19. un 26.augustā.

Savukārt grupu turnīra izloze notiks 27.augustā.

UEFA Eiropas Konferences līgas pamatturnīrā spēlēs 32 komandas, no kurām garākais ceļš līdz pamatturnīram ir piecas kvalifikācijas kārtas.