foto: LETA
Toms Skujiņš ceturto reizi metas pasaules prestižākā velobrauciena "Tour de France" virpulī
Latvijas absolūtais čempions šosejas riteņbraukšanā Toms Skujiņš lieliskā gatavībā sāk “Tour de France” velobraucienu, kura atsevišķos posmos var pretendēt uz visaugstākajām vietām.
Citi sporta veidi
2021. gada 26. jūnijs, 13:55

Toms Skujiņš ceturto reizi metas pasaules prestižākā velobrauciena "Tour de France" virpulī

Māris Siliņš

Jauns.lv

Nākamās trīs nedēļas Francijas ceļos tiks aizvadīts  “Tour de France” velobrauciens, kurā ceturto reizi uz starta stājies carnikavietis Toms Skujiņš.

Līdz šim ar četriem “Tour de France” startiem bagātākais latviešu riteņbraucējs bija Arvis Piziks, šodien viņam statistikas ailēs līdzās nostāsies Toms Skujiņš. Piziks gadsimtu mijā līdz finišam Parīzē aizbrauca trīs reizes, Skujiņam ir iespēja kļūt par pirmo ar četriem finišiem. Sacensību specifikas un “Trek-Segafredo” komandas taktikas apsvērumu dēļ Skujiņš nebūs starp brauciena favorītiem, taču noteikti tiks pie iespējas pacīnīties par uzvaru vai augstu vietu kādā atsevišķā posmā. Tādi mēģinājumi bijuši katrā no iepriekšējo startu reizēm, un lielākais sasniegums ir pērn izcīnītā otrā vieta astotajā posmā. Kopvērtējumā Skujiņš debijas reizē bija 82. vietā, nākamās divas tūres tika pabeigtas 81. vietā.

Vieglāka distance ar skatu uz olimpiādi

Covid-19 pandēmijas ierobežojumi “Tour de France” laikā vēl būs jūtami, būtiski ir samazināts skatītāju skaits, tomēr šovasar tūre atgriežas tuvāk ierastajiem sacensību datumiem un formātam. Sacensību starts gan ir nedēļu agrāk nekā citus gadus, jo šoreiz bija jāpielāgojas par gadu pāceltajām Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tur riteņbraukšanas grupas brauciens ieplānots jau pirmajā sacensību dienā, tādējādi starp “Tour de France” noslēgumu un olimpiskajām spēlēm būs tikai viena nedēļa. Nav noslēpums, ka vairākiem “Tour de France” dalībniekiem un favorītiem arī olimpiskās spēles ir viena no sezonas prioritātēm. Svarīga būs māka sadalīt spēkus un tos nelietderīgi netērēt Francijas tūres pēdējā nedēļā. Tas attiecas arī uz Skujiņu, kurš kopā ar Kristu Neilandu pārstāvēs Latviju olimpiskajā grupas braucienā.

Kopumā “Tour de France” distance solās būt nedaudz vieglāka kā citus gadus, jo īpaši kalnu posmu sadaļā. Toties divas reizes sportisti sacentīsies individuālajā braucienā, kas summā veidos 59 kilometrus. Daudzi uzskata, ka tas ir par daudz un no kopvērtējuma favorītu loka var izslēgt vienu otru kalnu speciālistu.

Pie savas iespējas trīs nedēļu laikā varēs tikt dažādu trašu speciālisti no sprinteriem līdz izteiktiem kalnu speciālistiem. Noteikti kāda iespēja aktīvām darbībām būs arī Skujiņam - atliek tikai trāpīt īstajā laikā īstajā vietā un saņemt komandas atļauju tās dienas uzbrukumam. Savā debijas tūrē 2018. gadā Skujiņš piektajā posmā tika pie cīnītāja titula un nākamās piecas dienas mugurā vilka kalnu karaļa vērtējuma līdera kreklu, bet sacensību pēdējā nedēļā vienā no posmiem izcīnīja piekto vietu. Arī 2019. gadā carnikavietim vienā posmā izdevās finišēt labāko desmitniekā, bet pērn jau sanāca uzkāpt uz pjedestāla.

Lieliskā formā ar čempiona kreklu mugurā

30 gadu vecais Skujiņš ir iekrājis lielu dažādu sacensību pieredzi un pirms Francijas tūres ir sasniedzis izcilu sportisko formu. To viņš apliecinājis pēdējās pirmsstarta intervijās, taču vislabāk par to liecina nesenās uzvaras Latvijas čempionātā gan individuālajā, gan šosejas braucienā. Kā nacionālā čempionāta uzvarētājs Skujiņš nākamo gadu brauks valsts karoga krāsas formā un šī iemesla dēļ līdzjutējiem būs viegli atpazīstams sportistu peletonā.

“Trek-Segafredo” komandas galvenie uzdevumi būs sagādāt pēc iespējas augstāku vietu nīderlandietim Bauke Mollemam un itālim Vinčenco Nibali, šie uzdevumi primāri būs jārisina arī latvietim. Skujiņa komandas biedri gan netiek uzskatīti par galvenajiem tūres favorītiem, šis statuss pienākas slovēņiem Primožam Rogličam un Tadejam Pogačaram. Aiz viņu mugurām ir ļoti spēcīgas komandas, un nereti dzirdēts, ka “Jumbo-Visma” un “”UAE Team” esot kā no citas planētas.

“Tour de France” 18. velobrauciena starts sākotnēji bija paredzēts Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Tagad tas pārcelts uz Francijas pilsētu Brestu, bet iespēja uzņemt pasaules prestižākā velobrauciena startu dāņiem tikšot dota nākamgad. Kopumā sportistiem būs jāveic 3417 kilometri ar tradicionālo finišu Elizejas laukos, kas šoreiz plānots 18. jūlijā.

Riteņbraucējs Toms Skujiņš saņem "Tour de France" kalnu karaļa kreklu

27 gadus vecais Skujiņš no "Trek-Segafredo" vienības trešdien ar teicamu sniegumu, piedaloties dienas atrāvienā, kļuva par "Tour de France" kalnu ...

gallery icon