foto: AFP/Scanpix
ASV sportiste vaino meksikāņu ēdienu viņas olimpiskā sapņa sagraušanā
Šelbija Hulihana
Citi sporta veidi
2021. gada 18. jūnijs, 06:03

ASV sportiste vaino meksikāņu ēdienu viņas olimpiskā sapņa sagraušanā

Jauns.lv

Nelāgā situācijā iekļuvusi amerikāņu skrējēja Šelbija Hulihana, kuras sapnis par dalību Tokijas olimpiskajās spēlēs šī gada jūlijā izplēnējis pēc tam, kad viņa saņēmusi pozitīvu dopinga testu, raksta "The New York Times".

Uz Hulihanu, kurai pieder ASV rekordi 1500 un 5000 metru skrējienos, bija liktas lielas cerības, bet Sporta arbitrāžas tiesa atstājusi spēkā viņai piemēroto četru gadu atstādināšanu no sacensībām arī pēc sportistes sniegtajiem paskaidrojumiem.

28 gadus vecā skrējēja skaidroja, ka anaboliskā steroīda nandrolona tests uzrādījies pozitīvs tāpēc, ka viņa neilgi pirms testu nodošanas apēdusi braukājošajā kafejnīcā pārdotu cūkgaļas burito.

"Es jūtos pilnīgi sagrauta, pamesta, salauzta, dusmīga, apmulsusi un sava mīļotā sporta, kurā esmu ieguldījusi sevi, nodota," teikts Hulihanas "Instagram" ierakstā.

Sportiste par pozitīvo testu uzzinājusi šī gada sākumā. "Kad es saņēmu e-pastu, man tas bija jāpārlasa aptuveni desmit reižu un jāmeklē "Google", kas ir tas, uz ko esmu testēta pozitīvi," teikts ierakstā. "Es nekad nebiju pat dzirdējusi par nandrolonu."

Viņa pēcāk izveidojusi sarakstu ar visiem pārtikas produktiem, ko patērējusi pērn decembrī - nedēļā, kad tika veikts antidopinga tests. Galu galā viņa secinājusi, ka pie vainas varētu būt burito, ko viņa apēdusi apmēram 10 stundu pirms parauga noņemšanas.

"Cūku orgānu gaļā (subproduktos) ir visaugstākais nandrolona līmenis," viņa turpina, piebilstot, ka mēģinājumi atzīt viņas nevainību, tostarp poligrāfa ekspertīze un toksikologa pārbaudīts mata paraugs, nav bijuši veiksmīgi.

Atstādināšana no sacencībām nozīmē, ka ASV olimpiskā cerība nedrīkstēs piedalīties šonedēļ gaidāmajās sacīkstēs, kurās sportisti cīnīsies par ceļa zīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Četru gadu atstādināšana diskvalificē viņu arī no 2022. gadā gaidāmā pasaules čempionāta, kas norisināsies netālu no viņas dzīvesvietas.

Savā "Instagram" ierakstā Hulihana norāda, ka vēlas skaidri paziņot, ka "nekad nav lietojusi nevienu sasniegumus uzlabojošu vielu". "Es ticu sportam un ķermeņa novešanai līdz robežām, tikai tādā veidā uzzinot, kur ir robeža," viņa piebilda. "Mani neinteresē krāpšanās."