foto: PA Wire/PA Images/Scanpix
Covid-19 izslimojušais modernās pieccīņas pārstāvis Pāvels Švecovs joprojām netiek mājās no Bulgārijas
Latvijas modernās pieccīņas pārstāvis Pāvels Švecovs.
Citi sporta veidi
2021. gada 27. aprīlis, 13:54

Covid-19 izslimojušais modernās pieccīņas pārstāvis Pāvels Švecovs joprojām netiek mājās no Bulgārijas

Jauns.lv / LETA

Latvijas modernās pieccīņas pārstāvis Pāvels Švecovs jau ir izslimojis Covid-19, bet tuvāko dienu laikā Bulgārijā viņš veiks atkārtotas pārbaudes, kas negatīva rezultāta gadījumā sportistam ļaus doties mājup, otrdien sarunā ar aģentūru LETA teica Švecovs.

Jau ziņots, ka Švecovs otrajā Pasaules kausa posmā nepārvarēja kvalifikāciju, bet vēlāk sportistam noteica saslimšanu ar Covid-19, kā rezultātā viņš pašizolāciju bija spiests ievērot turpat Bulgārijā.

Pirms desmit dienām Latvijas izlases treneris Mihails Jefremenko stāstīja, ka, ierodoties sacensību norises vietā uz Pasaules kausa trešo posmu, Švecova Covid-19 tests bijis negatīvs, bet viņa funkcionālie rādītāji jau radījuši šaubas. Divas dienas pirms sacensībām Švecovam bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, bet vēlāk arī noteica saslimšanu ar Covid-19.

Sacensību vietā Covid-19 tika konstatēts vairāk nekā 30 personām, starp kurām bija ne tikai sportisti, bet arī treneri un fizioterapeiti. Jefremenko Covid-19 atkārtotais tests bijis negatīvs, tāpēc viņš varējis doties uz Latviju.

"Pārslimojis esmu. Piecas dienas bija paaugstināta temperatūra, bet citas būtiskas blaknes nebija," par savu veselības stāvokli stāsta Švecovs. "Patlaban aizvien atrodos viesnīcas istabiņā Bulgārijā, jo pozitīva Covid-19 testa dēļ man divas nedēļas jāievēro karantīna."

Švecovam trešdien tiks veikts atkārtots Covid-19 tests. Ja tā rezultāts būs negatīvs, sportists jau 30. aprīlī varēs doties mājup.

Aizvadītās dienas viesnīcas istabā Švecovam bijušas grūtas, jo doties ārā viņam nav ļauts, bet sportisko formu uzturēt jāmēģina ar nelielas intensitātes un vieglas sarežģītības vingrinājumiem. Tāpat viņš brīžiem rokā patur pistoli, taču pilnvērtīgi treniņi nav iespējami.

"Jūtu, ka slimība mani būs pastūmusi soli atpakaļ. 20 minūtes izpildīju vēdera muskulatūrai paredzētus vingrinājumus, bet pēc tam jau jutos noguris. Tagad jūtu, ka nogurums uzkrājas krietni ātrāk," skaidro Švecovs, kurš pēc atgriešanās Latvijā plāno apmeklēt Latvijas Olimpisko vienību (LOV).

"Atbraukšu uz Latviju un aiziešu sevi atrādīt LOV. Vēlos noskaidrot, cik nopietni slimība ietekmēja manu ķermeni, īpaši plaušas," uzsver sportists.

Švecovs bija pārliecināts, ka divu nedēļu laikā visvairāk būs cietusi fiziskā forma, bet tehniskās prasmes dažādās disciplīnās tik ātri nepazūd.

No 13. līdz 16. maijam Ungārijas pilsētā Sēkešfehērvārā paredzēts Pasaules kausa fināls, kuram kvalificējies arī Švecovs. Sportists ir apņēmības pilns startēt sacensībās un pauda, ka būtu apmierināts ar vietu vadošajā divdesmitniekā.

"Iepriekš slimības dēļ nevarēju startēt divos Pasaules kausa posmos, kur varēja iegūt nozīmīgus punktus rangā. Šosezon atlicis Pasaules kausa fināls un pasaules čempionāts, kas ir reitinga punktiem bagātākās sacensības. Nezinu, kā nostartēšu, bet, ja tikšu labāko divdesmitniekā, tas būs labs rezultāts olimpiskajam reitingam," atklāj Švecovs. "Galvenais, lai ir veselība, rezultāti sanāks, kādi sanāks."

Švecovs Pasaules kausa rangā ieņem 23.vietu, bet olimpisko spēļu reitingā viņš atrodas 42. pozīcijā. Nākamajās divās sacensībās vieta labāko divdesmitniekā ļautu Švecovam saglabāt reālas izredzes startēt Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Jau ziņots, ka marta beigās Švecovs Budapeštā guva savu līdz šim lielāko panākumu karjerā un izcīnīja uzvaru Pasaules kausa posma sacensībās, krietni uzlabojot savu pozīciju olimpiskajā rangā. Nākamajā etapā Sofijā viņš nepārvarēja kvalifikāciju.

Latvijas modernās pieccīņas sportisti vēl nav izcīnījuši ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm. To būs iespējams paveikt jūnijā gaidāmajā pasaules čempionātā vai arī, pateicoties vietai kvalifikācijas rangā.

Modernajā pieccīņā šobrīd ir aizpildīti aptuveni 64% no kvotām. Ceļazīmes abās dzimuma grupās izcīnītas aizpērnā gada Pasaules kausa finālā, planētas meistarsacīkstēs un kontinentālajos čempionātos.

Trīs ceļazīmes jāsadala šī gada pasaules čempionātā, vēl astoņas vietas pienākas pēc pasaules ranga, bet divi sportisti var pretendēt uz speciālo ielūgumu.

Nākamajā dienā pēc pasaules čempionāta tiks publicēts olimpisko spēļu kvalifikācijas galējais rangs, kurā būs iekļautas arī 2021. gada Pasaules kausa sezonas sacensības, tajā skaitā fināls. Ņemot vērā šo rangu, tiks sadalītas vēl astoņas ceļazīmes.

Latvijas modernās pieccīņas sportisti vēl nav izcīnījuši ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm.