foto: AFP/Scanpix
Vieglatlētikas savienība apstiprinājusi trīs jaunus pasaules rekordus
Beatrise Čepkoeča
Citi sporta veidi
2021. gada 2. aprīlis, 20:14

Vieglatlētikas savienība apstiprinājusi trīs jaunus pasaules rekordus

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā Vieglatlētikas savienība ("World Athletics") apstiprinājusi trīs jaunus pasaules rekordus, kurus uzstādījuši Beatrise Čepkoeča, Kibivots Kandi un Gudafa Cegaja, ziņo "World Athletics".

Etiopiete Cegaja 9.februārī iekštelpu sacensībās Francijā 1500 metru distanci noskrēja trīs minūtēs un 53,09 sekundēs. Iepriekšējo pasaules rekordu iekštelpās (trīs minūtes un 55,17 sekundes) viņa laboja par vairāk nekā divām sekundēm.

Bijušo pasaules rekordu šajā distancē iekštelpās 2014.gada 1.februārī Vācijā uzstādīja Cegajas tautiete Genzebe Dibaba.

"Esmu smagi trenējies, tāpēc noteicu sev šo mērķi. Par pasaules rekordu esmu domājis jau pēdējos sešus - septiņus gadus," pēc jauna pasaules rekorda uzstādīšanas Francijā teica Cegaja.

Tāpat jauns pasaules rekords tagad ir piecu kilometru distancē, par ko 14.februārī sacensībās Monako parūpējās kenijiete Čepkoeča. Pasaules čempione 3000 metru šķēršļu skrējienā piecu kilometru distanci mēroja 14 minūtēs un 43 sekundēs.

Viņa iepriekšējo pasaule rekordu sieviešu konkurencē, kas tika uzstādīts 2017.gada novembrī, pārspēja par vienu sekundi. Iepriekš labākais rezultāts pasaulē piederēja Sifanai Hasanai.

Tikmēr Kenijas garo distanču skrējējs Kandi pirms diviem mēnešiem Valensijā pusmaratonu noskrēja 57 minūtēs un 32 sekundēs. Toreiz pusmaratona sacensības noritēja teju vai perfektos laikapstākļos.

Iepriekšējo pasaules rekordu pusmaratonā (58 minūtes un viena sekunde) 2019.gada 15.septembrī Kopenhāgenā sasniedza Kandi titulētais tautietis Džefrijs Kamvorors.

Zīmīgi, ka pusmaratona sacensībās Valensijā zem 58 minūšu robežas finišēja arī Džeikobs Kiplimo (57 minūtes un 37 sekundes), Ronekss Kipruto (57 minūtes un 49 sekundes), kā arī Aleksandrs Mutiso (57 minūtes un 59 sekundes).

Kandi sacensībās Valensijā desmit kilometru atzīmi sasniedza 27 minūtēs un 25 sekundēs, bet 15 kilometru atzīmi - 41 minūtē un desmit sekundēs. Zīmīgi, ka 900 metrus pirms finiša vadībā izvirzījās Kiplimo, bet Kandi viņu apsteidza pēdējos 500 metros.

Tēmas