foto: USA TODAY Sports/Scanpix
VIDEO: NBA tiesnešu interpretācijas un neaizskaramība sasniedz jaunu līmeni
Devina Bukera tehniskās piezīmes tiešām liek domāt, ja noteikumi visiem un vienmēr būtu vienādi, tad reti kurš basketbolists varētu pabeigt NBA spēli.
Basketbols
2021. gada 3. marts, 13:13

VIDEO: NBA tiesnešu interpretācijas un neaizskaramība sasniedz jaunu līmeni

Jauns.lv

Sportā nereti tiek runāts, ka spēles tiesneši nav pasargāti no sportistu iespējamās verbālās un pat reizēm fiziskās vardarbības, tāpēc bieži vien gan paši soģi, gan organizācijas to cenšas izskaust jau pašā saknē. Viena līga – Nacionālā basketbola asociācija (NBA), tam piegājusi ļoti nopietni un brīžiem pat pārāk.

Spēles situācijās nereti uz visu notiekošo var paskatīties ar atšķirīgu redzējumu, tomēr pēdējā laikā NBA soģu interpretācijas jau kļuvušas par izsmieklu objektu.

Spilgts piemērs bija NBA aizvadītās nakts spēlē starp divām no vadošajām līgas komandām Losandželosas “Lakers” un Fīniksas “Suns”, kad februāra mēneša labākais konferences spēlētājs Devins Bukers saņēma tehnisko piezīmi par bumbas piespēlēšanu tiesnesim. Piespēle bija labi redzama, precīza, ne pārāk spēcīga un tiesnesim būtībā pat gaidīta. Vēlāk emociju uzplūdos Bukers turpināja diskutēt ar tiesnešiem un pretiniekiem, par ko tika sodīts ar vēl vienu tehnisko piezīmi un tika izraidīts no zāles.

Šeit basketbola noteikumu pārzinātāji var argumentēt, ka bumbai pēc svilpes nemaz nebūtu jāatrodas spēlētāja rokās, bet tā bija. Kā tad Bukeram vajadzēja rīkoties? Nolikt bumbu uz zemes, ko arī varētu uzskatīt par demonstratīvu attieksmes izrādīšanu. Vai tiešām šādu piespēli var uzskatīt par fiziska spēka pielietošanu pret spēles tiesnesi? Video redzams, ka abu komandu spēlētāji sākumā pat smejas, par tiesneša lēmumu piešķirt tehnisko piezīmi par šo piespēli, bet vēlāk "Suns" komandai smieklīgi tas vairs nešķita.

Tā nu vienai no NBA šā brīža spilgtākajām zvaigznēm Devinam Bukeram spēle beidzās jau trešās ceturtdaļas vidū, bet arī bez viņa “Suns” spēja pieveikt “Lakers” un viņus apsteigt Rietumu konferences un visas līgas kopvērtējumā, izvirzoties otrajā pozīcijā.

Interesanti, ka bumbas piespēlēšana spēles tiesnešiem kļuvusi par ļoti bīstamu nodarbi NBA spēlētājiem, jo iepriekš pie otras tehniskās piezīmes un noraidījuma tika arī Ņūorleānas “Pelicans” veterāns Džeidžejs Rediks. Šajā situācijā gan varbūt kāds var iebilst, uzskatot, ka piespēle bijusi pārāk spēcīga un nedauz par zemu. Tomēr atcerēsimies, ka arī NBA tiesneši kaut nelielā mērā savas dzīves laikā bijuši saistīti arī ar basketbola spēlēšanu, tāpēc bumbas noķeršanai nevajadzētu radīt pārāk lielas problēmas.