foto: ITAR-TASS/Scanpix
Izskanējuši divi kandidāti uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu
Horvātu speciālists Žans Tabaks.
Basketbols
2021. gada 23. februāris, 16:46

Izskanējuši divi kandidāti uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu

Jauns.lv / LETA

Pēc Latvijas izlases nekvalificēšanās Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas Basketbola savienība (LBS) ir uzrunājusi vairākus zināmus ārvalstu trenerus, tai skaitā turku Ertugrulu Erdoganu un horvātu Žanu Tabaku, otrdien vēstīts tīmekļa vietnē "delfi.lv".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase sestdien zaudēja cerības kvalificēties 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīram, bet pirmdien pēc pēdējā atlases turnīra mača no izlases galvenā trenera amata atkāpās Roberts Štelmahers.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīram nekvalificējās pirmo reizi kopš 1999. gada.

Kā liecina interneta masu medija "delfi.lv" rīcībā esošā informācija, LBS uzsākusi sarunas ar vairākiem plaši pazīstamiem speciālistiem, LBS ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam raidījumā "Spried ar Delfi" apstiprinot, ka viņu vidū ir arī Erdogana un Tabaka kandidatūras.

52 gadus vecā Erdogana pēdējā darbavieta ir Stambulas "Galatasaray" vienība, bet par iespēju piesaistīt speciālistu pēc Šarūna Jasikēviča došanās uz "Barcelona" 2020. gada vasarā interesējās arī Kauņas "Žalgiris".

Erdogana kontā ir arī 13 gadu darbs Stambulas "Fenerbahce", kur viņš lielākoties ir bijis trenera palīgs, kā arī trenera palīga loma Turcijas izlasē un valsts U-20 izlases vadīšana 2012. gadā, turkiem ierindojoties devītajā vietā. Pirms "Galatasaray" viņš kā galvenais treneris vienu gadu nostrādāja Ankaras "Turk Telekom" un no 2015. līdz 2018. gadam "Istambul BB" vienībā.

"Delfi.lv" ziņo, ka "Turcijas treneris paudis interesi par darbu ar Latvijas valstsvienību".

50 gadus vecais Tabaks šobrīd trenē Rolanda Freimaņa un Jāņa Bērziņa pārstāvēto Polijas čempionāta līderkomandu "Stelmet Zielona Gora".

Pēc teicamas spēlētāja karjeras, kuras laikā Horvātijas izlases rindās viņa kontā ir 1992. gada olimpiskais sudrabs un 1993. gada Eiropas čempionāta bronza, viņš ir paguvis sakrāt labus klubu pierakstus arī trenera postenī.

Viņa iespējamais mīnuss ir tas, ka viņš nav vadījis izlasi.

Trenera karjeru Tabaks uzsāka Spānijas klubos Madrides "Real" un Seviljas "Coosur Real Betis" kā trenera palīgs.

Kā galvenais treneris horvāts ir vadījis vairākas komandas Spānijā, kā arī no 2015. līdz 2016. gadam Izraēlas grandu Telavivas "Maccabi".

Trenera palīga statusā Tabaks ar "Real" 2015. gadā ir triumfējis Eirolīgā, bet 2007. gadā - Eirokausā, kā arī pa divām reizēm uzvarējis Spānijas čempionātā un Spānijas kausa izcīņā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Delfi.lv" vēsta, ka "Tabaks jau uzsācis kontaktēties ar LBS vadību".

Jau LBS rīkotajā pēcspēles preses konferencē izskanēja doma, ka gadījumā, ja tiks piesaistīts ārvalstu treneris, tas būs augstas klases, lai vietējiem speciālistiem ir ko mācīties.

Jaunā trenera uzdevumos būs priekškvalifikācijas un kvalifikācijas turnīra kārtas pārvarēšana Pasaules kausa izcīņā.

Ceturtdien paredzēta LBS valdes sēde, kurā tiks lemts arī jautājums par trenera piesaisti, taču kandidātu sarakstu iesniegs LBS Treneru komisija.

Pirmdienas preses konferencē tika noteikts galīgais termiņš trenera piesaistei - maija beigas.

Pasaules kausa priekškvalifikācijas sacensību otrās kārtas mači sāksies augustā.