foto: Instagram @samira.zargari
Vīrs nepalaiž Irānas kalnu slēpošanas treneri uz pasaules čempionātu
Irānas kalnu slēpošanas sieviešu izlases galvenā trenere Samīra Zaragari.
Citi sporta veidi
2021. gada 19. februāris, 14:38

Vīrs nepalaiž Irānas kalnu slēpošanas treneri uz pasaules čempionātu

Jauns.lv

Irānas kalnu slēpošanas sieviešu izlases galvenā trenere Samīra Zaragari nav varējusi doties uz pašlaik Itālijā notiekošo pasaules čempionātu, jo to nav atļāvis viņas vīrs, vēsta “Eurosport”.

Šajās dienās Itālijas ziemas sporta kūrortā Kortīnā d’Ampeco, kur kopā ar Milānu norisināsies arī 2026. gada ziemas olimpiskās spēles, norisinās pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, kurā Irānas izlases četri slēpotāji palikuši bez savas treneres, vēsta “The Guardian”.

Irānas Slēpošanas federācija nav atbildējusi uz britu laikraksta jautājumu, kāpēc trenere nav devusies uz planētas meistarsacīkstēm, tomēr šajā Rietumāzijas valstī ir tāds likums, ka precēta sieviete bez vīra atļaujas nevar dabūt pasi un izbraukt ārpus valsts robežām.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon
53

Situāciju komentēt tika aicināts arī Kortīnas d’Ampeco mērs Džanpjetro Gedina, kurš nevēlējās vērtēt Irānas likumdošanu: “Es nevaru vērtēt citas valsts paradumu un likumu, bet mēs rīkojam sporta pasākumu, kura mērķis, pirmām kārtām ir pulcēt cilvēkus no visas pasaules. Sports vieno, nevis atsvešina cilvēkus.”

Interesanti, ka šis nav pirmais gadījums, kad vīra lēmums ietekmējis Irānas sporta pārstāves. 2015. gadā izskanēja runas, ka valsts futzāla izlases spēlētājai Nilufarai Ardalanai dzīvesbiedrs liedzis doties uz pasaules čempionātu Gvatemalā.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon
18

Toreiz Ardalana cīņā par savu iespēju iesaistīja arī tiesu sistēmu, kas atļāva futbolistei vienu reizi īslaicīgi pamest valsti.

Iepriekš vīrs viņai nebija ļāvis piedalīties Āzijas čempionātā, kurā Irānas izlase triumfēja un tika pie iespējas piedalīties pasaules čempionātā. Toreiz vīrs aizliegumu dzīvesbiedrei skaidroja, kā vajadzību palikt mājās, jo abu septiņu gadus vecais dēls pirmo reizi dosies uz skolu.

Ledus princese hidžābā daiļslidotāja Zahra Lari

Apvienoto Arābu Emirātu daiļslidotāja Zahra Lari ir iemesls, kāpēc šo sporta veidu iepazīst arī Arābu pasaule.

gallery icon
44