Bagatskis nosauc izlases sastāvu Eiropas čempionātam. Ir pārsteigumi!
Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.
Basketbols
2015. gada 3. septembris, 12:13

Bagatskis nosauc izlases sastāvu Eiropas čempionātam. Ir pārsteigumi!

Jauns.lv

Pēc trīs spēlētāju atskaitīšanas ceturtdien kļuvis zināms Latvijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā.

Pēc ceturtdienas rīta treniņa izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis paldies pateicis Dāvim Rozītim, Mārtiņam Laksam un Andrejam Šeļakovam. Tiesa, teorētiski izmaiņas vēl var tikt veiktas līdz turnīra tehniskajai sanāksmei, kas sāksies piektdien plkst.16.

Sagatavošanās ciklā Rozītis galvenās komandas sastāvā četrās spēlēs vidēji guva 3,3 punktus un izcīnīja 3,0 atlēkušās bumbas. Laksa divos mačos vidēji guva 3,0 punktus un savāca 1,5 bumbas zem groziem. Viņi abi pēdējo reizi pieteikumā tika turnīrā Gruzijā.

Savukārt Šeļakovs piedalījās sešās pārbaudes spēlēs, vidēji izceļoties ar 1,0 punktu un 0,7 atlēkušajām bumbām.

Līdz ar to kļuvis oficiāli zināms, ka jau savā sestajā Eiropas čempionātā piedalīsies Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, piektais finālturnīrs gaidāms Kristapam Janičenokam, bet ceturtais - Rolandam Freimanim.

Trešajā finālturnīrā piedalīsies Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Mareks Mejeris un Mārtiņš Meiers, bet tikai otrās finālsacensības būs Kasparam Bērziņam. Tikmēr izlasē šāda līmeņa turnīros debitēs Kaspars Vecvagars, kurš pirms valstsvienības treniņnometnes, ārstējot traumu, nebija spēlējis pusotru gadu, Žanis Peiners, Jānis Timma un Haralds Kārlis.

Peiners sastāvā iekļauts, kaut pēdējās nedēļās viņš saskāries ar veselības problēmām. Iespējams, ka viņš būs pilnīgi gatavs spēlēt vien uz čempionāta izšķirošajiem mačiem.

Bagatskis atzina, ka treneriem lēmums par sastāva izvēli bija ļoti grūts, jo spēlētāji divus mēnešus strādāja smagi un agresīvi. "Ņemot vērā mūsu spēles stilu, tā ir liela bagātība turēt sastāvā sešus lielos spēlētājus. Apsverot visus par un pret, mums likās, ka vairāk noderētu vēl viens mazais spēlētājs - Haralds Kārlis," pastāstīja Bagatskis.

"Treneru lēmums bija vienbalsīgs. Mani tas priecē, jo tas apliecina to, ka mūsu filozofija, sapratne un virziens ir kopīgs," sacīja Bagatskis, komentējot sastāva izvēli.

Līdz čempionāta sākuma atlikušas divas dienas. Bagatskis norādīja, ka šajā laikā galvenais ir nomierināties. "Pats svarīgākais ir nomierināties. Protams, man to ir viegli pateikt. Taktiski un fiziski esam sagatavojušies," teica treneris.

Gatavošanās posmā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, no kurām pēdējā bija pagājušajā nedēļā, kad savā laukumā ar rezultātu 85:69 izdevās uzveikt Maķedoniju.

Iepriekš astoņās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase izcīnīja četras uzvaras. Vispirms mājās ar 84:82 tika uzveikta Polija un ar 72:66 Slovēnija, kam sekoja trīs zaudējumi turnīrā Gruzijā - 63:82 pret Itāliju, 76:78 pret Gruziju un 69:70 pret Igauniju. Pēc tam viesos bija neveiksme Vācijas Superkausa izcīņā pret mājiniekiem ar 80:85, bet turnīrs tika pabeigts ar divām uzvarām - 81:79 pret Turciju un 81:80 pret Poliju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevarēs palīdzēt Itālijas vicečempions Redžo di Emīlijas "Grissin Bon" sastāvā Ojārs Siliņš, kurš pēc operācijas dziedē traumu. Tāpat traumas dēļ Latvijas valstsvienībai nepalīdzēs Dāvis Bertāns.

Savukārt ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais latviešu talants Kristaps Porziņģis valstsvienībai nepievienosies, jo viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai.

Tāpat par nespēlēšanu pieaugušo valstsvienībā pavēstījis viens no Latvijas U-20 izlases līderiem Rolands Šmits, bet no eksperimentālās izlases kandidātiem traumu dēļ no sastāva izkrita Jānis Bērziņš, Aigars Šķēle un Dāvis Lejasmeiers.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers (abi - "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Rolands Freimanis (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis ("Valmiera").


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA, EPA/LETA