foto: ekrānuzņēmums no video
Talantīgais smaiļotājs Roberts Akmens pēc jaunākā lēmuma par olimpiskajām spēlēm būs spiests mainīt nākotnes plānus
Roberts Akmens ir 2019. gada U-23 pasaules čempions 200 metru smaiļošanā.
Citi sporta veidi
2020. gada 10. decembris, 12:14

Talantīgais smaiļotājs Roberts Akmens pēc jaunākā lēmuma par olimpiskajām spēlēm būs spiests mainīt nākotnes plānus

Jauns.lv / LETA

Latvijas smaiļotājs Roberts Akmens pēc 200 metru sprinta izņemšanas no 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu programmas savas nākotnes cerības vairāk saista ar divnieku vai četrinieku sacensībām 500 metros, sarunā ar aģentūru LETA atzina sportists.

Šonedēļ Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) oficiāli atbalstīja ekstrēmā kanoe slaloma iekļaušanu 2024.gada Parīzes vasaras olimpiskajās spēlēs. Toties medaļas netiks dalītas smaiļošanā 200 metros, kur pērn U-23 pasaules čempionātā triumfēja Akmens.

"Šobrīd par to mēģinu tik daudz nedomāt, jo pagaidām vēl 200 metri ir un tie būs arī Tokijas olimpiskajās spēlēs. Tāpēc koncentrējos tikai uz to, kā kvalificēties Tokijas spēlēm," lēmumu izņemt sprintu no programmas komentēja Akmens.

Smaiļotājiem īsākā distance būs 500 metri un tajā sacensības notiks tikai divniekos un četriniekos.

"Distance ir nedaudz garāka, bet domāju, ka Latvija var izveidot spēcīgu divnieku vai četrinieku. Vieniniekos paliks tikai 1000 metru, taču man vairāk patīk sprinta distances. Žēl, jo noņēma nost visskatāmāko distanci. Lēmums tika pieņemts, nejautājot sportistiem. Sprinteri bija sašutuši, jo īpaši tie jaunie sportisti, kas ir manā vecumā. Viņiem būtībā tiek atņemts sapnis," uzsvēra Akmens.

Latviešu smaiļotājs arī atzīmēja, ka vairāku gadu laiku ir iespējams sagatavoties tādā līmenī, lai varētu startēt 1000 metros.

"Taču, lai es to izdarītu, man kādi pāris gadi būtu jādzīvo bez finansējuma, jo es nākamajā gadā 1000 metros nevarētu parādīt nekādu rezultātu. Ja nav rezultāta, tad nav finansējuma. Man lielākā cerība ir kopā ar komandu divniekā vai četriniekā 500 metros," skaidroja Akmens.

Šobrīd viņš atrodas Antaljā, kur aizvada četru nedēļu treniņnometni. Šīs nedēļas beigās plānota atgriešanās mājās, bet pēc Jaunā gada - nākamā treniņnometne.

"Pirmās sacensības paredzētas 21.aprīlī, kad Latvijas sportistiem notiks atlase, cīnoties par iespējām piedalīties olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās. Jāsāk laicīgi gatavoties un jābūt ļoti labā formā. Uzskatu, ka izredzes kvalificēties olimpiskajām spēlēm ir labas. Vai nu man vai arī Aleksejam Rumjancevam tas būs pa spēkam. Ja izdosies viņu uzvarēt 21.aprīlī, tad domāju, ka būšu gana spēcīgs, lai izcīnītu olimpisko ceļazīmi. Galvenais ir iztikt bez traumām," stāstīja Akmens.

Pērnvasar Akmens kļuva par U-23 pasaules čempionu, bet meistarsacīkstēs pieaugušajiem nācās samierināties ar C finālu, kurā tika izcīnīta uzvara, kas deva 19.vietu, taču ne ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm.

"Varbūt ar treneri neizkalkulējām pareizi fiziskās formas pīķi. U-23 pasaules čempionātā biju labā formā, taču līdz pasaules čempionātam neizdevās to noturēt. Izcīnīju U-23 pasaules čempiona titulu, bet vēlāk netiku pie olimpiskās ceļazīmes. Tagad man tādu šķēršļu nav un varu gatavoties Latvijas atlasei, lai pēc tam cīnītos kvalifikācijā," atzīmēja Akmens.

Covid-19 pandēmija būtiski nav ietekmējusi sportista gatavošanos, izņemot pavasari, kad nebija iespēju izmantot trenažieru zāli.

"Vasarā visas sacensības tika atceltas, tāpēc varēju sagatavoties Pasaules kausa posmam. Par laimi Latvijas Olimpiskā vienība turpina darbu un varu apmeklēt trenažieru zāli. Ierobežojumi mani ietekmēja minimāli, turklāt ūdeni varu trenēties katru dienu," atzina smaiļotājs.

Treniņnometnē Antaljā ir sava veida "burbulis", kurā sportistiem katru dienu tiek pārbaudīta ķermeņa temperatūra. Ir arī citi piesardzības pasākumi, piemēram, sportistus no viesnīcas uz treniņiem ved tikai viņiem paredzēts autobuss.

Akmens Antaljā gatavojas bez trenera Aleksandra Timoškeviča klātbūtnes, taču viņi katru dienu sazvanās un pārrunā treniņu darbu.

Septembra beigās 24 gadus vecais Latvijas smaiļotājs izcīnīja sesto vietu Pasaules kausa sacensībās 200 metros.

Plānots, ka smaiļotāji par vienu olimpisko ceļazīmi cīnīsies maija sākumā Itālijā plānotajā Eiropas čempionātā. Ceļazīmes var saņemt arī pēc rīkotāju speciālā ielūguma vai kvotu pārdales.