foto: scanpix
Latvijas handbolistiem atņem iespēju piedalīties pasaules čempionātā
Latviešu handbolists Dainis Krištopāns.
Citi sporta veidi
2020. gada 24. aprīlis, 18:20

Latvijas handbolistiem atņem iespēju piedalīties pasaules čempionātā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Handbola federācija (EHF) piektdien izlēma atcelt 2021.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra "play-off" pirmās kārtas spēles, kurās Latvijas vīriešu izlasei bija paredzēta cīņa ar Izraēlu, Čempionu līgas finālčetrinieka turnīrā gada beigās iekļaut Daiņa Krištopāna nākamās sezonas vienību Parīzes "Saint-Germain", bet par Latvijā un Bosnijā un Hercegovinā paredzētajām U-20 Eiropas otrā ešelona komandu cīņām lemt jūnija sapulcē, ziņo EHF.

Piektdien EHF izpildkomiteja video konferencē lēma par virkni Covid-19 dēļ iekavēto pasākumu. To vidū bija arī 2021.gada pasaules čempionāta vīriešiem kvalifikācijas turnīrs.

EHF izlēma atlikušās Eiropas kontinenta izslēgšanas spēles gan pirmajā kārtā, kurā Latvijai bija jātiekas ar Izraēlu, gan otrajā kārtā atcelt.

Delegāti uz pasaules čempionātu tika noteikti pēc ieņemtajām vietām 2020.gada Eiropas meistarsacīkstēs.

Latvijas handbolisti Eiropas čempionātā debijā piekāpjas čempioniem spāņiem

Latvijas vīriešu handbola izlase debijā Eiropas čempionāta finālturnīrā ceturtdien Norvēģijas pilsētā Tronheimā piekāpās čempionei Spānijai. Latvija savā pirmajā mačā Eiropas ...

gallery icon
36

Tādējādi pasaules čempionātam Ēģiptē kvalificējas šādas komandas: Slovēnija, Vācija, Portugāle, Zviedrija, Austrija, Ungārija, Baltkrievija, Islande, Čehija un Francija.

Spānija, Horvātija un Norvēģija kā trīs labākās šī čempionāta komandas jau ir kvalificētas pasaules čempionātam, bet Dānija uz Ēģipti brauks kā pašreizējā čempione.

Pirms mēneša tika lēsts, ka handbola sezona Eiropā varētu atsākties jūnija sākumā, taču tagad EHF, ņemot vērā koronavīrusa Covid-19 izplatību, izdarījusi korekcijas dažādu sacensību norises kārtībā un datumos.

EHF Izpildkomiteja video konferencē piektdien secināja, ka jūnijā mači nevar notikt un vairākas sacensības ir vai nu jāatliek, vai jāatceļ.

Pēdējās divās nedēļās EHF konsultējās ar ieinteresētajām personām un Starptautisko Handbola federāciju (IHF), lai pēc iespējas labāk pabeigtu 2019./20.gada sezonu un pēc iespējas mazāk iespaidotu nākamo sezonu. Tika ņemti vērā arī tādi valdību ierobežojošie pasākumi Covid-19 pandēmijas dēļ kā ceļošanas ierobežojumi un lielu notikumu aizliegumi.

EHF Čempionu līgā, ņemot vērā blīvo kalendāru vīriešu handbolā un EHF jauno mediju un mārketinga līgumu no nākamās sezonas ar potenciāli atšķirīgiem plašsaziņas līdzekļiem un mārketinga partneriem, tika nolemts atlikušos astotdaļfināla un ceturtdaļfināla mačus atcelt un finālčetrinieka spēles sarīkot 2020.gada 28. un 29.decembrī Ķelnē.

Balstoties uz pēdējās grupu fāzes klasifikāciju, finālčetriniekam ir kvalificējušās pa divām labākajām A un B grupas komandām - "Barcelona", Daiņa Krištopāna nākamās sezonas vienība Parīzes "Saint-Germain", Ķīles klubs THW un Vesprēmas klubs "Telekom" no Ungārijas.

Līdzīgi ir Čempionu līgā sievietēm, kur atcelti ceturtdaļfināli jūnijā. Paredzēts, ka finālčetrinieka cīņas notiks 5. un 6.septembrī Budapeštā.

Šobrīd tiek pētīta iespēja izspēlēt ceturtdaļfinālus finālčetrinieka laikā. Ja septembrī nebūs iespējams aizvadīt labāko četru komandu cīņas, alternatīvs datums kopā ar Ungārijas Handbola federāciju kā organizatoriem tiks meklēts oktobrim. Šajā gadījumā ceturtdaļfināli vairs nebūs iespējami jau notiekošās sezonas un jauno plašsaziņas līdzekļu un mārketinga līgumu dēļ.

Ja ceturtdaļfinālu nevarēs spēlēt, finālčetriniekam kvalificēsies labākās divu galveno grupu grupas: "Metz Handball" no Francijas, "Team Esbjerg" no Dānijas, "Gyori Audi ETO" no Ungārijas un vēl viens Francijas klubs Brestas "Bretagne Handball".

EHF kausā vīriešiem atceltas atlikušās grupas fāzes spēles, kā arī ceturtdaļfināla mači. Vienojoties ar organizatoriem Berlīnes "Fuchse", tiek atceltas arī EHF kausa izcīņas finālsacensības, kas paredzētas 29. un 30.augustā. Turnīrs nenotiks.

Līdzīgi atceltas arī sieviešu EHF kausa, kā arī Izaicinājuma kausa spēles vīriešiem un sievietēm.

Atceltas atlikušās četras 2020.gada Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas kārtas sievietēm. Balstoties uz iepriekšējā čempionāta rangu, finālturnīru ir sasniegušas šādas komandas: Francija, Krievija, Nīderlande, Rumānija, Zviedrija, Ungārija, Melnkalne, Vācija, Serbija, Spānija, Slovēnija, Polija, Čehija un Horvātija.

Norvēģija un Dānija ir kvalificētas turnīram kā saimnieces. Izloze notiks 18.jūnijā Vīnē.

Uz vēlāku laiku sadarbībā ar IHF atlikti vasarā plānotie pasaules čempionāti sievietēm U-18 grupā Horvātijā un U-20 grupā Rumānijā.

Par Itālijā un Austrijā paredzēto vīriešu U-20 Eiropas čempionātu un Latvijā un Bosnijā un Hercegovinā paredzētajām U-20 Eiropas otrā ešelona komandu cīņām, kā arī janvārī notiekošajiem vīriešu U-18 čempionātiem divās grupās tiks lemts izpildkomitejas jūnija sanāksmē.

Atcelts neoficiālais sieviešu U-16 grupas Eiropas čempionāts Gēteborgā, kas paredzēts 2020.gada jūnijā un jūlijā.

Tāpat atcelta vai atlikta virkne pasākumu pludmales handbolā.

Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas spēles sešām Eiropas vīriešu komandām notiks no 2021.gada 6. līdz 9.janvārim, bet sievietēm - nacionālo komandu nedēļā 2021.gada pavasarī.

Galīgo lēmumu par olimpisko kvalifikāciju pieņem IHF, kas no sākuma visu saskaņos ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK).

Eiropas 2022.gada čempionāta kvalifikācijas turnīra izloze notiks 2020.gada 16.jūnijā.