foto: AFP/Scanpix
Koronavīrusa uzliesmojuma dēļ varētu tikt atceltas Tokijas olimpiskās spēles
Koronavīrusa uzliesmojums draud izjaukt Tokijas olimpiskās spēles.
Citi sporta veidi
2020. gada 25. februāris, 22:04

Koronavīrusa uzliesmojuma dēļ varētu tikt atceltas Tokijas olimpiskās spēles

Jauns.lv

2020. gada Tokijas olimpiskās spēles, visticamāk, tiks atceltas, nevis pārceltas vai pārplānotas, ja maija beigās koronavīrusa uzliesmojums būs kļuvis pārāk bīstams, lai olimpiāde notiktu pēc sākotnēji izplānotā grafika, paziņoja Statptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pārstāvis Diks Paunds.

SOK pārstāvis sarunā ar mediju "Associated Press" atklāja, ka spēles, iespējams, tiks atcelta, ja varasiestādes nolems, ka no 24. jūlija līdz 9. augustam paredzētas Tokijas olimpiskās spēles nevarēs notikt.

77 gadus vecais Paunds ir SOK visilgāk strādājošais loceklis, viņš organizācijai pievienojās 1978. gadā.

foto: AFP/Scanpix
Koronavīrusa uzliesmojums draud izjaukt Tokijas olimpiskās spēles.

Kanādas bijušais peldēšanas čempions Pērs Veids paskaidroja, kāpēc maijs varētu būt pēdējais mēnesis, kad tiks pieņemts galējais lēmums.

"Ap to laiku ļaudīm būs sev jāuzdod jautājums - vai viņi ir pārliecināti, ka doties uz Tokiju ir droši un viss tiek kontrolēts? Jānotiek daudzām lietām: jāparūpējas par savu drošību, pārtiku, olimpisko ciematu, viesnīcām. Savās studijās un ēkās atradīsies mediju pārstāvji," skaidroja Veids.

Koronavīruss no Ķīnas izplatījies uz vairāk nekā 25 valstīm un rada pieaugošas bažas sakarā ar jaunām uzliesmojuma vietām Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āzijā. Koronavīrusa uzliesmojums, ar kuru visā pasaulē inficējušies vairāk nekā 80 000 cilvēku, ietekmējis jau vairākus sporta notikumus.

Tika atlikta 2020. gada pirmās formulas Ķīnas "Grand Prix" izcīņa. Tās sākotnējais datums - 17.aprīlis tika pārcelts uz 19. aprīli Šanhajas starptautiskajā trasē.

Vīruss smagi skāris arī Itāliju, kur miruši jau 11 cilvēki. Tā rezultātā ir aptirpināts, ka šajā nedēļas nogalē aiz slēgtām durvīm tiks izspēlētas sešas  "Serie A" spēles, tostarp arī savstarpējā Turīnas "Juventus" un Milānas "Inter" cīņa.
Ja tiks atceltas Tokijas olimpiskās spēles, tā būs vēsturē pirmā olimpisko spēļu atcelšana miera laikā.

1916. gada olimpiskās spēles tika atceltas Pirmā pasaules kara dēļ, tāpat nenotika arī 1940. un 1944. gada spēles, jo tobrīd pasaule bija ierauta Otrajā pasaules karā.

Paunds potenciālajiem Tokijas olimpisko spēļu sportistiem saka: "Cik mēs zinām jūs ieradīsieties Tokijā. Šajā posmā viss liecina, ka pasākums notiks kā ierasts. Tāpēc turpiniet trenēties un esat pārliecināti, ka SOK nesūtīs jūs pandēmijas situācijā."