foto: AFP/Scanpix
Kuruca pārstāvētās Bruklinas "Nets" līderis Rasels karjeru negaidīti turpinās Goldensteitas "Warriors"
D'Endželo Rasels kopā ar Stefanu Kariju nākamsezon varētu veidot vienu no draudīgākajiem aizsargu duetiem NBA.
Basketbols
2019. gada 1. jūlijs, 10:46

Kuruca pārstāvētās Bruklinas "Nets" līderis Rasels karjeru negaidīti turpinās Goldensteitas "Warriors"

Jauns.lv / LETA

Latvijas basketbolista Rodiona Kuruca pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Bruklinas "Nets" līderis D'Endželo Rasels karjeru turpinās spēcīgajā Goldensteitas "Warriors" komandā, vēsta ESPN.

Svētdien NBA atvērās brīvo aģentu tirgus, turklāt jau pirmajās stundās veikti vairāki vērā ņemami darījumi. Jau vēstīts, ka latvietis Kristaps Porziņģis vienojies par ilgtermiņa līgumu ar Dalasas "Mavericks", bet uz "Nets" dosies līgas superzvaigznes Kevins Durants un Kairijs Ērvings.

Duranta un Ērvinga nolīgšana "Nets" komandai par neiespējamu padarīja Rasela noturēšanu. Tādējādi Ņujorkas klubs vienojās ar spēcīgo "Warriors", ka ar basketbolistu tiek parakstīts līgums, bet uzreiz pēc tam viņš tiek aizmainīts. Rasels, kurš pagājušajā sezonā debitēja NBA Visu zvaigžņu spēlē, vienojies par četru gadu līgumu 117 miljonu dolāru (103 miljonu eiro) vērtībā.

Tiesa, lai atbrīvotu vietu algu sarakstos, "Warriors" nācās atteikties no pazīstamā Andrē Iguodalas, kurš pret trim izvēlēm nākotnes draftos aizmainīts uz Memfisas "Grizzlies".

Kopā ar Raselu uz "Warriors" dosies arī Šabazs Napjērs un Trevons Greiems.

Rasels nupat aizvadīja savas NBA karjeras labāko sezonu. 23 gadus vecais saspēles vadītājs vidēji mačā iemeta 21,1 punktu un veica 7,0 rezultatīvas piespēles. Viņš arī bija galvenais iemesls, kāpēc "Nets" pirmo reizi kopš 2015.gada sasniedza izslēgšanas turnīru.

Tikmēr 35 gadus vecajam Iguodalam vēl ir spēkā līgums uz vienu sezonu par 17 miljoniem dolāru (15 miljoniem eiro).

Savukārt cita līgas zvaigzne Džimijs Batlers no Filadelfijas "76ers" komandas nonāks Maiami "Heat".

Darījums vēl nav pabeigts, bet sagaidāms, ka uz Filadelfiju tikmēr dosies aizsargs Džošs Ričardsons. "Heat" sākotnēji nebija vietas galu sarakstos, lai papildinātu sastāvu ar Batleru, tomēr trešā iesaistītā puse šajā darījumā sākotnēji bija Porziņģa pārstāvētā "Mavericks", kas bija gatava saņemt Maiami kluba basketbolists Kelliju Oliniku un Deriku Džounsu.

Tiesa, šis darījums pajuka, tāpēc "Heat" meklē jaunas iespējas un citu trešo komandu.

"Mavericks" tikmēr bez Porziņģa vienojusies par jaunu līgumu ar uzbrucēju Dvaitu Pauelu - 33 miljoni dolāru (29 miljoni eiro) trīs gados.

Batlers uz Maiami dosies pēc tā sauktā "sign-and-trade" darījuma, ka spēlētājs panāk jaunu vienošanos ar esošo klubu un pēc tam tiek aizmainīts. Viņš vienojies par līgumu 143 miljoni dolāru (126 miljoni eiro) četros gados.

Batlers "76ers" rindās pabija vien nepilnu sezonu, jo tika iemainīts no Minesotas "Timberwolves".

Tikmēr Filadelfijas komanda parakstījusi četru gadu līgumu 109 miljonu dolāru (96 miljonu eiro) vērtībā ar pieredzējušo brīvo aģentu Elu Horfordu, kurš iepriekš spēlēja Bostonas "Celtics" rindās.

Šajā komandā turpinās spēlēt arī Tobiass Heriss, ar kuru panākta vienošanās par piecu gadu līgumu 180 miljonu dolāru (159 miljonu eiro) apmērā.

Vēl viena NBA zvaigzne Kemba Volkers, kurš bija brīvā aģenta statusā, no Šarlotas "Hornets" nolēmis pievienoties "Celtics" komandai. Viņš ar jauno komandu noslēgs četru gadu līgumu par 141 miljonu dolāru (124 miljoniem eiro). Volkers arī tika uzskatīts par vienu no šīs vasaras iekārojamākajiem spēlētājiem. Pagājušajā sezonā viņš vidēji mačā iemeta 25,6 punktus, uzstādot karjeras rezultativitātes rekordu.

"Celtics" komanda tādējādi Ērvingu šovasar nomainījusi ar Volkeru, jo abi spēlē vienā pozīcijā.

Tikmēr līgumu ar Portlendas "Trail Blazers" vienību pagarinājis komandas līderis Damjans Lilards - viņš vienojies par četru gadu kontraktu 196 miljonu dolāru (173 miljonu eiro) apmērā. Aizsargam gan ir spēkā līgums ar klubu vēl uz nākamajām divām sezonām, kurās viņš saņems apmēram 61 miljonu dolāru (54 miljonus eiro), bet nupat noslēgtā vienošanās stāsies spēkā pēc tam. Tādējādi Lilardu ar "Trail Blazers" saista līgumattiecības līdz 2025.gadam.

Lilards Portlendā spēlē visu savu NBA karjeru - viņš tika izvēlēts 2012.gada draftā ar sesto numuru un palīdzējis komandai sasniegt izslēgšanas turnīru sešas reizes, turklāt šogad vienība tika līdz Rietumu konferences finālam, kuram gan piekāpās "Warriors" basketbolistiem. Aizsargs ir "Trail Blazers" visu laiku otrais rezultatīvākais spēlētājs.

Par apjomīgu līgumu vienojies arī Kriss Midltons - viņš turpinās pārstāvēt spēcīgo Milvoki "Bucks" komandu, par to saņemot 178 miljonus dolāru (157 miljonus eiro) piecos gados.

Savukārt Losandželosas "Clippers" vienība vienojusies par jaunu līgumu ar Patriku Beverliju, kurš nākamo trīs gadu laikā saņems 40 miljonus dolāru (35 miljonus eiro).

Citviet Denveras "Nuggets" vienojusies par jaunu līgumu ar vienu no saviem līderiem Džamalu Mareju, kurš saņems 170 miljonus dolāru (150 miljonus eiro) piecos gados.

Tikmēr lietuvietis Jons Valančūns turpinās spēlēt Memfisas "Grizzlies" komandas sastāvā, jo viņš panācis jaunu vienošanos, kas vērta 45 miljonus dolāru (40 miljonus eiro) trīs gados, kamēr Herisons Bārnss paliks Sakramento "Kings" rindās - viņš ar klubu vienojies par 85 miljoniem dolāru (75 miljonus eiro) četros gados.

Savukārt bijusī Porziņģa komanda Ņujorkas "Knicks" šobrīd tā arī nav piesaistījusi kādu no NBA superzvaigznēm, jo tās izvēlējušās citas vienības. Svētdien gan komanda vienojās ar nu jau bijušo Ņūorleānas "Pelicans" basketbolistu Džūliusu Rendlu un Tedžu Gibsonu, kurš pirms tam spēlēja "Timberwolves" rindās, kā arī Bobiju Portisu no Vašingtonas "Wizards". Pirms šīs vasaras Ņujorkas klubs ievērojami atbrīvoja vietu algu sarakstos, lai papildinātu sastāvu ar NBA zvaigznēm, tomēr tas nav izdevies.

"Knicks" tika uzskatīta par vienu no pretendentēm uz Duranta iegūšanu, tomēr viņa Ahilleja cīpslas traumas dēļ klubs neesot bijis gatavs spēlētājam piedāvāt maksimālo līgumu. Basketbolistam var nākties izlaist visu nākamo sezonu, tomēr viņš vienojies par līgumu ar "Nets", turklāt kopā ar Ērvingu nav to izdarījuši uz maksimālajiem nosacījumiem, lai uz šo klubu varētu doties arī Deandrē Džordans, kurš aizvadīto sezonu noslēdza tieši "Knicks" sastāvā.