foto: AFP/Scanpix
Riodežaneiro olimpisko spēļu Kenijas vieglatlētikas komandas menedžeris saņēmis desmit gadu diskvalifikāciju
Kenijas vieglatlētikas komandas bijušais menedžeris Maikls Rotičs.
Citi sporta veidi
2019. gada 22. maijs, 14:27

Riodežaneiro olimpisko spēļu Kenijas vieglatlētikas komandas menedžeris saņēmis desmit gadu diskvalifikāciju

Jauns.lv / LETA

Kenijas vieglatlētikas komandas bijušais menedžeris Maikls Rotičs saņēmis desmit gadu diskvalifikāciju no Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) par koruptīvu un negodīgu rīcību.

IAAF ētikas komisija šādu sodu kenijietim piešķīrusi, jo tā uzskata, ka izbijušais karaspēku majors ir apzināti centies kavēt antidopinga kontroles, kā arī veicis nelegālas darbības peļņas gūšanas nolūkos.

Rotičs bija Kenijas vieglatlētikas izlases menedžeris Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, bet pirms tam dienēja Kenijas bruņotajos spēkos, kur ieņēma majora pakāpi. Savukārt pagājušā gada maijā pēc izskanējušām baumām par viņa nelegālajām darbībām viņš atkāpās no Kenijas vieglatlētikas valstsvienības menedžera amata.

Kenijietis tika pieķerts, kad kādā sarunā ar žurnālistu, kurš tobrīd uzdevās par Anglijas izlases treneri, pieprasījis aptuveni 12 000 eiro lielu naudas summu par to, ka piegādās viņam informāciju par gaidāmajām dopinga kontrolēm. Šāda apsūdzība pret viņu ir arī saistībā ar Kenijas izlasi, kurai Rotičs esot nodevis slepenu informāciju par dopinga pārbaudēm.

Apsūdzības pret bijušo menedžeri sekoja pēc tam, kad klajā nāca video, kurā viņš redzams, veicot nelegālās darbības. Pats Rotičs nav iesniedzis apelāciju par video autentiskumu, tāpēc IAAF ētikas komisija viņam piespriedusi 4500 eiro lielu naudas sodu.

IAAF gan atzīst, ka nav fizisku pierādījumu, ka bijušais menedžeris tiešām būtu saņēmis naudu vai veicis cita veida darījumus. "Komisija ir lēmusi, ka Rotičs ir rīkojies koruptīvi, neievērojot vairākus vieglatlētikas ētikas kodeksa principus," vēsta komisijas ziņojums.

"Šāda rīcība nav savienojama ar sporta pamatprincipiem, tāpēc majoram ir liegts ieņemt jebkāda veida amatu sporta aprindās turpmākajā nākotnē," teikts paziņojumā.

Tāpat ētikas komisija norāda, ka apsūdzētais nav centies paskaidrot un aizstāvēt savu rīcību.

Tikmēr Rotičs taisnojās, ka tobrīd pats veicis iekšējo izmeklēšanu, jo jau iepriekš Kenijā esot bijuši gadījumi, kad sportam pietuvināti cilvēki laiž apritē aizliegtos preparātus.

Tomēr IAAF šādiem apgalvojumiem netic, jo apsūdzētais iepriekš nevienam par to nebija ziņojis un sporta instancēs šāda informācija nefigurē.

"Nav neviena pierādījuma, ka viņš būtu veicis kaut kādu izmeklēšanu," vēstīja IAAF.

Ētikas komisija redzējumā Rotičs ir pārkāpis trīs ētikas kodeksa noteikumus, kā rezultātā var tikt iedragāta vieglatlētikas un visa sporta reputācija.

Riodežaneiro olimpisko spēļu noslēguma ceremonija Marakanas stadionā

gallery icon