foto: REUTERS/SCANPIX
Slovākijā noslēgušās pirmās hokeja pasaules čempionāta spēles
Somija A apakšgrupas mačā ar rezultātu 3:1 (1:1, 0:0, 2:0) pārspēja hokeja dzimteni Kanādu.
Hokejs
2019. gada 10. maijs, 19:34

Slovākijā noslēgušās pirmās hokeja pasaules čempionāta spēles

Jauns.lv / LETA

Ar Somijas un Krievijas izlašu uzvarām piektdien Slovākijā sākās pasaules čempionāts hokejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Somija A apakšgrupas mačā ar rezultātu 3:1 (1:1, 0:0, 2:0) pārspēja hokeja dzimteni Kanādu.

Mača rezultātu septītajā minūtē atklāja Kāpo Kako, kurš ar precīzu metienu noslēdza izgājienu vienatnē pret vārtsargu. Tiesa, pusotru minūti vēlāk Žonatans Maršeso no vidējas distances raidīja ripu caur spēlētāju burzmai un panāca izlīdzinājumu.

foto: EPA/Scanpix
Somija A apakšgrupas mačā ar rezultātu 3:1 (1:1, 0:0, 2:0) pārspēja hokeja dzimteni Kanādu.

Nākamie vārti tika gūti vien trešā perioda trešajā minūtē, kad veiksmīgi pretinieku cietokšņa priekšā nospēlēja Artu Ilomeki, kurš panāca 2:1 somu labā. Pamatlaika pēdējā minūtē kanādieši nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Tajā vārtsargs Kevins Lankinens izglāba somus, kamēr ripu tukšo Kanādas izlases vārtos ieraidīja Kako, kurš panāca 3:1.

Zīmīgi, ka Somija uz pasaules čempionātu devusies vien ar diviem Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem, kuri turklāt nav starp vadošajiem savās komandās. Turpretī Kanādas izlase sastāv tikai no NHL spēlētājiem, taču traumas dēļ čempionāts turnīra priekšvakarā beidzās Džonam Tavaresam.

Tikmēr Krievija B apakšgrupas cīņā ar 5:2 (2:0, 2:0, 1:2) uzveica Norvēģiju.

Pirmais norvēģu vārtsargu pārspēja Jevgēņijs Dadonovs, kurš devītajā minūtē vairākumā palika nepieskatīts tieši vārtu priekšā. Savukārt piecarpus minūtes pirms perioda beigām Artjoms Aņisimovs līdzīgā epizodē, bet jau vienādos sastāvos, panāca 2:0 krievu labā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Krievija B apakšgrupas cīņā ar 5:2 (2:0, 2:0, 1:2) uzveica Norvēģiju.

Otrā perioda devītajā minūtē ar nekļūdīgu raidījumu no iemetienu apļa izcēlās NHL rezultatīvākais spēlētājs Ņikita Kučerovs, bet pusotru minūti vēlāk Dadonovs no vidējas distances pilnīgi brīvi panāca 4:0, abiem krieviem realizējot vairākumus. Trešās trešdaļas otrajā minūtē piektos vārtus krieviem sarūpēja Ņikita Gusevs, kurš norvēģus pārspēja vairāku hokejistu aizsegā.

Trīs minūtes pirms pamatlaika beigām pirmo ripu krievu vārtos ieraidīja Tomass Valke Ulsens, neļaudams Andrejam Vasiļevskim izcīnīt "sauso" uzvaru. Nedaudz vēlāk ar tālu metienu Vasiļevski pārspēja arī Jūnass Holess.

Vēlāk plkst.21.15 Bratislavā B grupas cīņā nūjas krustos Čehija un Zviedrija, bet Košicē turnīra saimniece Slovākija A grupas spēlē duelēsies ar ASV. Zviedru un čehu spēkošanās būs redzama Latvijas Televīzijas 7.kanālā, bet otru dueli pārraidīs kanāls "360 TV".

Latvijas hokeja izlases atklātais treniņš pirms došanās uz pasaules čempionātu

Latvijas Hokeja izlases kandidātu pēdējais publiskais treniņš iepirkšanās un izklaides centra "Akropole" ledus arēnā pirms došanās uz Pasaules čempionātu hokejā ...

gallery icon
19

B grupā Bratislavā cīnīsies arī Latvija, Šveice, Austrija un Itālija, šīm izlasēm turnīrā iesaistoties sestdien.

Tikmēr A grupā spēkosies arī Vācija, Dānija, Francija un augstākās divīzijas debitante Lielbritānija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 10. līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Latvijas hokeja izlases kandidātu pirmais koptreniņš pirms 2019. gada pasaules čempionāta

Latvijas hokeja izlases kandidātu pirmais koptreniņš pirms 2019. gada pasaules čempionāta.

gallery icon
103

Šī gada pasaules čempionāts Slovākijā skatītājiem būs saistošs ar to, ka ir pamainījusies papildlaika izspēles kārtība. Grupu turnīrā neizšķirta gadījumā komandas pēc pamatlaika aizvadīs piecu minūšu papildlaiku, spēlējot trīs pret trīs, bet, ja arī tas noslēgsies neizšķirti, komandas izpildīs pēcspēles metienus. Divreiz garāks papildlaiks būs ceturtdaļfinālu, pusfinālu un bronzas spēlēs, bet finālā komandas aizvadīs 20 minūšu papildlaikus, spēlējot trīs pret trīs līdz viena no komandām gūs vārtus.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 46 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un deviņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 49 medaļas (26 zelta, 14 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Dānijā notikušā hokeja pasaules čempionāta fināls

Zviedrijas hokeja izlase svētdien Dānijā notikušā pasaules čempionāta finālā ar 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā pieveica ...

gallery icon
65

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Tikmēr Latvija pirmo reizi kopš 2009.gada sasniedza turnīra ceturtdaļfinālu, kurā ar 2:3 piekāpās nākamajai čempionei Zviedrijai.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.