foto: REUTERS/SCANPIX
"Nike" apavu neizturība savaino, iespējams, visu laiku talantīgāko pasaules basketbolistu un sabojā sporta veida svētkus
Savainotais Zaions Viljamsons un viņa sašķīdušie apavi.
Basketbols
2019. gada 21. februāris, 09:08

"Nike" apavu neizturība savaino, iespējams, visu laiku talantīgāko pasaules basketbolistu un sabojā sporta veida svētkus

Jauns.lv

Ar skaļiem virsrakstiem Ziemeļamerikas presē noslēdzies viens no sezonas visvairāk gaidītajiem Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) vīriešu baskebola dueļiem starp divām no galvenajām favorītēm Djūka Universitātes "Blue Devils" un Ziemeļkarolīnas "Tar Heels". Zīmīgi, ka biļetes uz šo spēli maksāja teju tikpat, cik uz Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmaču jeb "Superbowl", proti, no aptuveni divarpus tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 2,2 tūkstoši eiro par biļeti).

Par spēles būtiskumu liecināja arī fakts, ka klātienē to noraudzīties bija ieradies bijušais ASV prezidents Baraks Obama. Milzu ažiotāža šosezon Djūka komandai, kuru vada ilggadējais ASV vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Maiks Kžiževskis, lielā mērā ir tāpēc, ka tās rindās ir, visticamāk, šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta pirmā izvēle - superatlēts Zaions Viljamsons. Viņu jau tagad salīdzina gan ar Maiklu Džordanu gan Lebronu Džeimsu, bet jādomā, ka viņa fiziskie dotumi ir līdz šim sportā neredzēti, jo 18 gadus vecais puisis ir 201 centimetru garš un teju 130 kilogramu smags, bet apveltīts ar prātam neaptveramu atlētiskumu un ātrumu, īsi sakot, saspēles vadītāja veiklība centra spēlētāja ķermenī.

Tieši Viljamsons ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šosezon jau labu laiku pirms sezonas beigām daudzi NBA klubi (ar Ņujorkas "Knicks" priekšgalā) cenšas pēc iespējas vairāk zaudēt, lai būtu zemākā vietā un tiktu pie labākām izredzēm uz drafta izvēles pirmo numuru un cerībām tikt pie Zaiona, kas varētu izmainīt gan klubu, gan NBA basketbolu kopumā. Tiesa, paliekot kādā no pēdējām četrām vietām NBA regulārajā sezonā, iespēja tikt pie drafta izvēles pirmā numura ir necili 14%, kas, šķiet, pēc daudzu organizāciju domām ir pietiekami daudzi.

Supertalants Zaions Viljamsons gūst traumu

Viņu jau tagad salīdzina gan ar Maiklu Džordanu gan Lebronu Džeimsu, bet jādomā, ka viņa fiziskie dotumi ir līdz šim ...

gallery icon
20

Tomēr ilgi gaidītā spēle Zaionam ilga vien 36 sekundes, jo kādā nevainīgā epizodē basketbolistam saplīsa apavi. Viena keda burtiski sašķīda brīdī, kad Viljamsons ar savu milzīgo jaudu mēģināja nomainīt kustības virzienu. Izklausās mazliet kuriozi, bet joku maz, jo basketbolists guva ceļgala savainojumu spēlē un spēlē vairs neatgriezās. Viņš esot varējis kustēties vien taisnvirzienā, bet ar to basketbola spēlēšanai ir krietni par maz un neviens nevēlas riskēt ar brīnumbērna veselību.

ESPN sižets par notikušo:

Pēc spēles Zaions devās uz padziļinātām ceļgala pārbaudēm (magnētiskā rezonanse, rentgens, ultrasonogrāfija), lai noskaidrotu savainojuma nopietnību.

Kā pēc spēles paziņoja komandas galvenais treneris Maiks Kržiževskis, Viljamsons guvis "vieglu ceļgala sastiepumu". "Mēs esam noraizējušies un novēlam Zaionam ātru atveseļošanos.

Mūsu produktu kvalitāte ir pats svarīgākais. Lai gan tas ir viens negadījums, strādājam, lai rastu problēmas cēloņus," teikts sporta apavu ražotāja "Nike" paziņojumā. "Nike" kompānijai ar Djūka Universitāti ir līgums kopš 1992. gada.

Bez Viljamsona laukumā NCAA galvenā favorīte Djūka izskatījās blāvi un piedzīvoja bezierunu zaudējumu ar 88:72, ciešot trešo zaudējumu sezonas 26 spēlēs.

Viljamsons šosezon 26 NCAA spēlēs guvis vidēji 22,4 punktus, izcīnījis 9,2 atlēkušās bumbas un veicis 2,3 rezultatīvas piespēles.

Komanda, kurai būs tiesības uz pirmo izvēles numuru NBA draftā, tiks noskaidrota 14.maijā.

Supertalants Zaions Viljamsons - video: