foto: LETA
Videla "hat-trick" nodrošina Rīgas "Dinamo" negaidītu uzvaru pret Sanktpēterburgas SKA
Linus Videls (#55)
Hokejs
2018. gada 20. decembris, 19:24

Videla "hat-trick" nodrošina Rīgas "Dinamo" negaidītu uzvaru pret Sanktpēterburgas SKA

Jauns.lv / LETA

Pateicoties rezultatīvā zviedru uzbrucēja Līnusa Vidula trim vārtiem jeb "hat-trick", Latvijas komanda Rīgas "Dinamo" ceturtdien Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta mačā izbraukumā ar 3:2 (1:2, 1:0, 0:0, 1:0) pagarinājumā negaidīti uzvarēja spēcīgo Sanktpēterburgas SKA.

SKA komandai līdz ar to pārtrūka sešu uzvaru sērija.

Visus trīs vārtus rīdziniekiem guva Videls, kamēr SKA rindās izcēlās Antons Belovs un Nikolajs Prohorkins.

Latvijas komandai šis mačs iesākās ļoti labvēlīgi, jo jau spēles otrajā minūtē pēc Dzierkala ieiešanas zonā ripa tika pamesta uz priekšu un ar pirmo pieskārienu Videls raidīja to vārtos, atklādams dueļa rezultātu. SKA vienība pēc šāda sākuma izskatījās nedaudz apjukusi, tomēr pēc tam savērpa pāris bīstamus uzbrukumus pie Rīgas "Dinamo" vārtiem, tomēr Timurs Biļalovs spēlēja pārliecinoši. Rīdzinieki acīmredzami bija izvēlējušies spēlēt no aizsardzības.

Savukārt mača 14.minūtē trīs SKA hokejisti izskrēja pretuzbrukumā pret diviem rīdziniekiem, Belovam ar precīzu plaukstas metienu panākot 1:1. Mačs norisinājās augstā tempā, tomēr acīmredzama iniciatīva piederēja mājiniekiem, kuri 19.minūtē panāca jau 2:1, kad ar trāpīgu raidījumu izcēlās Prohorkins. Pirmās 20 spēles minūtes noslēdzās ar minimālu SKA pārsvaru.

Pašās pirmā perioda noslēdzošajās sekundēs Rīgas komandas uzbrucējs Miķelis Rēdlihs nopelnīja divu minūšu noraidījumu par pretinieka turēšanu, tomēr SKA viena hokejista pārsvaru neizmantoja. Tas gan vēlāk izdevās tieši Latvijas klubam, jo 25.minūtē ar teicamu metienu vārtu devītniekā vairākumu izmantoja Videls, gūdams savus otros vārtus mačā. Neilgi pēc tam rīdziniekus no vārtu zaudējuma gan glāba Biļalovs.

SKA uz Rīgas "Dinamo" vārtiem izdarīja manāmu spiedienu, taču Latvijas komanda disciplinēti aizsargājās. Tiesa, 32.minūtē noraidījumu saņēma Egils Kalns, turklāt vairākumu Sanktpēterburgas vienība neizmantoja, to aizvadot diezgan neveiksmīgi. Par spīti lielajam pretinieku spiedienam, rīdzinieki spēja to izturēt un lielajā atpūtā varēja doties ar neizšķirtu 2:2.

Jau noslēdzošā perioda pirmajā minūtē noraidījumu saņēma Oskars Batņa, tomēr mazākuma laikā Rīgas "Dinamo" hokejisti spēlēja meistarīgi un neļāva SKA izveidot bīstamus uzbrukumus. Sanktpēterburgas vienība gan vēl joprojām kontrolēja notikumus laukumā, turklāt 50.minūtē divu minūšu noraidījumu saņēma viens no Latvijas kluba līderiem Metjū Majone. Vairākuma laikā izcēlās asumi starp Sergeju Gimajevu un Andreju Kuzmenko, kā rezultātā abiem tika piespriests abpusējs noraidījums, turklāt rīdzinieku aizsargam tika papildus divas minūtes par neatļauta sitiena izdarīšanu.

Rīdzinieki mazākumu izturēja, lielisku meistarību vārtos demonstrējot Biļalovam. Par spīti lielajam spiedienam, SKA tā arī neizdevās nodrošināt uzvaru pagarinājumā, tāpēc duelim bija jāturpinās pagarinājumā.

Jau papildlaika pirmajā minūtē Rīgas "Dinamo" izveidoja ļoti bīstamu uzbrukumu, kas gan bija nerezultatīvs, bet arī turpmāk viesi negaidīti turpināja kontrolēt ripu. Turklāt tieši Latvijas komanda guva vārtus, pagarinājuma trešajā minūtē izgājienā vienam pret vārtsargu izceļoties Videlam, kurš tādējādi noformēja sev "hat-trick". Tiesa, tiesneši vēl devās skatīties videoatkārtojumu, tomēr vārtu guvums tika ieskaitīts.

Rīgas "Dinamo" šo izbraukumu sāka otrdien, kad ar 1:2 piekāpās Minskas "Dinamo", neveiksmi nesošos vārtus ielaižot pamatlaika priekšpēdējā minūtē. Rīdzinieki pēdējo desmit maču laikā izcīnījuši tikai divas uzvaras, kas licis izkrist no Rietumu konferences pirmā astoņnieka.

Savukārt SKA pirms ceturtdienas mača bija guvusi sešas uzvaras pēc kārtas, bet pēdējo 13 maču laikā tā izcīnījusi 11 panākumus.

Abas vienības savā starpā šosezon bija tikušās jau divas reizes, abos mačos uzvaras gūstot SKA hokejistiem. Vispirms 26.oktobrī rīdzinieki savā laukumā zaudēja ar 1:2, bet tieši mēnesi vēlāk Šveices pilsētā Cīrihē piedzīvoja neveiksmi ar 1:3. Kopumā KHL ietvaros komandas tikušās 34 reizes, Latvijas vienībai gūstot tikai 11 uzvaras.

Pēc mača ar SKA hokejistiem Rīgas "Dinamo" sestdien izbraukumā tiksies ar sava bijušā vārtsarga Jāņa Kalniņa pārstāvēto Helsinku "Jokerit", bet pēc tam svētku laikā 26.decembrī "Arēnā Rīga" uzņems Ņižņekamskas "Ņeftehimik".

Latvijas komanda ar 36 punktiem 37 spēlēs Rietumu konferences kopvērtējumā ieņem devīto vietu, no pirmā astoņnieka joprojām atpaliekot par pieciem punktiem. Tikmēr SKA ar 61 punktu 38 mačos ir otrā un zaudē četrus punktus Maskavas CSKA vienībai.

Rīgas "Dinamo" galvenā trenera Ģirta Ankipāna un viņa palīgu rīcībā šajā izbraukumā ir vārtsargi Timurs Biļalovs, Kristers Gudļevskis; aizsargi Artjoms Aļajevs, Nerijus Ališausks, Uvis Balinskis, Sergejs Gimajevs, Metjū Majone, Roberts Mamčics, Kristaps Sotnieks, Kristaps Zīle; uzbrucēji - Oskars Batņa, Daniels Bērziņš, Kevins Klārks, Lauris Dārziņš, Andris Džeriņš, Mārtiņš Dzierkals, Koltons Gilīss, Emīls Ģēģeris, Egils Kalns, Rihards Marenis, Brendons MakMilans, Gints Meija, Matiass Mitinens, Vitālijs Pavlovs, Miķelis Rēdlihs, Līnuss Videls.

Izbraukumā nav devušies aizsargi Marks Entonijs Zaneti un Dmitrijs Šuļeņins, kā arī uzbrucēji Gunārs Skvorcovs, Roberts Lipsbergs un Frenks Razgals.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, kas rīdziniekiem bija neveiksmīgākā kluba vēsturē, sastāvā notikušas ļoti būtiskas izmaiņas, jo pirmo reizi vienības vēsturē tās sastāvā pašlaik ir 12 leģionāri. Pilnībā nomainījusies vārtsargu līnija, kā arī ierindā palikuši vien trīs aizsargi no iepriekšējās sezonas.

Šosezon KHL čempionātā piedalās 25 komandas - 12 Rietumu un 13 Austrumu konferencē.

Regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 62 spēlēm, kas ir jauns līgas rekords, jo līdz šim vairāk par 60 spēlēm sezonā vienai vienībai nav bijis.

Rīdzinieki regulārajā turnīrā pa četrām reizēm tiksies ar Helsinku "Jokerit", Sanktpēterburgas SKA, Maskavas "Dinamo", Maskavas "Spartak" un Čerepovecas "Severstaļ" komandām, kuras tāpat kā Latvijas klubs spēlē Bobrova divīzijā. Četras spēles tiks aizvadītas arī pret principiālo sāncensi Minskas "Dinamo", kā arī Bratislavas "Slovan", bet ar pārējiem klubiem būs jāmērojas spēkiem pa divām reizēm.

Rīgas "Dinamo" aizvadītajā sezonā ceturto gadu pēc kārtas nespēja iekļūt izslēgšanas turnīrā, paliekot pirmspēdējā vietā visā līgā.

Pirmajās četrās KHL sezonās rīdzinieki tika Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs vēl vienu reizi "play-off" spēlēja arī 2013./2014.gada sezonā, bet tagad četrus gadus "Dinamo" palikusi bez izslēgšanas turnīra.