foto: REUTERS/SCANPIX
Ernests Gulbis pietuvojies pasaules ranga labāko simtniekam
Ernests Gulbis vakar Stokholmā pirmo reizi karjerā zaudēja ATP sacensību finālspēlē.
Citi sporta veidi
2018. gada 22. oktobris, 08:44

Ernests Gulbis pietuvojies pasaules ranga labāko simtniekam

Jauns.lv / LETA

Latvijas vadošais vīru tenisists Ernests Gulbis jaunākajā pasaules rangā, kas publicēts pirmdien, atguvis uzreiz 41 vietu un pakāpies uz 104.pozīciju.

Šāds kāpums 30 gadus vecajam latvietim izdevās pēc pagājušajā nedēļā veiksmīgi aizvadītā Stokholmas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra, kurā viņš vispirms pārvarēja kvalifikāciju, bet pēc tam pamanījās aizcīnīties līdz finālam. Savā karjeras septītajā ATP finālā Gulbis svētdien ar 4-6, 4-6 piekāpās 20 gadus vecajam Stefanam Cicipam no Grieķijas.

Līdz šim Gulbis bija uzvarējis visos sešos savas karjeras pirmajos ATP turnīru finālos, kas joprojām ir rekords, bet šobrīd tiek dalīts ar slovāku Martinu Kližanu. Tiesa, teicamais sniegums Latvijas vadošajam tenisistam ļāva iegūt kopumā 162 ranga punktus, kas veicinājis ievērojamu kāpumu ATP rangā. No pirmā simtnieka viņš pašlaik atpaliek vairs tikai 14 punktus.

Gulbis šonedēļ sacentīsies Bāzeles "ATP World Tour 500" sērijas sacensībās, kur pirmajā kārtā tiksies ar amerikāni Džeku Soku, kurš tika uzvarēts jau Stokholmā. Ja latvietim šajā spēlē izdosies gūt uzvaru, viņš pēc divu gadu pārtraukuma atgriezīsies pasaules pirmajā simtniekā.

Sezonas beigās atrašanās starp planētas simts labākajiem tenisistiem Gulbim ļautu arī teju nodrošināt dalību nākamā gada Austrālijas atklātā čempionāta pamatsacensībās.

Vēl pērn Gulbis atkrita pat līdz pasaules ranga sestajam simtam, uz brīdi zaudējot Latvijas pirmās raketes godu.

Savukārt Latvijas otrās raketes godā joprojām ir Mārtiņš Podžus, kurš zaudējis 44 vietas un ieņem 487.pozīciju. Pēc uzvaras Suboticas "Futures" turnīrā viņš septembra sākumā veica vairāk nekā simts vietu kāpumu, bet vēl pirms divām nedēļām sasniedza savu rekordaugsto 434.pozīciju.

Tikmēr valsts trešā rakete ir Roberts Grīnvalds, kurš saglabājis 1378.pozīciju. Pirms tam augustā latvietis divu nedēļu laikā bija veicis iespaidīgu kāpumu par 431 vietām.

Savukārt Artūrs Lazdiņš arī saglabājis 1465.pozīciju. Vēl Jānis Podžus un Krišjānis Stabiņš zaudējuši trīs vietas un šobrīd atrodas dalītā 1727.pozīcijā, bet Mārtiņš Rocēns ir zaudējis piecas vietas un atrodas 1999.pozīcijā.

Tikmēr pasaules ranga pirmajā trijniekā notikusi viena izmaiņa. Līderpozīciju joprojām ieņem spānis Rafaels Nadals, bet otrais ir serbs Novaks Džokovičs, kurš septembrī trešo reizi karjerā triumfēja ASV atklātajā čempionātā. Pirms nedēļas viņš uz trešo pozīciju nobīdīja titulēto šveicieti Rodžeru Federeru.

Savukārt ceturtais ir argentīnietis Huans Martins del Potro, bet aiz viņa seko vācietis Aleksandrs Zverevs. Tālāk atrodas horvāts Marins Čiličs, septītais ir austrietis Dominiks Tīms, kamēr astoto vietu ieņem Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) tenisists Kevins Andersons. Tikmēr uz devīto vietu no desmitās pakāpies amerikānis Džons Isners, kuru Gulbis pieveica Stokholmas turnīra pusfinālā, bet uz desmito pozīciju atkritis bulgārs Grigors Dimitrovs.

Pagājušajā nedēļā notika trīs 250 punktu ATP sērijas turnīri. Stokholmā uzvaru guva Cicips, brits Kails Edmunds bija labākais Antverpenē, bet sacensībās Maskavā nepārspēts palika mājinieks Karens Hačanovs. Savukārt šonedēļ gaidāmi divi "ATP World Tour 500" raudzes turnīri Bāzelē un Vīnē, bet sezonai tiks pielikts punkts nākamnedēļ "Masters 1000" sacensībās Parīzē, pēcāk labākajiem tenisistiem sacenšoties sezonas noslēguma turnīrā.

Dubultspēļu rangā Latvijas pirmā rakete tagad ir Mārtiņš Podžu, kurš pakāpties par deviņām vietām un ieņem 678.pozīciju, vairs tikai par 24 vietām atpaliekot no sava karjeras rekorda, bet Miķelis Lībietis zaudējis uzreiz 175 vietas un ieņem 748.pozīciju. Tikmēr Jānis Podžus zaudējis četras vietas un ir 925.vietā.

Vēl Rūdolfs Mednis saglabājis 1329.vietu, Grīnvalds ir 1345.pozīcijā, kamēr Artūrs Lazdiņš ieņem 1592.pozīciju.