foto: LETA
Latvijas U-18 basketbolisti sīvā Eiropas čempionāta mačā Ventspilī uzvar Grieķijas vienaudžus
Basketbols
2018. gada 29. jūlijs, 20:38

Latvijas U-18 basketbolisti sīvā Eiropas čempionāta mačā Ventspilī uzvar Grieķijas vienaudžus

LETA

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase sestdien Ventspilī Eiropas čempionāta A apakšgrupas otrajā mačā ar rezultātu 80:74 (23:18, 21:21, 17:21, 19:14) pārspēja Grieķijas vienaudžus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 25 punktiem bija Artūrs Žagars, 18 punkti, 11 atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles bija Artūram Kurucam, 12 punktus iemeta Anrijs Miška, kamēr ar 11 punktiem atzīmējās Valters Vēveris.

Grieķiem ar 20 punktiem atzīmējās Hrisostoms Sandramanis, bet 18 punktus guva Nikolass Arsenopuloss.

Pēc pirmajām divām apakšgrupas spēlēm Latvijai, Grieķijai, Horvātijai un Itālijai ir pa vienai uzvarai divās spēlēs.

Ar Kristapa Ķilpa un Anrija Miškas metieniem spēles sākumā tika panākts 4:0. Latvieši grieķus pirmajās divās minūtēs atstāja uz nulles, bet pēc tam pretinieki ātri iemeta piecus bezatbildes punktus. Ceturtdaļas turpinājumā Latvijas puiši ātri sakrāja piezīmju normu, taču spēles pirmā nogriežņa beigās atspēlējās no atrašanās iedzinējos un pārtraukumā devās ar piecu punktu pārsvaru - 23:18.

Armands Berķis ar tālmetienu otrās ceturtdaļas ievadā panāca mājiniekiem jau astoņu punktu pārsvaru. Tuvojoties ceturtdaļas vidum, pretiniekiem padevās neliels izrāviens, kā rezultātā Latvijas pārsvars tika samazināts līdz četriem punktiem (29:25). Ceturtdaļas otrajā pusē grieķi pāris reizes pārņēma vadību, tomēr ar Artūra Kuruca gādību latvieši atgriezās priekšā rezultātā. Tāpat kā pirmā ceturtdaļa, arī otrais puslaiks noslēdzās ar Latvijas izlases piecu punktu pārsvaru (44:39).

Trešajā ceturtdaļā latvieši panāca jau vadību ar deviņiem punktiem, taču ceturkšņa otrajā pusē pārsvars tika sadeldēts, pretiniekiem pietuvojoties līdz mīnus vienam punktam - 61:60 Latvijas labā. Ceturtās ceturtdaļas pirmajā minūtē grieķi ar tālmetienu pārņēma vadību, bet nedaudz vēlāk panāca jau plus sešus punktus (66:61). Ātri vien latvieši pietuvojās rezultātā, Kurucam panākot izlīdzinājumu, bet Artūram Žagaram ar tālmetienu izvirzot Latviju vadībā ar 69:66.

Turpinājumā latviešiem izdevās saglabāt nelielu pārsvaru. Minūti pirms pamatlaika beigām mājiniekiem bija nieka divu punktu pārsvars, kuru ar precīzu metienu dubultoja Kurucs (78:74). Spēles pēdējā minūtē grieķi nespēja lauzt cīņas gaitu, Latvijas U-18 izlasei svinot uzvaru ar 80:74.

Šī turnīra pirmajā mačā Latvija sestdien ar 73:77 piekāpās Horvātijai, kamēr Grieķija ar 81:65 pārspēja Itālijas basketbolistus.

Grupu turnīra noslēgumā Latvijas basketbolisti otrdien tiksies ar Itāliju, kas svētdien ar rezultātu 74:67 (10:20, 24:13, 15:15, 25:19) pārspēja Horvātiju.

Līdz ar to A apakšgrupā visām četrām komandām ir pa vienai uzvarai divās spēlēs.

Astotdaļfinālā A apakšgrupas četrinieks tiksies ar B apakšgrupas vienībām Turciju, Krieviju, Franciju un Vāciju, kuras arī savus mačus aizvada Ventspilī.

Savukārt Liepājā C apakšgrupā cīnās Spānija, Ukraina, Somija, kā arī Bosnija un Hercegovina, bet D apakšgrupā duelējas Lietuva, Lielbritānija, Melnkalne un Serbija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Astotdaļfināla uzvarētāji 3., 4. un 5.augustā "Arēnā Rīga" cīnīsies par 1.-8.vietu, bet zaudētāji - "Elektrum" Olimpiskajā centrā par 9.-16.vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Grieķija U-18 vecuma grupā divas reizes kļuvusi par Eiropas čempioni - 2008. un 2015.gadā, kamēr pērn tā ierindojās septītajā vietā. Grieķi vairākkārt tikuši arī pie sudraba un bronzas godalgām.

Latvijas U-18 basketbolistus cīņā ved Artūrs Visockis-Rubenis, kuram asistē Gunārs Gailītis, Gatis Melderis, Roberts Zeile un bijušais nacionālās valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis. Komandā strādā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis un fizioterapeite Kristīne Plūme.

Šā gadu gājuma komandas spēli kopš U-14 grupas diriģējis saspēles vadītājs Artūrs Žagars, bet atsevišķās spēlēs līdera funkcijas var uzņemties daudzi. Artūram Kurucam, Anrijam Miškam un Armandam Berķim šis ir jau ceturtais Eiropas jauniešu čempionāts, bet pirmo reizi kontinenta meistarsacīkstēs spēlē tikai spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs.

Pēc ļoti ilga pārtraukuma daudzi U-18 izlases spēlētāji iekrājuši solīdu pieredzi pieaugušo basketbolā. Septiņiem bijusi laba prakse Latvijas Basketbola līgā (LBL) - Anrijam Miškam, Dāvidam Vīksnem un Ojāram Bērziņam komandā "Valmiera"/ORDO, Adrianam Šnipkem un Edvardam Mežulim "Latvijas Universitātē", Armandam Berķim Liepājas komandā, bet Kristapam Ķilpam "Ventspilī". Piedevām Valters Vēveris, Oskars Hlebovickis un Mārcis Šteinbergs daudz spēlējuši LBL otrajā divīzijā. Savukārt Spānijā rūdījumu guvuši Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs, turklāt pirmais no viņiem aizvadītajā sezonā debitēja šīs valsts spēcīgākajā līgā.

Komandā iekļauti Valmieras, Ventspils, Ogres, Jelgavas, Siguldas, Liepājas, "Rīga"/DSN, "Rīga" un "VEF skolā" sagatavotie spēlētāji.

Pērn Latvija Eiropas U-18 čempionātā, liekot uzsvaru uz gatavošanos šī gada turnīram, ieņēma pēdējo vietu starp 16 komandām.

Latvijas jaunie basketbolisti ziemā izcīnīja uzvaru Baltijas kausa izcīņā, tiekot pie panākumiem visās trīs spēlēs. Tikmēr vasarā sagatavošanās posmā astoņās cīņās gūtas sešas uzvaras. Divreiz tika uzvarēta Vācijas junioru izlase (88:81 un 77:75), pa reizei Igaunija (82:60), Lietuva (73:56), Spānija (75:74) un Francija (79:67), bet abi zaudējumi piedzīvoti pret Igauniju (64:73 un 69:77).

Eiropas čempionātā U-18 grupā Latvijas puiši savulaik izcīnījuši bronzas medaļas (2007., 2010.) un ceturto vietu (1998., 2013.). Pēdējos gados starts nav bijis tik veiksmīgs - desmitā (2015), 13. (2016.) un 16. vieta (2017.). Pirms diviem gadiem, kad 2000.gadā dzimušie spēlēja U-16 čempionātā, pirmajā četriniekā bija Spānija, Lietuva, Turcija un Horvātija. Toreiz Latvijas komanda ne visai veiksmīgi aizvadīja svarīgās spēles turnīra vidusdaļā un beigās ieņēma 11.vietu.

Eiropas U-18 čempionāta visas spēles tiks pārraidītas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) oficiālajā "YouTube" kanālā. Latvijas spēles, kā arī pusfinālu un finālu translēs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").