foto: Lita Krone/LETA
"Kas ar ziedojumu?" - Jučmanis publisko skandalozo saraksti
Prēmija, kura ir konflikta centrā, Mārim Jučmanim, kā Latvijas izlases direktoram, pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017. gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā.
Basketbols
2018. gada 13. marts, 13:50

"Kas ar ziedojumu?" - Jučmanis publisko skandalozo saraksti

Jauns.lv

Bijušais Latvijas basketbola izlašu direktors Māris Jučmanis, kurš nesen vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot šantāžā Latvijas Basketbola savienību (LBS) ar tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu priekšgalā, sarunā ar Jauns.lv atklāj, ka iesniedzis policijā visus savā rīcībā esošos pierādījumus saistībā ar šo lietu. Saraksti, kurā it kā sākotnēji apspriesta viņa prēmijas ziedošana, Jučmanis publicējis savā “Facebook” kontā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komentējot pašreizējo attiecību statusu ar LBS, Jučmanis, kurš šobrīd atrodas ārpus Latvijas, telefonsarunā apstiprināja, ka ir bērna kopšanas atvaļinājumā no 2017. gada 14. oktobra līdz nākamā gada 19. februārim.

Nekādas plānotās izmaiņas viņa un savienības savstarpējā sadarbībā nedz pirms atvaļinājuma, nedz arī līdz šim nav apspriestas.

Reaģējot uz nesen medijos izskanējušajiem citu konfliktā tieši un netieši iesaistīto pušu viedokļiem, Jučmanis neatkāpjas no sākotnēji paustā, turpinot vainot LBS un Šnepu šantāžā un nepamatotā Jučmanim piešķirtās prēmijas (5524,79 eiro) pieprasīšanā “ziedojuma” formā.

foto: Māra Jučmaņa personīgais arhīvs
foto: Māra Jučmaņa personīgais arhīvs
12. martā Jučmanis savā "Facebook" profilā publicējis "WhatsApp" saraksti, kurā tiek apspriesta ziedojuma veikšana LBS.

Pirms atvaļinājuma par pārtēriņu neesot informēts

Telefonsarunā Jučmanis pauda, ka būtiskākais saistībā ar viņa lēmumu vērsties KNAB jau pateikts, vienlaikus precizējot informāciju par izskanējušo pārtēriņa summu: “Kad pēc sākotnējo prasību [ziedot LBS 97% no Ministru kabineta piešķirtās prēmijas] ignorēšanas saņēmu prasību rakstīt paskaidrojumu par it kā esošu pārtēriņu 53 471,78 eiro apmērā, kļuva skaidrs, ka jāvēršas KNAB, jo šis viss izskatījās pēc šantāžas. Šis pārtēriņš it kā bija par laika periodu no 2017. gada 1. janvāra līdz, ja nekļūdos, 2017. gada 30. septembrim, taču laikā kad vēl veicu savus pienākumus LBS, man nekas par šādu pārtēriņu netika teikts.”

“Visus pierādījumus esmu iesniedzis”

Jučmanis pagaidām neapņemas prognozēt, kā šī situācija atrisināsies, taču apstiprina, ka LBS virzienā paustos apvainojumus ir pamatojis, iesniedzot pierādījumus: “Cik man zināms, šī lieta šobrīd ir nodota Valsts policijai un visus pierādījumus no savas puses es esmu iesniedzis.”

Jautāts, vai, strādājot LBS, iepriekš komunikācijā ar ģenerālsekretāru Šnepu ir nācies nonākt pie nesaprašanās vai domstarpībām, Jučmanis gan atbildēja noraidoši: “Tieši tādēļ ir divtik nepatīkami šobrīd atrasties šādā situācijā. Līdz šim darbā ar Šnepa kungu neko līdzīgu nav nācies piedzīvot.”

“Strādāju pēc labākās sirdsapziņas”

Vēl sarunā ar Jauns.lv Jučmanis piebilda, ka jau kopš pirmsākumiem (Jučmanis sāka strādāt LBS 2010. gadā) bijis pagodināts strādāt LBS un apgalvo, ka amata pienākumus vienmēr veicis pēc labākās sirdsapziņas – tieši tādēļ arī esot “īpaši žēl par to, kā attiecības ar LBS ir iegrozījušās šobrīd.”

“Man ir lepnums par jauniešu sasniegumiem, spēlēšanu augstākajā divīzijā, medaļām un, protams, arī pērnā gada panākumiem 3x3 basketbolā: 2017. gada Eiropas čempionu titulu ,” pauda Jučmanis.

Par konflikta sākumu:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu par mēģinājumu izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā.

Šneps Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem.

Viņš skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot.

Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

Tikmēr bijušais izlašu vadītājs Jučmanis apgalvo, ka LBS no viņa vēlējās saņemt 97% no 5524,79 eiro lielās prēmijas par izciliem sasniegumiem sportā.

Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017. gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā.

Latvijas komanda ar Kārli Paulu Lasmani, Nauri Miezi, Edgaru Krūmiņu un Agni Čavaru sastāvā šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Jau pirms prēmijas saņemšanas Šneps decembrī Jučmani esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkstot paturēt vien 3%, jo tāda esot ierastā kārtība, iesniegumā KNAB rakstīja bijušais izlašu direktors.

Pēc jauns.lv rīcībā esošās informācijas izlass spēlētāji Nauris Miezis, Agnis Čavars, Kārlis Pauls Lasmanis un Edgars Krūmiņš, kā  komandas menedžeris Jānis Āre ir saņēmuši prēmijas pilnā apmērā un viņiem nevienam nekas neesot bijis jāziedo.

LBS valdes loceklis Edgars Jaunups bija pārsteigts, izdzirdot par LBS finanšu līdzekļu pārtēriņu, jo finansiālais gads ir noslēgts un bija ziņojums, ka viss ir kārtībā.

"Esam noslēguši pagājušo finansiālo gadu. No ģenerālsekretāra nekādas šādas informācijas nebija, tieši pretēji - bija ziņojums, ka viss ir kārtībā," sacīja Jaunups, pēc kura teiktā, tas ir kāds pārpratums vai arī kas pilnīgi jauns, par ko viņš kā valdes loceklis un valde kopumā dzird pirmo reizi.