Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvā atgriežas Meiers, Lomažs un Lejasmeiers
foto: AP/Scanpix/LETA
Mārtiņš Meiers aizsardzībā pret NBA kluba Orlando "Magic" centra spēlētāju Nikolu Vučeviču.
Basketbols

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvā atgriežas Meiers, Lomažs un Lejasmeiers

LETA

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars nosaucis 14 basketbolistus, kuri būs izlases sastāvā, gatavojoties 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēm pret Ukrainu un Turciju, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvā atgrie...

Salīdzinot ar novembra spēlēm, Latvijas komandas sastāvu papildinājuši centra spēlētājs Mārtiņš Meiers un saspēles vadītājs Dāvis Lejasmeiers, kā arī pievienojies potenciālais debitants Rihards Lomažs, kurš spēlē aizsarga pozīcijā. Šoreiz nav uzaicināts spēka uzbrucējs Rolands Freimanis.

Prognozējami nav mainījusies ULEB Eirolīgas klubu nostāja par spēlētāju līdzdalību valstsvienību spēlēs. Itālijas komanda Milānas "AX Armani Exchange Olimpia" vadība Daira Bertāna lūguma noraidīšanu pamatojusi ar nepieciešamību uzlabot pozīcijas tabulā, lai netiktu apdraudēta klubam piešķirtā Eirolīgas A licence. Jāņa Timmas un Rinalda Mālmaņa klubs Vitorijas "Baskonia" turpina cīnīties par tiesībām spēlēt izslēgšanas turnīrā. Savukārt Jāņa Strēlnieka pārstāvētais Pirejas "Olympiakos" iepriekš atteicies atbrīvot pat spēlētājus, kuri aicināti Grieķijas izlasē.

"Situāciju ar Eirolīgas spēlētājiem pieņemu zināšanai bez komentāriem. Esam labākā situācijā nekā bijām novembrī, jo spēlētājiem jau ir pieredze cīnīties šādā sastāvā. Praksē jau noskaidrots, ka neviena glābēja nebūs - katram pašam jāizdara savs darbs pēc labākās sirdsapziņas, katram jāspēj uzņemties iniciatīva un jātiek galā gan ar taktiskajiem uzdevumiem, gan psiholoģisko spriedzi," LBS citē Vecvagara teikto.

Latvijas izlases galvenais treneris ir gandarīts, ka valstsvienībai atkal pievienojies Meiers.

"Sezonas sākums Kazaņas komandā viņam nebija veiksmīgs, bet pēc pārejas uz Krasnojarskas vienību bijusi gan laba spēļu prakse, gan solīda statistika. Ukrainas komandas sastāvā ir vairāki viņa svara kategorijas basketbolisti, tāpēc Meiera loma būs ļoti nozīmīga. Izvērtējot centru un spēka uzbrucēju pozīcijās pieejamos spēlētājus, kā arī pretinieku komplektāciju, šoreiz neaicinājām Freimani," skaidro Vecvagars.

Saspēles vadītājiem pievienojies Dāvis Lejasmeiers, kurš sevi labi parādīja jau vasarā. Savukārt pirmo reizi uzaicināts ventspilnieks Rihards Lomažs, kuru Vecvagars labi pazīst no U-20 izlašu turnīriem.

"Lejasmeieram ir stabilas pozīcijas klubā un mums, treneriem, paplašināsies iespējas variēt sastāvu un komandas taktiku, atkarībā no situācijas laukumā. Lomažs pēc smaga savainojuma ir atguvis sportisko formu un vairākās FIBA Čempionu līgas spēlēs bijis starp ventspilnieku līderiem. Lomažs var iedot komandai papildus enerģijas devu gan aizsardzībā, gan uzbrukumā," stāsta Vecvagars.

Par Rodiona Kuruca līdzdalību Barselonas "Lassa" galīgo atbildi dos pēc šonedēļ Spānijā notiekošās Karaļa kausa izcīņas, bet iepriekšējā informācija liecina, ka klubs viņam šķēršļus neliks.

"Pagaidām ir vairākas jautājuma zīmes par spēlētāju veselības stāvokli. Piemēram, Ojārs Siliņš Itālijā pēdējā laikā varējis spēlēt tikai pēc medikamentu devas. Ojārs paudis vēlmi palīdzēt valstsvienībai, bet vismaz pagaidām mūsu prioritāte būs viņa rehabilitācijas procesa organizēšana, lai nenodarītu ilgtermiņa kaitējumu veselībai. Par līdzdalību spēlēs lemsim papildus. Pēdējā laikā savainojumu dēļ spēles un treniņus izlaiduši arī Aigars Šķēle, Artūrs Ausējs un Žanis Peiners, kuru atveseļošanās process rit normāli. Ceru, ka nākamnedēļ treniņos varēsim darboties pilnā sastāvā," stāsta Vecvagars.

Latvija ar Ukrainu "Arēnā Rīga" spēkosies 23.februārī, bet trīs dienas vēlāk turpat tiksies arī ar Turciju.

Pirmajās divās spēļu kārtās Latvijas komanda zaudēja izbraukuma spēlē Turcijā (73:85), bet Rīgā uzvarēja Zviedrijas izlasi (82:73). Savukārt ukraiņi vispirms uzvarēja Zviedrijā (84:76), bet pēc tam savā laukumā zaudēja Turcijai (60:67).

Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā. Jau tagad zināms, ka šajos mačos krustenisko saišu traumas dēļ nevarēs palīdzēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas "Knciks" zvaigzne Kristaps Porziņģis.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts 2019.gada Pasaules kausa februāra kvalifikācijas spēlēm:

Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs (visi - "Ventspils"), Dāvis Lejasmeiers (Krosno KKK MOSiR, Polija), Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Žanis Peiners (Panevežas "Lietkabelis", Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija), Ojārs Siliņš (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Mareks Mejeris ("VEF Rīga"), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Andžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija)