foto: Ieva Čīka/LETA
Zībarts ieskicē Latvijas sieviešu basketbola izlases izredzes Pasaules kausā
Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.
Basketbols
2018. gada 6. februāris, 18:59

Zībarts ieskicē Latvijas sieviešu basketbola izlases izredzes Pasaules kausā

LETA

Kā vēstīts, otrdien izlozē noskaidrojās, ka Latvijas izlase savā debijā Pasaules kausā spēlēs vienā apakšgrupā ar pasaules spēcīgāko izlasi ASV, kā arī Ķīnu un Senegālu.

"ASV izlase ir čempionāta galvenā favorīte. Ar Ķīnas vienību esam spēlējuši un nesen to uzvarējām. Par Senegālas komandu reāla priekšstata pagaidām nav - centīsimies sarunāt pārbaudes spēli ar kādu Āfrikas vienību. Sāksim apkopot informāciju par visām konkrētajām pretiniecēm," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Zībartu.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30.septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Astotdaļfinālā šīs apakšgrupas izlases spēlēs ar komandām no grupas, kurā ir Beļģija, Japāna, Puertoriko un mājiniece Spānija.

"Pirmā vieta grupā būs grūti sasniedzama, bet astotdaļfināls noteikti ir reāls mērķis un varam veiksmīgi cīnīties arī ar C grupas komandām - Beļģiju, ar ko pagājušajā vasarā bija līdzvērtīga spēle, Japānu, Puertoriko. Svarīgi, ka pašiem ir reālas iespējas būt stiprākiem nekā bijām pirms gada - gan uz pieredzes rēķina, gan sapulcējot labāko sastāvu un izvairoties no savainojumiem," paudis Zībarts.

Latvijas izlase gatavošanos turnīram sāks 6.augustā, sākotnēji sastāvā esot ar 15-16 spēlētājām.

"Septembra sākumā paredzēts turnīrs Spānijā, kur piedalīsies arī Francijas un Beļģijas komandas. Citu pārbaudes spēļu grafiku precizēsim tagad, kad zinām, ar kurām komandām būs darīšana pirmajā posmā. Gribētāju spēlēt, visticamāk, netrūks, jo Āzijas, arī Amerikas komandas laikus brauks uz Eiropu un gatavosies te," paudis Zībarts. "No komandām, ar kurām var iznākt darīšana pasaules čempionātā, nevairīsimies, jo tādas spēles dod vērtīgu vielu taktisko variantu izstrādei. Piemēram, pērn pārbaudes turnīrā Čehijā sapratām, kā jāspēlē ar serbietēm un Eiropas čempionāta astotdaļfinālā šī informācija noderēja."

Zībarts paudis, ka Latvijas izlases līderēm šī klubu sezona kopumā ir veiksmīga.

"Anetei Šteinbergai bija laba statistika un nozīmīga loma Beļģijas čempionu komandas spēlēs Eirolīgā. Kristīnei Vītolai bijusi laba prakse gan Eiropas kausa izcīņā, gan Polijas čempionātā, kur ir augsts vidējais līmenis un daudz spēļu," paudis Zībarts. "Tas pats attiecas arī uz Eirolīgā spēlējušo Elīnu Dikeulaku, tiesa, jāskatās, kā viņas lomu komandā ietekmēs trenera maiņa."

Kā otrdien sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Dikeulakas vīrs Georgs Dikeulaks, viņš vairs nav Polijas vienības Polkovices CCC galvenais treneris. Basketboliste līdz šim šosezon spēlēja viņa vadībā, tomēr komandai neizdevās izkļūt no FIBA Eirolīgas turnīra apakšgrupas.

"Aija Putniņa labi iekļāvusies "Mersin" komandā un palikusi vienīgā mūsu pārstāve Eirokausā, Gunta Baško-Melnbārde un Ieva Krastiņa deva un dod lielu ieguldījumu "TTT Rīga" starptautiskajās spēlēs, ASV studentu čempionātā laba sezona ir Kitijai Laksai, bet Francijā Aijai Brumermanei, kuras komanda ir līdere otrajā līgā," uzskaitīja Zībarts.

"Protams, būtu labi, ja līderu loks paplašinātos. Piemēram, "TTT Rīga" komandai vairākās Eirokausa spēlēs labi palīdzēja Kate Krēsliņa. Tomēr gribētos lielāku stabilitāti, lai treneris un partneres skaidri zinātu, ko sagaidīt spriedzes apstākļos. Tas attiecas arī uz citām "TTT Rīga" spēlētājām, kurām līdz šim nav bijušas stabilas pozīcijas valstsvienībā," pauda Zībarts, kurš šosezon vada arī "TTT Rīga" vienību. "Veiksmīgi ierindā atgriezusies Dita Rozenberga, kuru pagājušajā vasarā no ierindas izsita savainojums. Ar savu agresivitāti un prasmi aizsardzībā darboties pret sāncenšu līderēm Dita var pat īsā spēles laikā būtiski pastiprināt komandu un mainīt spēles gaitu."

"Sezonu Ungārijā labi sāka Zenta Meļņika, Amerikas studentu basketbolā labi iejutusies Digna Strautmane. Tiesa, viņai, arī Paulai, Kitijai Laksai un varbūt vēl kādai "amerikānietei" rudens darba plāni būs jāsaskaņo ar augstskolām," teica treneris, atzīstot, ka labākajām juniorēm kādu no uzskaitītajām spēlētājām būs grūti izkonkurēt no sastāva. "Komandā būs labākās spēlētājas un tās, kuras var efektīvi palīdzēt kādā konkrētā spēles elementā. Izvērtējot kandidātes, ņemsim vērā arī pretinieču spēles īpatnības. Piemēram, būs vajadzīga izteikta centra spēlētāja vai noderīgākas būs universālākas basketbolistes."

Pērn Eiropas čempionātā Mārtiņa Zībarta vadītā Latvijas izlase izcīnīja sesto vietu, iegūstot ceļazīmi uz Pasaules kausu. Tā kā Eiropas čempionāta pirmajā pieciniekā iekļuva arī Pasaules kausa finālturnīra rīkotājvalsts Spānija, pie ceļazīmes tika arī sestā spēcīgākā kontinenta valstsvienība. Mazajā pusfinālā par 5.-8.vietu Eiropas čempionātā latvietes dramatiskā cīņā ar 68:67 uzvarēja Itāliju un iekļuva pirmajā sešiniekā, tiekot arī pie ceļazīmes uz Pasaules kausu.

Kāda Latvijas basketboliste iepriekšējo reiz Pasaules kausā spēlējusi 1983.gadā, kad ar PSRS izlasi zeltu guva Uļjana Semjonova. Gan Semjonova, gan Skaidrīte Smildziņa karjeras laikā kļuva par trīskārtējām pasaules čempionēm, kamēr pa vienam zeltam izcīnīja Silvija Krodere un Helēna Hehta, bet reizi pie sudraba tika Dzidra Karamiševa.