foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Eiropas vadošās hokeja federācijas neatbalsta Krievijas izlases izslēgšanu no olimpiskajām spēlēm
NHL spēlētāju nepiedalīšanās noteikti vēl vairāk palielina krievijas izlases izredzes olimpiskajā hokeja turnīrā.
Citi sporta veidi
2017. gada 29. novembris, 17:09

Eiropas vadošās hokeja federācijas neatbalsta Krievijas izlases izslēgšanu no olimpiskajām spēlēm

LETA

Čehijas, Somijas un Zviedrijas hokeja federācijas neatbalsta Krievijas hokeja izlašu izslēgšanu no 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

Kā vēstīts, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) 5.decembrī lems par Krievijas komandas pielaišanu Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Krievija ir pieķerta valsts atbalstītas dopinga programmas izveidošanā un izmantošanā 2014.gada Soču Olimpiādē, savukārt SOK komisija līdz šim par dalību dopinga programmā 22 Krievijas sportistiem anulējusi Sočos sasniegtos rezultātus un diskvalificējusi viņus no olimpiskajām spēlēm.

Čehijas Hokeja asociācija (CSLH) nosūtījusi vēstuli Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai (IIHF) ar aicinājumu tai panākt, lai Starptautiskā Olimpiskā komiteja ļauj krievu hokejistiem piedalīties Olimpiādē.

CSLH preses sekretārs Zdenēks Zikmunds aģentūrai AFP norādījis, ka šāda vēstule nosūtīta, jo Čehija vēlas, lai Phjončhanā piedalītos labākie spēlētāji.

"Mēs gribam cīnīties par medaļām pret labākajiem, bet Krievija noteikti ir viena no labākajām izlasēm," paudis CSLH darbinieks, piebilstot, ka līdzīgas vēstules IIHF nosūtījušas arī Somijas un Zviedrijas hokeja federācijas.

Tiesības startēt Phjončhanas olimpiskajās spēlēs ir gan Krievijas vīriešu, gan sieviešu izlasēm.

Otrdien ar līdzīgu paziņojumu ļaut Krievijas hokejistiem startēt olimpiskajās spēlēs klajā nāca arī IIHF, kas neatbalsta kolektīvu Krievijas komandas diskvalifikāciju.

"IIHF Padome vienbalsīgi vienojusies, ka visiem tīrajiem sportistiem, tajā skaitā arī Krievijas atlētiem, jādod iespēja pārstāvēt savu valsti 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs," teikts IIHF paziņojumā.

"Mēs esam pret kolektīvu sodu Krievijas atlētu lietās. Uzskatām, ka ir jācīnās pret dopingu sportā, bet olimpiskās spēles dažu vainas dēļ nedrīkst būt kā sankcijas pret visiem sportistiem. Šādi soļi var negatīvi ietekmēt hokeju. Krievijas loma hokeja izaugsmē un attīstībā nedrīkst būt nenovērtēta," raksta IIHF.

"IIHF sadarbībā ar Krievijas Hokeja federāciju un Kontinentālo hokeja līgu (KHL) izstrādāja ļoti precīzu pārbaužu programmu, kurā kopš 2016.gada pārbaudīti vairāk nekā 400 Krievijas hokejisti no KHL, Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) un Krievijas Sieviešu hokeja līgas (ŽHL)," uzsver IIHF.

Kā pauž IIHF prezidents Renē Fāzels, organizācija vēlas skaidri parādīt savu pozīciju SOK, ka tā ir pret kolektīvu sodu, kā rezultātā cietīs Krievijas sportisti, kuri nav lietojuši dopingu.

IIHF Padomē ir 14 locekļi, tajā skaitā arī Fāzels un Krievijas Hokeja federācijas prezidents Vladislavs Tretjaks.

2016.gadā SOK ignorēja Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aicinājumus diskvalificēt Krieviju no Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm, atstājot lēmumu pieņemšanu katras individuālās sporta veida federācijas rokās.