foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausa kvalifikācijā nepalīdzēs arī Mārtiņš Meiers
Mārtiņš Meiers sezonas sākumā nav ticis pie pienācīga spēles laika spēcīgajā Kazaņas "Unics" komandā.
Basketbols
2017. gada 10. novembris, 15:53

Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausa kvalifikācijā nepalīdzēs arī Mārtiņš Meiers

LETA

Nespēlējot arī vairākiem Latvijas basketbola izlases līderiem komandas mērķis - izcīnīt ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru - paliks nemainīgs, divas nedēļas pirms valstsvienības starta 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā uzsver izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Latvijas izlase Pasaules kausa kvalifikāciju sāks 24.novembrī viesos pret Turciju, bet divas dienas vēlāk mājās uzņems Zviedriju.

Vecvagars novembra sākumā nosauca paplašināto kandidātu sarakstu, tajā iekļaujot 24 spēlētājus, taču jau šobrīd zināms, ka vairāki spēlētāji izlasei palīdzēt nevarēs.

Atteikums saņemts no Daira Bertāna, kura pārstāvētā Itālijas kluba Milānas "AX Armani Exchange Olimpia" vadība neatbalsta spēlētāja došanas palīgā valstsvienībai. Tāpat komandai nepalīdzēs Mārtiņš Meiers un Dāvis Lejasmeiers, bet vēl vairāku spēlētāju iespējas pievienoties izlasei šobrīd ir neskaidras.

"Spēlētāju motivācijas ziņā nekas nav mainījies. Nešaubos, ka visi vēlas spēlēt valstsvienībā. Mainījies tas, ka, tuvojoties spēlēm, konkretizējas spēlētāju darba devēju - klubu - pozīcija. Dairis Bertāns jau oficiāli paziņojis, ka konkrētajos apstākļos tomēr nevarēs palīdzēt. Abi Jāņi - Timma un Strēlnieks -

koncentrējas šodien paredzētajām ULEB Eirolīgas spēlēm. Pēc tām, paredzams, būs konkrēta oficiāla informācija par viņu klubu nostāju un pašu basketbolistu rīcību," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagara teikto.

Treneris uzsver, ka lai kāds arī būtu lēmums, tas tiek pieņemts ārpus viņa ietekmes zonas, tāpēc Vecvagars būs gatavs jebkādam pavērsienam.

"Arī Mārtiņš Meiers un Dāvis Lejasmeiers informējuši, ka šajā ciklā tomēr nevarēs palīdzēt. Meiers šādu lēmumu pieņēmis, ņemot vērā viņa pašreizējo statusu Kazaņas ("Unics") klubā, kur pagaidām nav izdevies nostabilizēties komandas pamatrotācijā. Lejasmeiers atsaucas uz veselības problēmām, kuru dēļ nevar spēlēt ar pilnu jaudu," situāciju skaidroja izlases vadītājs. "Jāstrādā ar tiem, kuri būs ierindā. Mērķis - ceļazīme uz Pasaules kausu - paliek nemainīgs."

Tāpat trenerim šobrīd nav simtprocentīgas pārliecības par Rolandu Freimani.

"Viņš pats nepārprotami apliecinājis, ka grib spēlēt, bet akcepts no kluba vēl nav saņemts. Savukār Rodiona Kuruca iesaisti var ietekmēt gan LBS, gan arī kluba nostāja," norādīja Vecvagars.

Tikmēr jau tagad ir skaidrs, ka izlasē pilnīgi noteikti būs Ojārs Siliņš un Anžejs Pasečņiks, kuru klubi atbildējuši uz LBS nosūtītajiem izsaukumiem uz izlasi.

"Oficiālas pozitīvas atbildes jau saņemtas no Ojāra Siliņa un Anžeja Pasečņika klubiem. Veikti nepieciešamie priekšdarbi un nav pazīmju, ka problēmas varētu rasties Jānim Blūmam, Rolandam Šmitam, Andrejam Gražulim, Žanim Peineram, Artūram Ausējam, kā arī Latvijas klubu pārstāvjiem," piebilda treneris.

Viņš arī norādīja, ka diezin vai būtu veidojies 24 kandidātu sarakstu citādāku, ka zinātu, ka daži spēlētāji izlasei atteiks.

"Pirmkārt, līdz FIBA noteiktajam termiņam neviens oficiāli nebija pateicis, ka nevarēs spēlēt. Savukārt no FIBA visu laiku nāca signāli, ka nacionālajām federācijām oficiāli jāizsauc visus labākos, lai būtu argumenti juridiski korekti risināt visas domstarpības. Kārtojot oficiālos pieteikumus, nevar balstīties uz subjektīvām prognozēm vai intuīciju. Otrkārt, diemžēl neesam tik bagāti, lai nopietni varētu runāt, ka ārpus saraksta palika spēlētāji, kuri reāli varētu palīdzēt laukumā," uzskata treneris.

Jau vēstīts, ka kandidātu sarakstā tika iekļauti četri ULEB Eirolīgas klubu spēlētāji - Bertāns, Strēlnieks, Timma un Kurucs, lai arī viņu pārstāvētajām komandām izlašu spēļu laikā nav pārtraukuma.

Izlases kandidāti Rīgā tiek gaidīti tūlīt pēc nacionālo čempionātu spēlēm, kuras notiks 18. un 19.novembrī. Pirmais koptreniņš paredzēts pirmdien, 20.novembra vakarā.

Vienā grupā ar Latviju, Turciju un Zviedriju spēlēs arī Ukraina. Grupas trīs labākās komandas iekļūs nākamajā kvalifikācijas kārtā. Tajā tās, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, apvienosies ar apakšgrupas, kurā būs Eiropas čempione Slovēnija, bronzas medaļniece Spānija, kā arī Melnkalne un Baltkrievija, trim labākajām izlasēm. Pēc tam Pasaules kausam kvalificēsies trīs labākās izlases no šīs apakšgrupas.