foto: Edijs Pālens/LETA
Nekas neliecina, ka FIBA un ULEB spēs vienoties, lai Eiropas labākie basketbolisti varētu palīdzēt savām izlasēm
Trīs no Latvijas izlases līderiem nākamsezon spēlēs Eirolīgā - Jānis Strēlnieks (no kreisās), Jānis Timma un Dairis Bertāns.
Basketbols
2017. gada 22. septembris, 17:58

Nekas neliecina, ka FIBA un ULEB spēs vienoties, lai Eiropas labākie basketbolisti varētu palīdzēt savām izlasēm

Kasjauns.lv / LETA

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) piektdien turpināja kritizēt Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB), uzsverot, ka nedomā mainīt izlašu spēļu kalendāru.

ULEB ceturtdien nāca klajā ar savu priekšlikumu kalendāra izveidei, lai visi labākie basketbolisti varētu piedalīties arī FIBA rīkotajās izlašu sacensībās, kuras pēc ULEB piedāvājuma varētu aizvadīt jūlijā.

Jau ilgu laiku starp FIBA un ULEB ir strīds, turklāt ar šo gadu stājušās spēkā būtiskas izmaiņas nacionālo izlašu kalendāros. Tā rezultātā sezonas laikā tiks aizvadītas 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles. To norisei ir nepieciešami pārtraukumi nacionālajos klubu čempionātos un Eirokausu turnīros, tomēr kontinenta spēcīgākais klubu turnīrs ULEB Eirolīga savā kalendārā "logus" nav iekļāvis.

Līdz ar to ir apdraudētas labāko Eiropas basketbolistu iespējas palīdzēt savām nacionālajām izlasēm, turklāt jau FIBA kalendāra izveidošanas brīdī bija skaidrs, ka tām būs jāiztiek arī bez saviem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem.

Tikmēr FIBA piektdien izplatīja ziņojumu, kurā norādīja, ka ULEB piedāvājums ir uzmanības novirzīšanas taktika laikā, kad abu pušu konfliktu vērtē Eiropas Komisija.

FIBA uzsver, ka ULEB piedāvājumu izteikusi vien divus mēnešus pirms Pasaules kausa kvalifikācijas spēļu sākuma, bez tam ULEB variantā izlašu spēlēm būtu atvēlētas tikai četras nedēļas. Piekrītot šādam piedāvājumam, FIBA nāktos 2019.gada Pasaules kausa finālturnīru no septembra pārcelt uz jūliju, kā arī ironiski norādīja, ka ULEB šādā veidā mēģina mainīt paraolimpisko spēļu norises termiņus.

"Tas vienkārši nav nopietni un līdz ar to pieņemami," uzskata FIBA, piebilstot, ka šī brīža situācijā vainojama ir ULEB vadība, kura pieņēmusi nepamatotus un nesamērīgus lēmumus.

"Konsultāciju process par 2017./2021.gada sacensību kalendāru ar 213 nacionālajām federācijām noslēdzās jau 2014.gadā pirms FIBA kongresa, visiem pieņemot šos noteikumus, savukārt kalendāra datumi tika paziņoti jau 2015.gadā, līdz ar to visas līgas tiem varēja pielāgoties," uzsver FIBA. "Bez tam 2016.gada rudenī ULEB mutiski un oficiālā vēstulē Eiropas Komisijai apliecināja, ka tā nekādā veidā neierobežos spēlētāju atbrīvošanu izlašu vajadzībām."

FIBA arī norādīja, ka tā nedomā ielaisties publiskos strīdos ar ULEB, kas kaitē sporta veida imidžam, taču nedomā veikt izmaiņas savos plānos vismaz līdz 2021.gadam.

Kā pēdējā ir Kauņas "Žalgiris" vadība, kas paziņojusi, ka neļaus saviem spēlētājiem palīdzēt izlasēm. Tikmēr Spānijas Basketbola federācijas prezidents Horhe Garvahosa šonedēļ pauda, ka Spānijas izlase tāpat izsauks uz izlasi visus spēlētājus, kurus vēlas.

Tikmēr piektdien FIBA arī paziņoja, ka sešas vadošās šīs organizācijas Eiropas dalībvalstis Vācija, Grieķija, Krievija, Itālija, Spānija un Turcija parakstījušas vienošanos, ka uz savām izlašu nometnēm izsauks ULEB Eirolīgas spēlētājus un aicinās turnīru veikt izmaiņas kalendārā, lai basketbolisti varētu aizstāvēt savas valsts godu.

No šīm sešām valstīm nāk 13 no 16 ULEB Eirolīgas klubiem.

Bijušais Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis piektdien FIBA un ULEB strīdu nosauca par "lielo vīru, kuri nevar tikt pāri savam ego, spēlītēm smilšu kastē".

"Ja vēlētos, varētu atrast kopsaucēju. Abām pusēm ir jāsēžas pie sarunu galda, jo nevar tik ilgu laiku strīdēties. Pasaulē daudz reižu pierādījies, ka karā nav uzvarētāju," skarbs bija treneris.

Nākamsezon ULEB Eirolīgā, visticamāk, spēlēs četri Latvijas basketbolisti Jānis Strēlnieks pārstāvēs Grieķijas klubu Pireju "Olympiacos", Jānis Timma spēlēs spāņu Vitorijas "Baskonia", Dairis Bertāns Milānas "EA 7 Emporio Armani", bet jaunajam Rodionam Kurucam vajadzētu iekļūt slavenās spāņu "Barcelona" pieteikumā. Šobrīd viscerīgākā situācija ir ar Bertānu, kura klubs paziņojis, ka Itālijas izlases spēlētāji tiks laisti uz izlasi, tāpēc jācer, ka līdzīgi viņi rīkosies arī ar baltiešiem Dairis, Mantu Kalnieti un Artūru Gudaiti.