Ko latviešu hokejisti spēj aiz okeāna?
Hokejs
2009. gada 20. aprīlis, 15:10

Ko latviešu hokejisti spēj aiz okeāna?

Jauns.lv

Kopš KHL un Rīgas Dinamo izveidošanas vēl jo aktuālāks kļūst jautājums, vai talantīgam latviešu hokejistam labāk ir meklēt klubus tepat Eiropā vai ceļot uz Ziemeļameriku un īstenot ikviena zēna sapni – spēlēšanu NHL.

Palūkosim, kā tad šogad klājies gan tiem Latvijas spēlētājiem, kuri šo sapni jau īstenojuši, gan tiem, kuri sūri, grūti strādājot, tuvojas tam.

Kārlis Skrastiņš (Floridas Panthers)

Stabilākais latvietis NHL, spēlējot otrajā aizsargu pārī, ir sasniedzis savu personisko rezultativitātes rekordu – 18 punkti (4 + 14). 80 spēlēs spējis nodrošināt arī savu vārtu drošību. Kārļa lietderības koeficients +9 (otrais labākais karjerā). Īpaši jāatzīmē, ka tik labs koeficients sasniegts, spēlējot komandā, kura netika izslēgšanas spēlēsi. Tas pierāda, ka mūsu 34 gadus vecajam „dzelzs vīram” NHL karjera vēl turpināsies.

Raitis Ivanāns (Losandželosas Kings)

Arī mūsu kreisās malas uzbrucējs ir aizvadījis savu labāko sezonu, šoreiz gan ne rezultativitātes, bet netiešo pienākumu – kaušanās – ziņā. Salaspilī dzimušajam „policistam” šosezon bijis tikai viens zaudējums. Raitis pirmo reizi tika izvirzīts nominācijā par līgas labāko kausli — Džona Fergusona balvai. Šoreiz gan tā aizgāja secen, bet progress ir acīmredzams. Šosezon R. Ivanāns iekrājis divus rezultativitātes punktus (2 + 0), viņa lietderības koeficients - 8. Tas ir labākais karjerā, ja ņem vērā sezonas, kurās viņš aizvadījis vairāk nekā četras spēles. Arī šie rādītāji ļauj cerēt, ka Ivanāna uzvārds arī turpmāk būs lasāms NHL spēlētāju sarakstos.

Mārtiņš Karsums (Tampabejas Lightning, Bostonas Bruins, Providensas Bruins

Ilgstošā cīņa par nostiprināšanos NHL, šķiet, beidzot ir vainagojusies panākumiem. Mārtiņam tik veiksmīgais darījums notika 4. martā, kad viņam izdevās tikt prom no stabilās un „neuzlaužamās” Bostonas sistēmas. NHL labās malas uzbrucējs aizvadījis 24 spēles, guvis 6 punktus (1 + 5). Ņemot vārā Mārtiņa rezultativitāti sezonas beigās, ir pamats cerēt, ka Karsums nostiprināsies NHL, jo šķiet, ka AHL līmeni viņš ir pāraudzis. Šīs līgas 43 spēlēs gūts 41 punkts (17 + 24).

Jānis Sprukts (Floridas Panthers, Ročesteras Americans)

Mūsu centra uzbrucējiem NHL diemžēl neizdevās pat kārtīgi apostīt gaisu – viņš aizvadīja tikai vienu spēli. Ar 59 spēlēs gūtiem 47 punktiem (16 + 31), J. Sprukts bija viens no Ročesteras komandas līderiem, bet iespēja izmēģināt spēkus augstākā līmenī viņam tā arī netiek dota. Vai Jānis 27 gadu vecumā ar ļoti teorētiskām izredzēm tikt augstāk AHL paliks vēl vienu gadu? Acīmredzot nē. Jāni savā īpašumā vēlētos redzēt Rīgas „Dinamo”.

Artūrs Kulda (Čikāgas Wolves)

Daudzi Artūru salīdzina ar Kārli Skrastiņu. Šķiet, salīdzināmas ir arī viņu sezonas. Artūrs ir kļuvis rezultatīvāks, bet nav atstājis novārtā arī savu tiešo pienākumu izpildi. A. Kulda 57 spēlēs iekrājis 15 punktus (1 + 14), lietderības koeficients +7. Artūra Čikāgas Wolves tāpat kā Kārļa Floridas Panthers neiekļuva izslēgšanas spēlēs. Pagaidām mūsu jaunajam aizsargam iespējas spēlēt NHL vēl netiek dotas, bet Atlantas Trashers jauno talantu sarakstā Artūra vārds ir galvgalī. Viņam vēl ir tikai 20 gadu! Gan jau laiks pienāks...

Oskars Bārtulis (Filadelfijas Phantoms)

Ja Artūru Kuldu salīdzina ar Kārli Skrastiņu, tad Oskaru Bārtuli mēdza salīdzināt ar Sandi Ozoliņu. Diemžēl šogad Oskaram nedaudz zuda ierastā rezultativitāte. 80 spēlēs viņš guva 13 punktus (2 + 11), lietderības koeficients – 4. Te gan jāatzīmē, ka Oskars nospēlēja visas sezonas spēles un viņa komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs. Oskars vairāk ir koncentrējies uz savu vārtu drošību. O. Bārtuļa vārds ir minēts starp Filadelfijas Flayers nākotnes talantiem, diemžēl ne saraksta augšgalā. Oskaram būtu jāatgūst pārliecība par savu spēku uzbrukumā, jo 53 raidījumi pa vārtiem sezonā spēlētājam ar ļoti spēcīgu metienu ir par maz.

Kaspars Daugaviņš (Binghemptonas Senators, Missiaugas St.MichaelsMayor)

Pārējiem AHL spēlējušajiem mūsu hokejistiem vismaz izdevās nostiprināties šajā līgā, taču kreisās malas uzbrucējam K. Daugaviņam tik labi neveicās. 23 spēlēs viņš guva tikai divus vārtus un izdarīja vienu piespēli. Turpinājums likumsakarīgs – ceļš uz Ontario hokeja līgu (OHL). Arī tur Kasparam sākumā pārāk labi neveicās. Taču vēlāk viņš kļuva par vienu no komandas līderiem – 30 spēlēs viņš sakrāja 28 punktus (11 + 17). Cerams, nākotne būs ne mazāk veiksmīga. Lai tiktu līdz NHL, Kasparam ir jāsper vēl milzīgs solis, pārvarot AHL.

Andris Džeriņš (Kingstonas Frontenacs)

Andris ir viens no komandas līderiem, klubā viņš spēlē gan centra, gan kreisā uzbrucēja pozīcijā. 65 spēlēs Andra kontā 21 vārtu guvums un 27 piespēles. A. Džeriņš ir vienīgais mūsu aizokeāna hokejists, kurš nav draftēts, tāpēc viņa nokļūšana NHL ir sarežģītāka un nākotne neskaidrāka. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu Andris ir krietni uzlabojis savu lietderības koeficientu — no –23 līdz +3, kas savukārt liecina par pieredzi un gatavību augstākam līmenim.

Kristaps Saulītis / Foto: AFP - LETA, "Rīgas Viļņi" arhīvs