Latvijas čempioni – 94. labākais klubs Eiropā
Basketbols
2009. gada 20. aprīlis, 17:08

Latvijas čempioni – 94. labākais klubs Eiropā

Jauns.lv

Pamazām noslēgumam tuvojas basketbola sezona, tāpēc būtu vērts apskatīt mūsu klubu vietu Eiropas basketbolā. Kuri klubi patlaban ir stabilākie un spēcīgākie klubi Vecajā kontinentā? Vērā ņemti tiek gan reģionālie čempionāti, gan starptautiskie turnīri, gan valsts kopējie panākumi Eiropas basketbolā

Vīriešu basketbols

Pirmās trīs vietas Eiropā ir diezgan stabili atrāvušās no pārējiem un arī savā starpā diezgan “izretinātas”. Kā jau gaidīts, pirmie ir Maskavas CSKA, otrie – grieķu grands Pireju Olympiacos, trešie – Sjēnas Montepaschi, vēl piecniekā ir Belgradas Partizan un Vitorijas Tau Ceramica.

Šaubu nav, ka šiem grandiem tuvoties mēs nespējam un tuvākajā laikā arī nevarēsim, bet labākais Latvijas klubs – BK Ventspils ir nieka 68. vietā, Rīgas “grandi” ASK – 92. vietā, Latvijas čempioni Barons – 94. vietā. Rīgas klubiem blakus atrodas pat  Anglijas čempionāta līderi Ņūkāslas Eagles (96.vieta) . Mēs varētu teikt, ka šī sistēma ir subjektīva un Baltijas reģionā koeficients uzvaru vērtēšanai ir pārāk zems, ja Kauņas Zalgiris nebūtu 8. vietā, Viļņas Lietuvos Rytas – 15., Tartu Rock – 52., BK Siaulai – 54., Kedaiņu Nevezis – 65. vietā, Tallinas Kalev/Cramo – 87. vietā. Varam atkal teikt, ka Lietuvā dod pārāk daudz punktu par uzvaru, bet arī Igaunijas čempioni ir krietni augstāk par mūsu basketbola vadošo trio. Ik pa laikam dzird runas, ka vajadzētu Latvijai dot teorētisku iespēju tikt uz Eirolīgu, piemēram, uzvarot Baltijas līgā. Bet, ja parēķinām mūsu vietu – 24 komandas Eirolīgā, 32 komandas Eirokausā, 32 komandas FIBA kausā – 88 komandas spēlē Eiropas kausos –, Ventspilij būtu vieta FIBA kausā, bet Rīgas klubi paliek aiz “borta”. Mums atliek priecāties, ka diviem klubiem bija iespēja spēlēt Eirokausā, bet par Eirolīgu labāk nesapņot...

Sieviešu basketbols

Sieviešu basketbolā ir divi izteikti favorīti – Valensijas Ros Casares un Bourges klubs no Francijas, kuriem seko divi krievu grandi – Jekaterinburgas UGMK un Maskavas apgabala Spartak un vēl viens franču klubs Tarbes.

Latvijas klubu vietas atkal nav iepriecinošas – TTT Rīga ir 31. vietā, bet jaunās čempiones BK Cēsis – tikai 56. vietā. Iespējams, šīs vietas ir objektīvas, jo Anetes Jēkabsones-Žogotas pārstāvētais Maskavas Dynamo ir tikai 35. vietā. Lietuva arī šeit mums ir milzu soli priekšā, jo Viļņas Teo ir sestais labākais klubs Eiropā. Marijampoles Arvi ir 29. vietā, Klaipēdas Lemminkainen – 74., Kauņas Laisve – 91. vietā. Igauņu klubu labāko simtniekā nav. Atkal sāpīga statistika, ja vēlamies sevi dēvēt par sieviešu basketbola lielvalsti.

Izmantotie resursi: Eurobasket.com