Aleksandra Ņiživija "hat-trick" somiem neatstāj nekādu cerību
Hokejs
2009. gada 27. augusts, 22:29

Aleksandra Ņiživija "hat-trick" somiem neatstāj nekādu cerību

Jauns.lv

Rīgas ''Dinamo'', gatavojoties Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunajai sezonai, "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņas turnīra spēlē ar 3:1 uzvarēja Somijas augstākās divīzijas klubu Tamperes ''Ilves''. Visus trīs vārtus "Dinamo" labā guva Aleksandrs Ņiživijs.

Tā bija Rīgas „Dinamo” 2009./2010. gada modeļa pirmā spēle „Arēnā Rīga”. Gandrīz visu pirmo trešdaļu somi neļāva mūsējiem ieskrieties un spēlēt ātru hokeju. Meklējot „Ilves” organizētajai taktikai pretindi, brīžam mūsējo saspēle bija haotiska.

Tomēr jau pirmajā skaitliskajā vairākumā rīdziniekiem pietika ar 15 sekundēm, lai gūtu vārtus.  To pēc Mārtiņa Cipuļa un Kristapa Sotnieka piespēlēm izdarīja Aleksandrs Ņiživijs.

12. minūtē Saša savā zonā kļūdījās un zaudēja ripu. Pasi Salonens tika pie brīva metiena, izlīdzinot rezulātu. Jāteic, ka šo savu kļūdu Ņiživijs vēlāk kompensēja ar uzviju.

Otrajā trešdaļā sāka izpausties rīdzinieku pārsvars. Kādā no epizodēm, saņēmis piespēli no Cipuļa, komandas kapteinis Sandis Ozoliņš nodemonstrēja to, ka ļoti labi pārredz laukumu. Sagatavojies metienam un nomānījis „Ilves” aizsargus, Sandis piespēlēja Ņiživijam, kuram vien atlika ripu raidīt tukšos vārtos.

Lai gan somi vēl centās aktīvi uzbrukt, bija skaidrs, ka „Dinamo” spēles pavedienu tur savās rokās. Trešajā trešdaļā divu vārtu guvējs Saša Ņiživijs pietuvojās pretinieka aizsardzības zonai un, konstatējis, ka partneru tuvumā nav, šķēla pa vārtiem – ripa garām pārsteigtajam somu vārtsargam ielidoja devītniekā. Šajā vārtu guvumā rezultativitātes punktus par piespēlēm saņēma arī Ozoliņš un Sotnieks.

Lai gan gandrīz trīs minūtes pirms spēles beigām „Ilves” noņēma vārtsargu, spēles rezultāts vairs nemainījās. Ne tāpēc, ka mūsējiem nebija izdevību. Vismaz divās epizodēs „Dinamo” spēlētāji, atguvuši ripu, vienkārši nemeta pa tukšiem vārtiem, bet centās to skaisti izspēlēt.

Par labāko spēlētāju ''Dinamo'' komandā atzina visu triju vārtu autoru. 

Kas šajā spēlē pārsteidza?

Tā ir „Dinamo” ceturtā maiņa: Gints Meija – Andris Džeriņš – Ronalds Cinks. Jaunie vairākkārt somu zonā radīja bīstamus momentus un presingoja, liekot pretiniekam kļūdīties, bet trešajā trešdaļā Meija, Džeriņš un Cinks kādu minūti „Ilves” piecnieku iespieda viņu zonā. Šī „Dinamo” maiņa ir apliecinājums tam, ka ir reāls pamats komandas galvenā trenera Jūliusa Šuplera vēl pirms spēles teiktajiem vārdiem, ka jauno spēlētāju darbībā vērojams liels progress.  

Ļoti lietderīgs pārī ar Oļegu Sorokinu izskatījās uz pārbaudes laiku „Dinamo” sastāvā esošais Oskars Cibuļskis, kurš vairākās epizodēs prasmīgi apturēja somu uzbrucēju centienus ne tik vien aizsardzības zonā, bet arī laukuma vidū.

Savas tehniķa un laba slidotāja dotības apliecināja „Dinamo” kanādiešu aizsargs Lī Svets. Starp citu, viņš novērtēja Rīgas skatītāju atbalstu. Pēc spēles, atvadoties no publikas, Lī viņiem applaudēja.

Centīgs, tomēr mazliet neveikls ar Armandam Bērziņam raksturīgām kustībām brīžiem bija uzbrucējs Maiks Iguldens. Ticēsim galvenā trenera vārdiem, ka kanādietis vēl īsti nav gatavs sezonai, taču noteikti spēlēs labāk. Savukārt Marselam Hosam daudz kas nepadevās, toties viņš laukumā bija ļoti pamanāms. 

Pie nepatīkamiem pārsteigumiem var pieskaitīt to, ka Rīgas "Dinamo" savā pirmajā sezonas spēlē "Arēnā Rīga" laukumā izslidoja ar baltajām izbraukuma formām, tātad - ar uzvārdiem uz mugurām krievu valodā.

Otrkārt, "Dinamo" talismans pirms spēles laukumā izslidoja pie iedegtām gaismām. Uguns šautrām, kas šāvās no tā slidām, vairs nebija tā efekta, kas pagājušajā sezonā, kad talismans uz ledus devās tumsā.

*** 

Turnīra pirmajā spēlē ceturtdien KHL pagājušās sezonas finālisti Jaroslavļas ''Lokomotiv'' arī ar 3:1 uzvarēja Mitišču ''Atlant''.

Piektdien turnīra otrajā dienā ''Dinamo'' plkst. 20 spēlēs pret ''Atlant'', bet ''Ilves'' plkst. 16 tiksies ar ''Lokomotiv''.

Latvijas Dzelzceļa kausa izcīņa:

* Rīgas ''Dinamo'' - Tamperes ''Ilves'' 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Kasjauns.lv / Foto: LETA