Krievijā smejas par Rīgas “Dinamo” un viņu hokeja izlasi
2010. gada 11. marts, 15:22

Krievijā smejas par Rīgas “Dinamo” un viņu hokeja izlasi

Jauns.lv

Kādi jokdari vienā no populārākajām Krievijas interneta lapām wikipedia.ru bija nolēmuši nedaudz paņirgāties par savas hokeja izlases neveiksmi olimpiskajās spēlēs, norādot, ka viņi ne par mata tiesu nav labāki par Rīgas “Dinamo” rezervistiem.

Pasaules globālā tīmekļa Vikipēdija lapas bieži tiek izmantotas kā informācijas iegūšanas veids, bet, ieejot vikipedia.ru un apskatot informāciju par Rīgas “Dinamo”, jaunākais papildinājums ir diezgan šokējošs: “2010. gada sākumā klubs ir veicis sensacionālu apmaiņas darījumu, kurā savas komandas mainīja Armands Bērziņš un Tailers Arnasons, par kuriem “Dinamo” pretī ieguva Iļju Kovaļčuku no Ņūdžersijas “Devils” un Pāvelu Datcjuku no Detroitas “Red Wings”. Tāpat plānota bija Ervīna Muštukova maiņa pret Sanhosē “Sharks” vārtsargu Jevgeņiju Nabokovu, bet pēc Nabokova ne pārāk iespaidīgā snieguma olimpiskajās spēlēs Latvijas kluba vadība nolēma paturēt jauno un perspektīvo Ervīnu Muštukovu.”

Šādi “jociņi” pierāda, ka Vikipēdijas informācija ir jāpārbauda un tai akli ticēt nav ieteicams. Varbūt mēs vienkārši palaidām garām šādu darījumu, taču – nē. Par Wiki problēmām jau 2007. gada 8. februārī žurnālā “Nedēļa” tika publicēts rakts: “Viens no galvenajiem argumentiem pret Vikipēdijas projektiem skan, ka ikviens var bez piepūles sabojāt labu un pareizu informāciju. (Šāda rīcība tiek dēvēta par vandalismu.) Tas gan iespējams tikai uz īsu brīdi, jo Vikipēdiju uzrauga tūkstošiem brīvprātīgo administratoru, kurus programma informē par visām sadaļām, kurās veiktas izmaiņas, un, ja tās ir nevēlamas, tiek atjaunota iepriekšējā informācija.

Vikipēdijas programma tāpat fiksē visus to datoru IP adreses, no kuriem izdarīti labojumi, un, ja “labotāji” kļūst īpaši nekaunīgi, tos viegli iespējams nobloķēt. Tā pirms četriem gadiem Vikipēdijas administratori bija spiesti vispirms bloķēt, bet pēc tam arī atbloķēt ASV Senāta un Kongresa datoru IP adreses, jo atklājās, ka daudzi šo iestāžu darbinieki, ieskaitot senatorus, centīgi spodrinājuši savas biogrāfijas Vikipēdijā.

Vairākumam akadēmisko aprindu pārstāvju arī ir iebildumi pret to, ka Vikipēdijā ievietotie materiāli bieži neatbilst akadēmiskajiem standartiem un netiek akadēmiski pārbaudīti. Šā paša iemesla dēļ daļa zinātnieku iebilst pret Vikipēdijas anarhistisko būtību – ka rakstus enciklopēdijā var publicēt ikviens interesents. Enciklopēdijas aizstāvji savukārt uzsver, ka materiālu nodošana speciālistu pārbaudei nav iespējama gan Vikipēdijas būtības dēļ, gan tāpēc, ka tas daudzkārt palēninātu tās straujo attīstību.”

kasjauns.lv/Foto: LETA