Futbols
2010. gada 9. aprīlis, 13:46

Latvijas futbola virslīgā pieteikts pat 45 gadus vecs ziemeļkorejietis

Jauns.lv

Jaunatnes futbola attīstībai būs iekasēti 18 000 latu pēc tam, kad klubi Latvijas Futbola federācijai (LFF) būs veikuši reglamentā paredzēto samaksu par ārvalstu spēlētāju pieteikšanu. Jaunais virslīgas čempionāts startē sestdien.

Desmit komandu sastāvos pieteikti 45 dažāda līmeņa spēlētāji no citām valstīm. Nauda, kas iekasēta par viņu pieteikšanu, tiek novirzīta pašmāju jaunatnes futbola attīstībai. Ja komandā ir ne vairāk kā pieci ārzemnieki, tad par katra pieteikšanu jāmaksā 300 latu, par sesto - 500, par septīto - 800, bet par katru nākamo - 1000.

Pagājušās sezonas abu labāko komandu ārvalstu spēlētāji - ''Liepājas Metalurga'' pussargs lietuvietis Tomass Tamošausks un FK ''Ventspils'' pussargs krievs Grigorijs Čirkins - ir savu komandu kapteiņi. Iespējams, ka Liepājas komandā arī būs kvalitatīvākais papildinājums no ārzemēm ar brazīliešu aizsargu Velingtonu, kurš pagājušajā sezonā pārstāvēja Portugāles klubu ''Nacional'' Eiropas līgā, un Melnkalnes U-21 izlases uzbrucēju Iliju Spasojeviču.

FK ''Ventspils'' pastiprinājusies ar vairākiem Krievijas zemāku līgu spēlētājiem. ''Skonto'' ārzemnieku skaits pat samazinājies un nav pieņemts neviens jauns. Nevar nepamanīt arī atsevišķas ārzemnieku diasporas. ''Olimps/RFS'' jaunais direktors, ilggadējais virslīgas spēlētājs Aleksandrs Rehviašvili atvedis trīs savus tautiešus - gruzīnus. Virslīgas debitantes ''Jaunības'' sarakstā rodami uzreiz četri Igaunijas, gan ne pamatnācijas, spēlētāji.

Ziemeļkoreja Eiropas futbolā nav plaši pārstāvēta. Pagājušajā sezonā Daugavpils ''Dinaburg'' spēlējošajam pussargam Honam Kumam Songam šogad Daugavpils ''Daugavā'' spēlētāja statusā pievienojies Gvangs Ho Soks, kuram ceturtdien apritēja 45 gadi. Tiesa, klubi pārstāvji apgalvo, ka viņš mačos nepiedalīsies un uz komandu ir uzaicināts, lai palīdzētu Latvijā iedzīvoties savam tautietim.

Latvijas virslīgā pārstāvēti gandrīz visi kontinenti, izņemot Okeāniju. Lielākā daļa ārzemnieku - 34 - pārstāv bijušās PSRS sastāvdaļas. No tām visvairāk - 11 - ir Krievijas futbolistu, pa pieciem spēlētājiem ir no Baltkrievijas un Gruzijas. Pirmo reizi Latvijas futbolā būs pārstāvēta arī ASV un Kolumbija.

Ārzemju spēlētāji 2010. gada Latvijas virslīgas futbola čempionātā:

FK ''Ventspils'' - 8

Grigorijs Čirkins, Ivans Špakovs, Jevgeņijs Postņikovs, Sergejs Šumiļins, Vladislavs Krjučkovs (visi Krievija), Aleksandrs Dedovs (Moldova), Maikls Tukura (Nigērija), Aleksejs Kučuks (Baltkrievija)

Daugavpils 'Daugava'' - 8

Jurijs Šelenkovs, Murads Ramazanovs (abi Krievija), Igors Dudniks, Andrijs Porošins (abi Ukraina), Hons Kums Songs, Gvangs Ho Soks (abi Ziemeļkoreja), Džemals Džaliašvili, Giorgijs Čikradze (abi Gruzija)

''Tranzit'' - 8

Pāvels Česnovskis (Baltkrievija), Arbi Mežijevs (Krievija), Seržs Tatjefaņs (Kamerūna), Imrans Čamhanovs, Žiljens Ruljērs (abi Francija), Džozefs Ogunnupe (Nigērija), Ivans Stains (Krievija), Rohers Kanjass (Kolumbija)

''Jūrmala-VV'' - 5

Konstantins Macions, Volodimirs Melņiks (abi Ukraina), Pāvels Golanovs, Romans Nagumanovs (abi Krievija), Malvids Mackevičs (Lietuva)

''Liepājas Metalurgs'' - 4

Tomass Tamošausks, Vitālijs Kavaļausks (abi Lietuva), Velingtons (Brazīlija), Ilija Spasojevičs (Melnkalne)

''Jaunība'' - 4

Dmitrijs Kuļikovs, Oļegs Maksimovs, Redžals Alijevs, Alens Stepanjans (visi Igaunija)

''Skonto'' - 3

Ruslans Mingazovs (Turkmenistāna), Aleksandrs Perepečka (Baltkrievija), Natans Žuniors (Brazīlija)

''Olimps/RFS'' - 3

Laša Gongadze, Konstantins Zarnadze, Dāvids Džanelidze (visi Gruzija)

''Blāzma'' - 2

Pāvels Riževskis, Artjoms Vasjkovs (abi Baltkrievija)

FK ''Jelgava'' - 1

Neits Veiss (ASV)

BNS