„VEF Rīga” uzvar pirmajā LBL finālsērijas mačā
Tadža Makaloga sekmīgais sniegums otrajā puslaikā ļāva „vefiņam” izcīnīt uzvaru pirmajā LBL finālspēlē.
Basketbols
2010. gada 7. maijs, 21:47

„VEF Rīga” uzvar pirmajā LBL finālsērijas mačā

Jauns.lv

Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas pirmajā spēlē Daugavas Sporta namā (DSN) piektdien "VEF Rīga" komanda ar rezultātu 90:82 pieveica regulārā čempionāta spēcīgāko vienību "Barons".

"VEF Rīga" labā 23 punktus guva Gatis Jahovičs, bet Tadžs Makalogs guva 21 punktu, savukārt zaudētājiem rezultatīvākais spēlētājs bija jamaikiešu leģionārs Oricevejinmi Efedžuku, kurš guva 28 punktus.

 

Mača sākumā ritēja līdzīga cīņa, tomēr nelielā vadībā turējās "VEF Rīga" komanda, kas pirmās ceturtdaļas otrajā pusē veica nelielu izrāvienu un ieguva 11 punktu pārsvaru. Līdz ceturtdaļas izskaņai "Baronam" izdevās to samazināt, taču pēc pirmajām desmit spēles minūtēm "VEF Rīga" joprojām atradās vadībā ar 24:20. Mača sākumā deviņus punktus pēc kārtas "VEF Rīga" labā guva Jahovičs. Otrajā ceturtdaļā "Barons" veica izrāvienu 11:4 un ieguva vadību ar 31:28, tomēr vēl lielāku pārsvaru šī mača laukuma saimniekiem neizdevās iegūt, bet nepilnas divas minūtes pirms puslaika beigām "VEF Rīga" izlīdzināja rezultātu 34:34. Turpinājumā "VEF Rīga" pārņēma vadību ar diviem punktiem, tomēr puslaika pēdējā sekundē Mārtiņš Skirmants pielaboja Agņa Čavara metienu un izlīdzināja rezultātu 36:36. Trešās trešdaļas sākumā turpinājās līdzīga cīņa un nelielā vadībā atradās "Barons", tomēr turpinājumā "VEF Rīga" spēja atspēlēties un pārņēma vadību, ko nosargāja arī līdz trešās trešdaļas izskaņai - 63:61. Mača pēdējās ceturtdaļas pirmajās minūtēs vēl bija līdzīga spēkošanās, tomēr tad "VEF Rīga" komanda veica izrāvienu 10:1, kas tai divas minūtes pirms spēles pamatlaika beigām ļāva iegūt jau desmit punktu pārsvaru - 82:72. Spēles galotnē mača scenārijs būtiski nemainījās un abas komandas demonstrēja ātru un rezultatīvu basketbolu, kas "VEF Rīga" ļāva nosargāt uzvaru.

Sērija ritēs līdz vienas komandas četrām uzvarām. Divas Rīgas komandas finālsērijā iepriekšējo reizi spēlēja 2008.gadā, kad "Barons" pārspēja "ASK Rīga" vienību. Tieši 2008.gadā "Barons" pirmo un līdz šim vienīgo reizi ieguva LBL zelta godalgas, bet atjaunotā "VEF Rīga" komanda iepriekš labāko trijniekā nebija tikusi. Pagājušajā sezonā LBL turnīrā astoto reizi komandas vēsturē triumfēja "Ventspils" vienība, kas dramatiskā sērijā pārspēja "Barons" komandu ar rezultātu 4-3. Šogad ventspilnieki nespēja pārvarēt pusfinālu, kurā ar 2-3 piekāpās "VEF Rīga" komandai. Šajā sērijā pēdējā cīņa tika aizvadīta vēl tikai otrdien. Savukārt otrajā pusfinālā "Barons" ar 3-0 pārliecinoši pieveica "Valmiera" vienību.

 

Finālsērijas otrā cīņa notiks 11.maijā "Arēnā Rīga", bet pēc tam spēles tiks aizvadītas 15.maijā un 18.maijā, bet nepieciešamības gadījumā arī 21.maijā, 24.maijā un 28.maijā.

 

"Barons" un "VEF Rīga" šosezon ieņēma pirmās divas vietas LBL regulārajā čempionātā. Abos mačos toreiz uzvarēja "Barons" vienība, kas sākotnēji bija pārāka ar 86:82, bet regulārās sezonas pēdējā mačā sagrāva pretiniekus ar 90:72.

 

Ceturtdien sākās sērija par trešo vietu un tās pirmajā spēlē "Ventspils" basketbolisti izbraukumā izcīnīja uzvaru pār "Valmiera" vienību ar 114:73 (31:25, 34:23, 27:17, 22:8). Šī sērija ritēs līdz vienas komandas trijiem panākumiem.

 

LETA/Foto: LETA