NBA noticis iespaidīgs maiņas darījums
Basketbols
2010. gada 19. decembris, 17:05

NBA noticis iespaidīgs maiņas darījums

Jauns.lv

NBA klubs Orlando "Magic" sestdien vērienīga spēlētāju apmaiņas darījuma ietvaros nodrošināja četru jaunu basketbolistu pakalpojumus, komandas sastāvam piepulcinot tādus spēlētājus kā Gilbertu Arenasu, Hidajetu Turkoglu un Džeisonu Ričardsonu.

Darījumā, kurā bija iesaistītas trīs NBA komandas, uz Orlando no Fīniksas "Suns" vienības devās Turcijas izlases uzbrucējs Turkoglu, saspēles vadītājs Ričardsons, kā arī Ērls Klārks, kurš NBA aizvada savu otro sezonu, kamēr "Suns" vienība ieguva veterānu Vinsu Kārteru, Francijas izlases spēlētāju Mišelu Petrusu, poļu centra spēlētāju Marčinu Gortatu, kā arī pirmās kārtas izvēles tiesības 2011.gada jauno spēlētāju draftā.

Tāpat "Suns" darījuma ietvaros saņēma papildus trīs miljonus ASV dolāru (1,6 miljoni latu).

Tikmēr no Vašingtonas "Wizards" uz "Magic" vienību pārgāja pazīstamais ārējās līnijas spēlētājs Arenass, savukārt uz Vašingtonas vienību devās Rašārds Lūiss.

"Mūsu komandai bija nepieciešams parūpēties par lielāku "triecienspēku"," pēc darījuma īstenošanas atklāja "Magic" vienības prezidents Otiss Smits. "Visi spēlētāji, kuri pievienojušies mūsu komandai, prot likt bumbai pārvietoties. Pēc 25 spēļu aizvadīšanas kļuva acīmredzams, ka mums kaut kā pietrūkst. Uzskatu, ka šādas izmaiņas bija nepieciešamas".

Visplašākās diskusijas izraisījusi Arenasa pievienošanās komandai, kurš NBA pavadīto sezonu laikā izpelnījies sliktu slavu, bieži iesaistoties dažāda rakstura konfliktos.

Kā zināms, pagājušajā sezonā Arenasam 50 spēles bija liegts iziet laukumā, jo viņš komandas ģērbtuvēs ienesa šaujamieročus un simulēja savainojumu, lai izbēgtu no piedalīšanās pirmssezonas pārbaudes spēlē. "Šajā valstī mēs mīlam nepiedot cilvēkiem. It īpaši pret sporta dzīves pārstāvjiem izceļamies ar izteiktu ļaunatminību," izvēli par labu Arensam attaisnot centās Smits.

Pēdējo sezonu laikā Arenass ir mocījies ar ceļgala savainojuma sekām, kā rezultātā trīs sezonu laikā viņš piedalījies tikai 47 savas komandas spēlēs. Šosezon basketbolists vidēji spēlē iekrājis 17,3 punktus un 5,6 rezultatīvas piespēles. Savukārt Turkoglu desmit NBA pavadīto sezonu laikā vidēji spēlē guvis 12,1 punktu, izcīnījis 4,2 atlēkušās bumbas un veicis 2,9 rezultatīvas piespēles.

Interesanti, ka Turkoglu pavisam nesen jau spēlēja "Magic" komandā, palīdzot tai 2009.gadā iekļūt NBA finālā, taču vēlāk turku spēlētājs tika aizmainīts uz Toronto "Raptors" komandu, no kuras 2010.gadā pārcēlās uz "Suns". "Nedomāju, ka ar Turkoglu atgriešanos mēs atzīstam kļūdu viņa aizmainīšanā 2009.gadā. Tobrīd tas bija pareizākais solis," izteicās Smits.

Tāpat plašas diskusijas izraisīja fakts, ka ar Gortata pārcelšanos uz "Suns" komandas rindās vairs nav palicis vērā ņemams palīgs vienības centra spēlētājam Dvaitam Hovardam, taču komandas galvenais treneris Stens van Gandijs uzskata, ka tā nav liela problēma. "Uzskatu, ka šāds solis ir riska vērts," lakonisks savos izteikumos bija prezidents.

Savukārt Ričardsons deviņu NBA pavadīto gadu laikā klubu nomaina trešo reizi. Interesanti, ka līdz 2007.gadam viņš bija Latvijas izlases centra spēlētāja Andra Biedriņa komandas biedrs Goldensteitas "Warriors" rindās. Šosezon "Suns" rindās Ričardsons vidēji spēlē tika pie 19,3 punktiem un 1,4 rezultatīvām piespēlēm.

Tiesa, sestdienas NBA regulārā čempionāta spēlē pret Filadelfijas "76ers", kurā "Magic" savā laukumā zaudēja ar rezultātu 89:97 (21:20, 18:20, 25:31, 25:26), neviens no komandas jaunpienācējiem laukumā vēl nedevās, kā rezultātā laukuma saimnieki spēlei varēja pieteikt tikai astoņus spēlētājus. Līdera nastu šajā spēlē "Magic" komandas rindās uzņēmās Hovards, kurš guva 26 punktus un izcīnīja 20 atlēkušās bumbas, kamēr "76ers" komandas rezultatīvākais spēlētājs bija Džeisons Viljamss, kurš guva 24 punktus.

Tādējādi "Magic" komanda piedzīvoja savu sesto zaudējumu pēdējās septiņās spēlēs, kas Austrumu konferencē ar 16 uzvarām 26 spēlēs to ierindo ceturtajā vietā, taču līdz ar minēto spēlētāju pakalpojumu nodrošināšanu, domājams, "Magic" kļūs par līgas vienu no vadošajiem spēkiem.

Zīmīgi, ka Austrumu konferencē spēlē vēl divi līgas superklubi Maiami "Heat" un Bostonas "Celtics", bet NBA finālā varēs iekļūt tikai viena no šīm vienībām.

AP sižets par notikušo darījumu - video:

LETA/Foto: AFP