Futbols
2011. gada 10. jūnijs, 23:37

Anglijas futbola premjerlīgas komandas nopelnījušas divus miljardus mārciņu

Jauns.lv

Anglijas premjerlīgas futbola čempionāta komandas aizvadītajā sezonā kopā guvušas divus miljardus mārciņu (1,57 miljardus latu) lielus ienākumus, vēsta starptautiskā grāmatvedības uzņēmuma "Deloitte" veiktais pētījums.

20. ikgadējā futbola finanšu pētījumā tiek ziņots, ka premjerlīgas komandu ienākumi 2009./2010. gada sezonā bijuši 2,03 miljardi mārciņu (1,58 miljardi latu), taču aizvadītajā sezonā tie ir auguši līdz 2,2 miljardiem mārciņu (1,73 miljardiem latu).

Ar ienākumu pieaugumu paaugstinājušies arī klubu tēriņi algās, kas bijuši 1,4 miljardi mārciņu (1,1 miljards latu) jeb 68 procenti no ienākumiem.

Vislielākie tēriņi algās bijuši Londonas "Chelsea" komandai, kura saviem darbiniekiem un futbolistiem kopā samaksājusi 174 miljonus mārciņu (137 miljonus latu), savukārt 133 miljonus mārciņu (104,7 miljonus latu) algās iztērējusi Mančestras "City". Vēl par miljonu mazāk saviem darbiniekiem maksājuši čempioni Mančestras "United".

Tikmēr "City" komandas algas bijušas lielākas par tās ienākumiem, kas pēc UEFA finanšu godīgas spēles noteikumiem varētu neļaut tai piedalīties nākamās sezonas Eiropas klubu turnīros.

Tikmēr Mančestras "United" komandai 46 procenti no ienākumiem bija jāiztērē algās.

"Centieni kontrolēt lielo klubu tēriņus joprojām ir liels izaicinājums visos profesionāla futbola piramīdas līmeņos," teica "Deloitte" direktors Pols Ronslijs.

Kaut arī Anglijas klubu tēriņi ir milzīgi, Ronslijs tic, ka tie spēs pielāgoties UEFA finanšu noteikumiem, kas premjerlīgu padarītu par visienesīgāko līgu pasaules futbolā. "Premjerlīgas klubiem vajadzētu pakļauties UEFA finanšu noteikumiem, un, ja to ienākumi nemainīsies, premjerlīga būs bagātākais čempionāts Eiropā," viņš skaidroja. "Komandām jāveic izmaiņas savos biznesa plānos pirms jaunajiem noteikumiem."

UEFA finanšu godīgas spēles noteikumi paredz, ka klubu tēriņi nedrīkst pārsniegt to ienākumus.

Premjerlīgas komandu kopējie finansiālie zaudējumi bijuši 445 miljoni mārciņu (351 miljons latu), no kuriem 20 procentus veido jaunu spēlētāju iegāde.

Vēl liela nelīdzsvarotība starp algām un ienākumiem bija Anglijas otrajā spēcīgākajā līgā - "Championship" -, kur to koeficents bija 88 procenti.

Tikmēr Vācijas bundeslīgas čempionāta ienākumi bijuši 1,4 miljardi mārciņu (1,1 miljards latu), Spānijas un Itālijas čempionātiem tie bija 1,3 miljardi mārciņu (1,02 miljardi latu), bet Francijas līgai - 900 miljoni mārciņu (708,9 miljoni latu).

LETA