Citi sporta veidi
2011. gada 29. oktobris, 00:25

Bijušajai riteņbraukšanas zvaigznei par interneta pirātismu piespriež 18 mēnešu nosacītu sodu

Jauns.lv

Bijušajai ASV riteņbraukšanas zvaigznei, 2006. gada prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" uzvarētājam Floidam Lendisam šonedēļ piespriests 18 mēnešu nosacīts cietumsods par interneta pirātismu.

Šāds pats sods piespriests arī Lendisa trenerim Ārnijam Bekeram.

Kā ziņots, pagājušajā gadā uz Lendisa un Bekera vārda izdoti starptautiskie aresta ordeņi, jo viņi ir apsūdzēti par "ļaunprātīgu ielaušanos datorsistēmā".

2006. gada Francijas Nacionālās antidopinga aģentūras (AFLD) datorsistēmā tika veikta ielaušanās un izdzēsta daļa no Lendisa faila. Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka uzbrukums izdarīts no Bekera datora.

2009. gada izskaņā abi apsūdzētie bija uzaicināti uz Franciju sniegt paskaidrojumus tiesai, bet neviens no viņiem neieradās, kas lika izdot starptautisko aresta ordeni.

Kā ziņots, pēc 2006. gada "Tour de France" 17.posma ņemtajās amerikāņa analīzēs tika konstatēts aizliegtais preparāts testosterons. Šajā lietā Lendiss vainoja Francijas laboratoriju, kurā esot pieļauti būtiski procedūras pārkāpumi analīžu ņemšanā.

Vairāk nekā gadu pēc sacensību noslēguma - 2007. gada septembrī - viņam tika atņemts "Tour de France" uzvarētāja tituls.

Tūres 100 gadu ilgajā vēsturē Lendiss kļuva par pirmo uzvarētāju, kuram tituls atņemts par dopinga lietošanu.

2009.gada janvārī pēc divu gadu diskvalifikācijas izciešanas Lendiss atgriezās sacensību apritē, bet šī gada sākumā paziņoja par karjeras beigām.

Četru gadu laikā šobrīd 36 gadus vecais Lendiss iztērēja apmēram miljonu dolāru (500 000 latu), cenšoties pierādīt, ka nav lietojis dopingu, līdz šogad atzina, ka gan viņš, gan citi bijušie komandas biedri, ieskaitot septiņkārtējo "Tour de France" čempionu Lensu Ārmstrongu, daudzus gadus sistemātiski lietojuši aizliegtās vielas.

LETA