Hokejs
2012. gada 15. maijs, 22:59

ASV hokeja izlase apakšgrupu sacensības noslēdz ar uzvaru pār Šveici

Jauns.lv

ASV hokeja valstsvienība pasaules čempionāta pēdējā Helsinku apakšgrupas spēlē otrdien ar rezultātu 5:2 (0:0, 2:1, 2:0) pārspēja Šveici.

Šajā mačā rezultātu otrās trešdaļas 21.sekundē atklāja Šveices hokejists Ivo Rūtemans, bet pēc tam nākamos četrus vārtus guva amerikāņi - pa reizei precīzi meta Bobijs Raiens, Kems Foulers, Pols Ščasnijs un Alekss Goligoskis.

55.minūtē šveicietis Moriss Trakslers un amerikānis Džefs Petrijs apmainījās spēka paņēmieniem, kas cīņai lika noslēgties ar 5:2.

Kā ziņots, pirms tam otrdien Slovākijas valstsvienība ar rezultātu 5:4 (2:2, 1:1, 2:1) pārspēja vienu no sacensību lielākajiem pārsteigumiem Franciju un iekļuva ceturtdaļfinālā.

Ja šajā mačā Francija būtu uzvarējusi pamatlaikā, ceturtdaļfinālā būtu iekļuvusi tieši tā.

Aizvadītajā cīņā Slovākija vairākkārt izvirzījās vadībā, bet Francija allaž panāca izlīdzinājumu. Sākotnēji līdz septītajai minūtei Milans Bartovičs un Tomašs Kopeckis panāca 2:0 slovākiem, bet jau pēc 21 sekundes Joriks Treijē samazināja starpību, savukārt 18.minūtē Tedijs da Kosta panāca 2:2.

Spēle turpinājās pēc šāda pat scenārija - Mihals Handžuss atguva vadību Slovākijai, bet pēc četrām minūtēm Damjēns Flerī panāca izlīdzinājumu, savukārt trešās trešdaļas sākumā Branko Radivojevičs uz rezultātu tablo sasniedza 4:3 Slovākijas labā, tomēr pēc nepilnām piecām minūtēm Antuāns Rasels atkal izlīdzināja rezultātu.

51.minūtē, spēlējot vairākumā, savus otros vārtus mačā guva Radivojevičs un Slovākija vēlreiz atguva vadību, ko līdz cīņas izskaņai vairs neatdeva, kaut Francija pēdējās sekundēs noņēma vārtsargu, pat cīnoties mazākumā.

Ar trim rezultatīvām piespēlēm mačā izcēlās slovāks Andrejs Sekera.

Zīmīgi, ka līdz šim kopš 1950.gada Francija pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu sasniegusi tikai vienu reizi - 1995.gadā.

Savukārt vēl vienā Helsinku apakšgrupas spēlē otrdien Kanādas hokeja valstsvienība ar rezultātu 5:1 (1:1, 3:0, 1:0) pārliecinoši pieveica Baltkrieviju.

Līdz ar to Kanāda garantēja sev pirmo vietu šajā apakšgrupā.

Šajā mačā rezultātu trešajā minūtē atklāja kanādietis Raiens O'Reilijs, bet pirmās trešdaļas 15.minūtē Baltkrievijai izdevās panākt neizšķirtu, kad precīzs bija Sergejs Kosticins.

Tomēr otrās trešdaļas vidū Kanādas izlase piecu minūšu laikā guva trīs bezatbildes vārtus un ieguva komfortablu vadību 4:1, kas bez problēmām tika nosargāta līdz spēles beigām.

Kopā šajā mačā O'Reilijs guva divus vārtus, bet vēl pa vienai reizei precīzi meta arī Korijs Perijs, Raiens Geclafs un Raiens Nūdžents-Hopkinss.

Helsinku grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu izcīnīja Kanāda ar 19 punktiem septiņās spēlēs, tai trīs punktus zaudēja ASV izlase, bet vēl par punktu mazāk bija Somijas un Slovākijas izlasēm.

Līdz ar to ceturtdien paredzētajā ceturtdaļfinālā Kanāda spēkosies ar Slovākija, bet ASV sacentīsies ar pagājušā gada pasaules čempionvienību Somiju.

Deviņus punktus izcīnīja Francija, seši punkti bija Šveicei, bet trīs punktus iekrāja Baltkrievija. Savukārt Kazahstānas valstsvienības rēķinā viens punkts, un tā jau zaudēja vietu augstākajā divīzijā.

Kā zināms, šā gada pasaules čempionāts līdz 20.maijam risināsies Zviedrijā un Somijā.

Komandas pa apakšgrupām izkārtotas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu. Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Helsinkos, kur līdz svētdienai tiks noskaidroti šā gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-8.vietu, čempionāts būs noslēdzies, turklāt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Slovēnija un Austrija.

Šis ir pirmais gads, kad IIHF ieviesusi šādu izspēles kārtību. Iepriekšējais izspēles formāts pastāvēja kopš 2000.gada.

LETA