Vecvagars pievienojas Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņiem
Vecvagars izlases treniņprocesam piesaistīts slimības dēļ no ierindas izgājušā Armanda Šķēles vietā.
Basketbols
2012. gada 9. jūlijs, 17:43

Vecvagars pievienojas Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņiem

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņiem pirmdien pievienojās saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars, kurš nepiedalīsies Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Vecvagars izlases treniņprocesam piesaistīts slimības dēļ no ierindas izgājušā Armanda Šķēles vietā.

Kā ziņots, Šķēle, kurš šogad bija atgriezies Latvijas valstsvienības kandidātu vidū, aizvadītajā sestdienā tika ievietots slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, jo atkal saslimis ar meningītu.

"Vecvagara iesaistīšana bija plānota pēc Eiropas U-20 čempionāta, taču konkrētajos apstākļos nācās šo soli spert agrāk," LBS citē valstsvienības galveno treneri Ainaru Bagatski. "Pirmkārt, Kasparam būs vairāk laika iejusties komandā, kur slodze un spiediens tomēr ir lielāks nekā jaunatnes mačos. Otrkārt, vēl viens pirmās/otrās pozīcijas spēlētājs mums nepieciešams pilnvērtīgam treniņprocesam. Jāņem vērā, ka Dairi Bertānu pagaidām cenšamies pietaupīt un viņš darbojas uzmanīgi."

"Šāds lēmums U-20 izlasi nostādījis grūtā situācijā, taču valstsvienības intereses tomēr ir prioritāras. Turklāt virs U-20 izlases šogad nekarājas Damokla zobens - nedraud izkrišana no Eiropas čempionāta A divīzijas. Zinu, ka galvenā trenera Roberta Štelmahera rīcībā ir vairāki perspektīvi saspēles vadītāji, kuriem pavērušās labas iespējas sevi parādīt," atzina Bagatskis.

Sestdien un svētdien Valmierā paredzētajās divās pārbaudes spēles pret Kipras izlasi spēlēs visi 15 basketbolisti, kuri šobrīd trenējas. "Sastāvs mainīsies un pieklājīgs spēles laiks tiks visiem. Nākamnedēļ izbraukumā uz Serbiju dosies 14 spēlētāji," teica Bagatskis.

"Mūsu komanda, protams, jutīs Vecvagara trūkumu, taču ceru, ka pieņemtais lēmums nāks par labu Latvijas kopējām interesēm," izteicās Štelmahers. "Pagājušajā gadā U-20 izlase vairākiem spēlētājiem jau bija kā tramplīns ceļā uz lielo komandu un šogad situācija būs līdzīga. Ceru, ka pēc Eiropas U-20 čempionāta vēl kāds mūsu spēlētājs varēs palīdzēt arī valstsvienībai."

Kā ziņots, Latvijas valstsvienība pašlaik gatavojas 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, kas sāksies augusta vidū.

Gatavošanās posmā Latvijas izlasei paredzētas deviņas pārbaudes spēles - 14. un 15.jūlijā Valmierā tiks krustoti šķēpi ar Kipras izlasi, no 19. līdz 25.jūlijam izbraukumā Latvijas izlase tiksies ar Melnkalnes un Serbijas vienībām, bet augusta sākumā Gdiņā komanda spēkosies ar Melnkalnes, Itālijas un Polijas izlasēm.

Latvijas izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī četri no trešo vietu ieguvējiem.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks no 15.augusta līdz 11.septembrim.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") atcēlusi papildu kvalifikācijas turnīrus, kas tika rīkoti pirms 2005., 2007., 2009. un 2011.gada čempionātiem.

Latvijas vīriešu valstsvienība, spēlējot ar atjauninātu sastāvu, kaut rādīja atzīstamu sniegumu, pagājušā gada Eiropas čempionāta pirmajā posmā zaudēja visās piecās apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Edgars Jeromanovs (Norčēpingas "Dolphins", Zviedrija), Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš (abi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers (visi - "Ventspils"), Rihards Kuksiks (bez kluba), Oto Ošenieks (Minesotas universitātes "Golden Gophers", ASV), Dāvis Bertāns (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris ("Knet&Eniac", Spānija), Rolands Freimanis ("Girona", Spānija), Andrejs Šeļakovs ("Tarragona", Spānija), Pāvels Pastušeņa ("Liepājas Lauvas"), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai, Lietuva).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA