Latvijas vīriešu basketbola izlase sagatavošanās ciklu sāk ar uzvaru pār Kipru
Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar desmit gūtajiem punktiem bija Kaspars Bērziņš.
Basketbols
2012. gada 14. jūlijs, 19:21

Latvijas vīriešu basketbola izlase sagatavošanās ciklu sāk ar uzvaru pār Kipru

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pirmajā šīs vasaras pārbaudes spēlē, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, sestdien ar rezultātu 72:47 (19:8, 20:15, 18:17, 16:7) pārliecinoši pieveica Kipru.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar desmit gūtajiem punktiem bija Kaspars Bērziņš, bet pa deviņiem punktiem guva Latvijas izlases debitants Kaspars Vecvagars, Mareks Mejeris, kurš arī izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, un Dāvis Bertāns.

Mačs sākās ar diviem pagājušās vasaras rezultatīvākā Latvijas izlases spēlētāja Riharda Kuksika punktiem, tomēr jau pēc spēlētas 71 sekundes uzbrucējs potītes traumas dēļ atstāja laukumu un tajā vairs neatgriezās. Latvijas izlases pārsvars ar katru minūti kļuva arvien lielāks un pēdējos pirmās desmitminūtes uzbrukumos mājinieki panāca savu līdz tam lielāko pārsvaru - 19:8.

Otrajā ceturtdaļā cīņas gaita strauji nemainījās - piektajā minūtē Kipra spēja samazināt rezultāta starpību līdz 19:25, tomēr drīz vien mājinieki atguva desmit punktu pārsvaru. Puslaika beigu daļā Latvijas izlase jau panāca 38:23, bet atlikušajā laikā pievienoja vēl vienu punktu.

Arī otrajā puslaikā spēles ritējums nemainījās un Latvijas izlase noslēgumā palielināja savu pārsvaru līdz 25 punktiem, izcīnot pārliecinošu uzvaru. Spēles otrajā daļā mājiniekiem traumas dēļ nevarēja palīdzēt arī Andrejs Šeļakovs.

Šim mačam nebija pieteikti trīs Latvijas izlases jaunie spēlētāji Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš un Pāvels Pastušeņa, bet viņi visi laukumā izies svētdien paredzētajā otrajā abu komandu cīņā, kas arī sāksies plkst.17.

Kā ziņots, Latvijas izlases kandidātu vidū pašlaik ir 15 spēlētāji. Pēdējās izmaiņas izlases sastāvā notika nedēļas sākumā, kad ar meningītu saslimušo un diskvalifikāciju izcietušo Armandu Šķēli sastāvā nomainīja no U-20 izlases atsauktais Kaspars Vecvagars, kurš sestdien aizvadīja debijas maču Latvijas izlasē.

2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs sāksies augusta vidū.

Gatavošanās posmā Latvijas izlasei paredzētas deviņas pārbaudes spēles. Pēc mačiem ar Kipras izlasi, no 19. līdz 25.jūlijam izbraukumā Latvijas izlase tiksies ar Melnkalnes un Serbijas vienībām, bet augusta sākumā Gdiņā komanda spēkosies ar Melnkalnes, Itālijas un Polijas izlasēm.

Latvijas izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks no 15.augusta līdz 11.septembrim.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") atcēlusi papildu kvalifikācijas turnīrus, kas tika rīkoti pirms 2005., 2007., 2009. un 2011.gada čempionātiem.

Latvijas vīriešu valstsvienība, spēlējot ar atjauninātu sastāvu, kaut rādīja atzīstamu sniegumu, pagājušā gada Eiropas čempionāta pirmajā posmā zaudēja visās piecās apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs pirmajam pārbaudes mačam ar Kipru:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Edgars Jeromanovs (Norčēpingas "Dolphins", Zviedrija), Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš (abi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Meiers ("Ventspils"), Rihards Kuksiks (bez kluba), Oto Ošenieks (Minesotas universitātes "Golden Gophers", ASV), Dāvis Bertāns (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris ("Knet&Eniac", Spānija), Rolands Freimanis ("Girona", Spānija), Andrejs Šeļakovs ("Tarragona", Spānija), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai, Lietuva).


LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA