Latvijas basketbola izlases tālmetieni salauž Nīderlandes pretestību
Rihards Kuksiks ar 28 punktiem bija rezultatīvākais Latvijas izlases rindās.
Basketbols
2012. gada 21. augusts, 21:22

Latvijas basketbola izlases tālmetieni salauž Nīderlandes pretestību

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē otrdien savā laukumā ar rezultātu 85:70 (22:22, 18:14, 20:15, 25:19) pieveica Nīderlandes valstsvienību.

Šī Latvijas izlasei bija pirmā uzvara oficiālos mačos pēc divu gadu pārtraukuma.

Pārliecinoši rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 28 gūtiem punktiem bija Rihards Kuksiks, kurš realizēja sešus no desmit trīspunktu metieniem. Dāvis Bertāns tikmēr iekrāja 16 punktus, bet ar 13 punktiem izcēlās Kaspars Bērziņš.

Spēles pirmajās divās minūtēs Latvija izvirzījās vadībā ar 8:0, kas piespieda Nīderlandes izlases galveno treneri pieprasīt minūtes pārtraukumu. Pēc tā viesiem izdevās veikt izrāvienu un pirmās ceturtdaļas vidū Latvijai bija vairs tikai trīs punktu pārsvars (12:9). Turpinājumā latvieši spēja iekrāt sešu punktu punktu pārsvaru, taču vēl tālāk laukuma saimnieki gan netika, jo pirmās ceturtdaļas galotnē nedaudz sekmīgāk nospēlēja Nīderlandes basketbolisti, kuri prata panākt neizšķirtu - 22:22.

Otrā ceturtdaļa sākās ar precīzu viesu komandas divpunktu metienu, taču Latvijas izlase ātri vien atguva vadību un pakāpeniski palielināja pārsvaru, kas piecas minūtes pirms puslaika beigām sasniedza astoņu punktu atzīmi - 33:25. Turpinājumā laukuma saimnieki saglabāja 7-8 punktu pārsvaru, bet otrās ceturtdaļas izskaņā Nīderlandei izdevās uz pusi samazināt pretinieku pārsvaru un pēc pirmajām 20 minūtēm Latvija bija vadībā ar 40:36.

Trešās ceturtdaļas pirmajā pusē cīņa bija mazrezultatīva, taču arī šādā spēles manierē Nīderlandei izdevās pietuvoties līdz minimumam - 44:45. Turpinājumā Latvijas basketbolisti pusotras minūtes laikā guva deviņus punktus pēc kārtas un panāca desmit punktu pārsvaru (54:44), bet līdz ceturtdaļas beigām viesiem neizdevās būtiski samazināt pretinieku komandas pārsvaru. Pirms pēdējās desmitminūtes Latvijas izlase atradās vadībā ar 60:51.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā latvieši saglabāja 8-10 punktu pārsvaru, bet ceturtdaļas vidū Nīderlandei izdevās pāris labas epizodes uzbrukumā un piecas minūtes pirms mača pamatlaika beigām Latvijas izlases pārsvars bija vien divi punkti (67:65). Tomēr turpinājumā laukuma saimnieki realizēja vairākus svarīgus trīspunktu metienus un pusotru minūti pirms spēles beigām panāca izšķirošo 12 punktu pārsvaru (82:70), ko Nīderlandes basketbolistiem vairs nebija pa spēkam apdraudēt.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvijas izlase izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai. Savukārt Nīderlande pirmajā mačā ar 84:90 viesos piekāpās Rumānijai, bet pēc tam ar 89:107 savā laukumā atzina Bosnijas un Hercegovinas izlases pārākumu.

Vēl šajā grupā cīnās arī Gruzijas valstsvienība, kas šodien izbraukumā tiekas ar Bosniju un Hercegovinu.

Pirmā apļa turpinājumā Latvijas izlase piektdien izbraukumā tiksies ar Gruziju, bet 27.augustā savā laukumā spēkosies ar Rumāniju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās piedzīvoja septiņus zaudējumus, turklāt visas septiņas neveiksmes sekoja pēc kārtas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar Nīderlandi:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs.

LETA/ Foto: Edijs Pālens/LETA