Lensam Ārmstrongam neļauj piedalīties Čikāgas maratonā
Izcilaajam riteņbraucējam Lensam Ārmstrongam ir liegts piedalīties arī cita sporta veida - skriešanas sacensībās.
Citi sporta veidi
2012. gada 13. septembris, 03:27

Lensam Ārmstrongam neļauj piedalīties Čikāgas maratonā

Jauns.lv

Leģendārajam ASV riteņbraucējam Lensam Ārmstrongam, kuram augusta beigās oficiāli atņemtas visas septiņas uzvaras prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējumā, liegts piedalīties oktobra sākumā plānotajā Čikāgas maratonā.

Pēc tam, kad 40 gadus vecais Ārmstrongs atzina, ka viņam apnicis cīnīties pret izvirzītajām apsūdzībām dopinga lietošanā, ASV Antidopinga aģentūra (USADA) viņam piešķīra atpakaļejošu mūža diskvalifikāciju no 1998.gada 1.augusta un anulēja visus sasniegtos rezultātus.

"Tour de France" sacensībās amerikānis triumfēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

No Ārmstronga dibinātās labdarības organizācijas cīņā ar vēzi "Livestrong" puses nākusi informācija, ka izbijušais riteņbraucējs plāno piedalīties Čikāgas maratonā, bet vēl pirms oficiāla pieteikuma iesniegšanas organizatori paziņoja, ka tas nav iespējams.

Maratona organizatori uzsvēra, ka USADA piešķirtā diskvalifikācija liedz Ārmstrongam piedalīties arī visās ASV Vieglatlētikas federācijas pārraudzītajās sacensībās, tostarp Čikāgas maratonā.

Iepriekš Ārmstrongs Čikāgas maratonā skrēja 2006. un 2007.gadā, bet 2008.gadā viņš startēja Bostonas maratonā.

Bez septiņiem tituliem "Tour de France" Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Jau vēstīts, ka neilgi pirms Ārmstronga otrās karjeras beigām sporta žurnāls "Sports Illustrated" nāca klajā ar informāciju, ka pagājušā gadsimta izskaņā Ārmstrongs lietojis analīzēs grūti identificējamu preparātu, kas uzlabo ķermeņa asinsriti, - "HemAssist".

Savukārt vēl pāris mēnešus vēlāk Tailers Hamiltons apgalvoja, ka redzējis, kā 1999.gadā viņa toreizējais komandas biedrs Ārmstrongs injicējis sev EPO jeb eritropoetīnu.

Pats Hamiltons pēc Ārmstrongam piešķirtās diskvalifikācijas savā jaunākajā grāmatā uzsvēris, ka amerikāņa bijusī komanda savulaik bijusi divus gadus priekšā visām pārējām komandām lietotās medicīnas, tostarp dopinga, ziņā.

LETA/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA