Rallijā "Kurzeme" uzvar igauņu sportists Gross; Egle kļūst par Latvijas čempionu
Iepriekš Kurzemes rallijā Georgs Gross bija uzvarējis arī 2010. un 2011.gadā.
Citi sporta veidi
2013. gada 31. augusts, 21:11

Rallijā "Kurzeme" uzvar igauņu sportists Gross; Egle kļūst par Latvijas čempionu

Jauns.lv

Par Latvijas autorallija čempionāta septītā posma - rallija "Kurzeme" - uzvarētāju sestdien kļuva Igaunijas braucējs Georgs Gross ("Ford Focus WRC").

Savukārt Aivja Egles ekipāža vēl pirms pēdējā posma garantēja Latvijas čempiona titulu prestižajā N4 klasē, aģentūru LETA informēja rallija preses sekretāre Linda Brūdere.

Rallija pirmajā dienā, kad sportisti cīnījās ar bieziem putekļiem, kam vēlāk nāca klāt arī migla un tumsa, Gross izcīnīja uzvaras piecos no septiņiem ātrumposmos, tuvāko sekotāju Egonu Kauru apsteidzot vien par 8,68 sekundēm.

Savukārt otrajā dienā pirmajos divos ātrumposmos uzvarēja cits igaunis Ots Tanāks, kurš startēja ar salīdzinoši vājāko N4 grupas "Subaru Impreza" automašīnu, sadeldējot deficītu līdz 5,54 sekundēm.

Rallija desmitajā ātrumposmā gan Tanāks pieļāva kļūdu, zaudējot laiku un turpinājumā vairs nespēja pārspēt konkurentu. Noslēgumā Gross apsteidza Tanāku par 38,03 sekundēm.

Visos otrās dienas ātrumposmos, izņemot pilsētas ātrumposmu, Gross un Tanāks svinēja dubultuzvaras. Liepājas ostā ātrākais bija Jānis Vorobjovs.

Šajās sacensībās Gross bija labākais A+ klasē, bet Tanāks triumfēja N4 ieskaitē.

Iepriekš Kurzemes rallijā Gross bija uzvarējis arī 2010. un 2011.gadā.

Savukārt trešo vietu rallijā izcīnīja Kaurs, kurš atpalika par minūti un 21,38 sekundēm.

Ceturtais bija krievu sportists Vjačeslavs Grjazins, bet labākais no latviešiem bija Vorobjovs ar stūrmani Artūru Žeibi ("Mitsubishi Lancer Evo X"), kuri palika piektie.

Par lielāko rallija "Kurzeme" neveiksminieku uzskatāma Krievijas sportista Alekseja Lukjaņuka ekipāža, kas vispirms ekipāža sešas minūtes nokavēja ierašanos pirmajā laika kontrolē, kā rezultātā saņēma vienu soda minūti. Rallija pirmajā dienā Lukjaņuks bija fantastiski ātrs, un trasē Grosam pēc septiņiem ātrumposmiem zaudēja tikai 4,82 sekundes.

Rallija otrās dienas otrajā ātrumposmā Lukjaņuka pilotētajai automašīnai sabojājās eļļas spiediena rādītājs, kādēļ ekipāža pieņēma lēmumu braukt piesardzīgi, un īsajā 4,7 kilometrus garajā ceļa posmā tika zaudēta vēl viena minūte. Kad Lukjaņukam tomēr bija izdevies pacelties līdz trešajai vietai Latvijas čempionāta N4 grupas ieskaitē, turklāt pusotru sekundi priekšā Aivim Eglem, kas viņam saglabātu izredzes cīņā par čempiona titulu šosezon, rallija garākajā ātrumposmā sabojājās sajūgs, un ekipāža tomēr bija spiesta izstāties. Tiesa, pirms tam Vecpils ātrumposmā Egle rādīja savu labāko sniegumu un Lukjaņukam atspēlēja četras sekundes.

Līdz ar to Egle vēl pirms pēdējā čempionāta posma kļuvis par 2013.gada Latvijas čempionu N4 grupā. Rallijā "Kurzeme" Egle noslēguma kopvērtējumā finišēja devītais.

Pēc desmitā ātrumposma ģeneratora problēmu dēļ izstāties nācās tā brīža pārliecinošam līderim N4 grupā Latvijas čempionāta ieskaitē Sīmam Plangi.

Vēl no Latvijas sportistiem septīto vietu kopvērtējumā ieņēma Mārtiņš Svilis.

Kopumā rallijam bija pieteikušās 105 ekipāžas, no kurām 37 startēja Latvijas, bet 34 - Igaunijas čempionāta ieskaitē, bet 27 ekipāžas veica saīsinātu distanci kā rallijsprinta dalībnieki. Līdz finišam netika 31 ekipāža.

Rallijs "Kurzeme" ir senākais un tradīcijām bagātākais rallijs Baltijas valstīs, kurš Liepājā notiek jau no 1965.gada. Liepāja pie sevis uzņēmusi Latvijas PSR un PSRS čempionāta posmus, pēc neatkarības atjaunošanas arī Lietuvas, Igaunijas, Krievijas čempionāta posmus. Vairākus gadus "Kurzeme" tika novērtēta arī kā labi organizēts Eiropas čempionāta posms.

Latvijas autorallija čempionāta pirmie divi posmi februāra sākumā risinājās Eiropas autorallija čempionāta sacensību Liepāja-Ventspils laikā, kā trešais posms februāra beigās tika aizvadīts rallijs "Sarma", bet ceturtais posms maijā bija rallijs "Talsi".

Piektais un sestais posms jūlijā un augustā tika aizvadīts attiecīgi Igaunijā un Lietuvā, bet pēc "Kurzemes" rallija sezona noslēgsies septembra izskaņā ar ralliju "Latvija".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA